reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

LG IPS234V: AH-IPS za hubičku

5.9.2012, Pavel Kovač, recenze: specifikace produktu
LG IPS234V: AH-IPS za hubičku
LG si v nedávné době připravilo nový monitor IPS234V, který se řadí mezi ty levnější IPS. Přesto dokáže zaujmout, a to hlavně v barvách, jde totiž o AH-IPS. To je v záplavě e-IPS velmi příjemná vzpruha. Obstojí?

Monitor LG IPS234V: celkové hodnocení


Jak hodnotit monitor, který atakuje cenu pod čtyři tisíce korun a současně se snaží být i trošku grafický, protože má AH-IPS a šestiosé barvy? Docela složitá otázka. Grafický monitor to totiž přímo není, nemá správnou homogenitu podsvícení, stabilita teploty bílé barvy je s jasem docela dobrá, ale při měření na ploše monitoru už je to horší. Barvy jsou však na tuto cenovou relaci doslova skvělé. Navíc do OSD prakticky nemusíte sahat a máte velmi dobré barvy. Co víc si přát?

No, hlavně by to bylo to lepší podsvícení a daleko, ale daleko lepší ergonomii a celkovou konstrukci. Ta zkrátka odpovídá ceně pod čtyři tisíce a nic s tím neuděláte. Tedy pokud si nekoupíte VESA držák.

Dalším možným negativem je relativně delší odezva. Slůvko relativně je zde však velmi důležité, protože odezva nemá ani v jednom případě překmit, a to ani 1%. Díky tomu se odezva tváří v praxi velmi dobře a dovolím si tvrdit, že 90% běžných hráčů bude stačit. Profi hráči si stejně koupí 120Hz monitor.

Negativum je také umístění konektorů kolmo na panel. Právě tato orientace způsobuje různé nechtěné vylomení kabelu a vadí při montáži na zeď. Naopak pozitivum je vysoký kontrast, který je na technologii IPS skutečně nadprůměrný. Jedním dechem však dodávám, že je stále cca třetinový oproti VA technologii.


BenQ GW2750HM - základní pohled


V řeči čísel jde o lehce průměrný monitor. Pokud by však měl lepší podsvícení, tak se vyhoupne na vysoce nadprůměrný. Pokud však uvážíme cenu, tak se jedná o velmi dobrý monitor. V porovnání s bratříčkem IPS235V, resp. IPS235P, jde však o lehce horší výsledek. Pokud si však pohlídáte podsvícení u prodejce a vyhnete se průsvitům, tak získáte velmi dobrý monitor, který doporučuji. Bohužel s nekvalitními plasty moc neuděláte. To však platí obecně pro monitory v této cenové relaci, tedy i pro IPS235P/V.

BenQ GW2750HM - celkové hodnocení

Monitor je vhodný pro:


1) Domácí editaci fotografií
2) Obecné domácí a kancelářské použití

Hlavní devízou tohoto monitoru je tedy kvalitní barevné podání a docela přesné pokrytí sRGB gamutu. Díky tomu se jistě stane vyhledávaným levným monitorem. Ostatní parametry jsou však docela průměrné až podprůměrné.


Plusy


+ Velmi slušné barevné podání
+ Dobré až vynikající pozorovací úhly
+ Téměř přesné pokrytí gamutu sRGB
+ Odezva zcela bez překmitů
+ Vysoký kontrast
 
 

Minusy


- Podsvícení a průsvity
- Nemá regulaci OverDrive jako IPS235P (IPS235V to také nemá)
- Konstrukce a ergonomie
- Nevhodné umístění konektorů kolmo na panel
 
 
Cena v době testování: cca 3.800 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení monitoru LG IPS234V děkujeme LG
Jak hodnotíte monitor LG IPS234V?
V anketě šlo hlasovat od 5.9.2012 do 30.8.2013. Počet hlasujících: 15
Výborný27 %
Průměrný60 %
Špatný13 %
reklama