reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

LG IPS234V: AH-IPS za hubičku

5.9.2012, Pavel Kovač, recenze: specifikace produktu
LG IPS234V: AH-IPS za hubičku
LG si v nedávné době připravilo nový monitor IPS234V, který se řadí mezi ty levnější IPS. Přesto dokáže zaujmout, a to hlavně v barvách, jde totiž o AH-IPS. To je v záplavě e-IPS velmi příjemná vzpruha. Obstojí?

Interpolace obrazu při nižším rozlišení (1280 x 800)


Kvalitu interpolace v poslední době nemá smysl téměř testovat. Většina monitorů se ustálila na podobné kvalitě a rozdíly jsou jen minimální. Přesto se na interpolaci podíváme.

Daleko horší je však položka v menu, kde lze regulovat poměr stran. Ta totiž má pouze dvě polohy: Wide a Original. Přičemž Wide znamená, že se obraz roztáhne přes celou obrazovku, a Original je natvrdo 4:3, a to i v případě, že do monitoru pustíte například 16:10. Interpolaci se zachováním poměru stran tedy neumí. Raději to tedy nechte na grafické kartě.


BenQ GW2750HM - interpolace linek

- Klikněte pro zvětšení -


BenQ GW2750HM - interpolace textu

- Klikněte pro zvětšení -


BenQ GW2750HM - interpolace moaré efekt

- Klikněte pro zvětšení -


Regulace jasu


Dnes se jas reguluje téměř bezvýhradně pomocí PWM. Tedy pulzů, které s vysokou frekvencí zhasínají a rozsvěcejí LED či v dobách nedávných i CCFL trubice. Velmi důležitou otázkou je však ona frekvence, lidské oko sice nevidí blikání kolem 70 Hz jako blikání, ale unavuje. Čím vyšší, tím lepší, co si budeme namlouvat. Dnešní monitor LG IPS234V má lehce nadprůměrnou frekvenci 242 Hz.


BenQ GW2750HM - regulace podsvícení



Spotřeba


Dnešní LCD monitory s LED podsvícením mají obvykle velmi malou spotřebu. Tento monitor je toho jasným důkazem. Spotřeba při 250 cd/m2 je pouhých 23 W. Díky tomu se i světelný výkon vyšplhal k 1,736 lm/W. Sice to není extrém, ale rozhodně nadprůměr.

Spotřeba při 120 cd/m2 je 14,3 W. To je o cca 2,5 W víc než u GW2450HM.


BenQ GW2750HM - spotřeba


Dnes testovaný monitor má světelný výkon 1,736 lm/W.

reklama