reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

LG IPS234V: AH-IPS za hubičku

5.9.2012, Pavel Kovač, recenze: specifikace produktu
LG IPS234V: AH-IPS za hubičku
LG si v nedávné době připravilo nový monitor IPS234V, který se řadí mezi ty levnější IPS. Přesto dokáže zaujmout, a to hlavně v barvách, jde totiž o AH-IPS. To je v záplavě e-IPS velmi příjemná vzpruha. Obstojí?

Struktura displeje


Původně jsem si myslel, že LG u svého IPS234V použije klasický e-IPS panel. To, že jsem se sem na stránkách LG dočetl o AH-IPS jsem pokládat spíše za chybu. Jaké však bylo překvapení, když jsem monitor vybalil a zapnul. Hned na první pohled bylo jasné, že to klasický e-IPS nebude. Trošku mi obrazem připomínal PLS obrazovku. Při pohledu skrz soustavu dvou objektivů jsem zamrkal, otočil monitor a ujistil se, že nejde o Samsung. Struktura totiž nápadně připomíná S-PLS. Je zde krásně vidět, jak tyto firmy od sebe kopírují, jak se jen dá.


BenQ GW2750HM - AMVA struktura displeje

LG IPS234V - AH-IPS Pixel Structure (klikněte pro zvětšení)




Samsung S27A850DW - S-PLS Pixel Structure


Na fotografii Samsungu je vidět prakticky stejná struktura. Pouze je v horní části zub a subpixely mají větší poměr stran. Také LG má lehce menší mezeru mezi jednotlivými subpixely, ale zase větší řádkování. Právě zvětšení plochy u subpixelů oproti klasické e-IPS struktuře vysvětluje ten větší kontrast. Samsung měl také lehce vyšší kontrast.


Odchylka dE a barevný gamut


A protože při testech pozorovacích úhlů byl odhalen fakt, že má monitor slušné barvy, tak jsem očekával hlavně docela přesný gamut sRGB. To se při měření i potvrdilo. Jen drobné odchylky od sRGB už doladí ICC profil.


BenQ GW2750HM - Gamut CIE 1931

Gamut CIE 1931


BenQ GW2750HM - Gamut CIE 1976

Gamut CIE 1976


Jak vidíte, tak je gamut v červené a zelené barvě téměř přesný. Modrá pokulhává trošku víc, ale pořád je to lepší, než když gamut extrémně přesahuje.


BenQ GW2750HM - dE profil Standard

Výchozí Profil


Monitor dorazil na testovací stůl. Resetnul jsem barvy v OSD a změřil. A co jsem naměřil? No velmi pěkný výsledek. Ihned po rozbalení tak dostanete průměrnou dE(2000) = 2,22, což je hodnota, která patří monitorům s trošku jinou (vyšší) cenovkou.


BenQ GW2750HM - dE profil Eco

Profil Text


V profilu Text se barvy upraví jen mírně. Přesto však doporučuji ponechat výchozí profil, který je zkrátka lepší. Jen si upravte jas a máte vyhráno. dE(2000) = 2,39


BenQ GW2750HM - dE profil Game

Profil Photo


Co čekat od režimu Photo, když výchozí je tak dobrý? Asi těžko nějaké velké zlepšení. Pokud chcete upravovat fotky, tak rozhodně tento režim nezapínejte. Monitor to akorát degraduje na úroveň běžného TN panelu. dE(2000) = 4,75


BenQ GW2750HM - dE profil Movie

Profil Cinema


V profilu Cinema se aktivuje hodně studené podání barev, které někomu může imponovat, ale uživatel co je zvyklý na 6500K bude opravdu nespokojený. dE(2000) = 4,88

BenQ GW2750HM - dE prodil Photo

Profil Game


V profilu Game se dočkáme opět studenější bílé a celkově je obraz trošku přesaturovaný. dE(2000) = 5,32

Nastavení monitoru po kalibraci bylo následující:

R = 50
G = 50
B = 49
Kontrast: 70
Jas: 23

Po seřízení v OSD menu (no seřízení, pokud se tomu tak dá říkat, hnout s modrou o jeden stupeň) se však průměrná dE(2000) zlepšila na 2,11. I přestože je v menu možnost regulovat barvy šestiosově, tak se mě nepodařilo pomocí nich prakticky nic vylepšit. Jednou jsem dosáhl výsledku cca dE(2000) = 1,8, ale jedna barva výrazně ulétla a ve výsledku si myslím, že je lepší mít barvy v celém spektru vyrovnanější i za cenu lehounce horší průměrné dE.


BenQ GW2750HM - dE kalibraované přes OSD

Kalibrované pouze přes OSD


Kalibrace


ICC profil již tolik práce dělat nemusel. Ve výsledku průměrná dE(2000) klesla až na 0,71. To je zkrátka perfektní výsledek.


BenQ GW2750HM - dE kalibrované barvy


Nyní se podíváme na to, co udělal s barvami ICC profil.


BenQ GW2750HM - barvná změna


BenQ GW2750HM - LUT křivka


Jako vždy si můžete stáhnout ICM profil zde. Mějte však na paměti, že profil nemusí u vašeho monitoru podávat tak kvalitní výsledky. Pokud navíc nastoupí jiné revize monitoru, tak už profil nedoporučuji používat.

Celkově jsou tedy barvy více než dobré, pokud tedy hledáte monitor za velmi rozumné peníze a chcete občas upravovat fotky, tak je tento téměř ideální. Problém je hlavně v podsvícení.

reklama