reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

LG IPS237L: pokračovatel legendy?

25.10.2012, Pavel Kovač, recenze: specifikace produktu
LG IPS237L: pokračovatel legendy?
Monitory LG série IPS235 jsou mezi zákazníky velmi oblíbené. Nyní přichází nová řada IPS237. Ta slibuje tenký rámeček, ale jak asi všichni vědí, jde o takový marketingový trik. Jaký je však monitor uvnitř? Obstojí proti konkurenci a svému staršímu bratříčkovi?

Monitor LG IPS237L: celkové hodnocení


Při pohledu na monitor jste naplněni rozporuplnými pocity. Na jednu stranu se LG snaží pokračovat v dobré sérii LG IPS235, která si u zákazníků vysloužila velký obdiv za nízkou cenu a obstojné vlastnosti a hlavně přinesla IPS panel běžným smrtelníkům. Tento monitor je však prakticky stejný, ne-li horší než IPS235. Navíc se snaží oklamat zákazníka informací o rámečku s tloušťkou 1,2 mm, přičemž je prakticky desetkrát tlustší. Na obhajobu LG musím však uznat, že na webu informace o tenkém rámečku zmizela. V době uvedení na trh tam však byla, takže se to zafixovalo do povědomí uživatelů.

Nyní však k testům. První byl na odezvu a ukázal, že je lepší vypnout funkci Response time, resp. ji nastavit na "normal", abyste dosáhli lepších výsledků. Jinak jste obdařeni výrazným překmitem a duchy v obrazu. Ve výsledku je tedy odezva lehce podprůměrná. Inputlag je na tom obdobně, také pouze průměrný a na herní monitor to tedy nevypadá. V tomto ohledu zatím stále vítězí námi testovaný EIZO FS2333 (což je sice zcela jiná cenová kategorie, ale za zmínku stojí).

Dále tu máme barevné podání, která vzhledem k technologii IPS poskytuje velmi slušné barvy. Bohužel jsou zde dvě velké ale. První patří k menšímu pokrytí gamutu sRGB. Pokud je totiž gamut širší, tak to tolik nevadí (lze to upravit), ale pokud je menší, tak s tím bohužel nic neuděláme. Další je fakt, že obraz je v levé části výrazně studenější, a je to vidět hned na první pohled. Ano, uvidí to jen zkušenější oko, ale vidět to zkrátka je.

Pak tu máme podsvícení, které je obecně u levných panelů problém. Proto jsem neočekával žádné zázraky, a ty se také nedostavily. Monitor je v tomto ohledu naprosto průměrný a nelze mu vlastně nic vytýkat. Pouze nepřekvapil.

Poté tu jsou pozorovací úhly, které patří díky hodně matné úpravě a technologii IPS k nadprůměru. Právě ona povrchová úprava mě zkrátka překvapila. Takže zde problém rozhodně nebude, ba naopak jsou pozorovací úhly super.

Ergonomie patří k naprostému průměru v této cenové relaci. Monitor neumožňuje zdvih ani pivot a musíme se tak spokojit s náklonem. S ergonomií jde ruku v ruce i konstrukce a celkové zpracování. To patří bohužel opět k lehkému podprůměru. Plasty lícují jen tak letmo a navíc, pokud zatlačíte na roh panelu, tak s ním trošku pohnete. Nic příjemného.

Ve výsledku jde tedy o lehce podprůměrný monitor, který asi pokračovatelem série IPS235 nebude. Je z něj zkrátka cítit snaha vyždímat z e-IPS maximum za jakoukoli cenu. I za cenu snížení kvality všeho kolem samotného panelu.


BenQ GW2750HM - základní pohled


V procentuálním hodnocení je jasné, že barvy budou docela obstojné a pozorovací úhly také. Ty totiž vycházejí z velké části z technologie. Jistou náplastí na smutek je tovární kalibrace, která by měla zaručit prakticky stejné výsledky u všech prodaných kusů. A pokud se tedy spokojíte s užším gamutem, tak jsou barvy skutečně velmi slušné. Nezapomínejte však na již zmíněný levý okraj s vyšší teplotou barev.

Na webu výrobce se také setkáte se zmínkou o hardwarové kalibraci. Tedy o tom, že ji monitor umožňuje. Tato kalibrace je však dostupná pouze se softwarem od LG a jejich sondou. Sondy třetích stran nejsou podporovány, stejně tak software, takže v našem případě jsme HW kalibraci neprovedli.

BenQ GW2750HM - celkové hodnocení

Monitor je vhodný pro:


1) Běžné kancelářské použití.
2) Domácí použití.


Plusy


+ Tovární kalibrace opravdu funguje
+ Matný obraz
+ Dobré pozorovací úhly
 
 

Minusy


- Nepřesný sRGB gamut
- V levé části obrazu studenější podání
- Nízký kontrast
- Pouze průměrná ergonomie
- Horší tovární zpracování
 
 
Cena v době testování: cca 4.200 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení monitoru LG IPS237L děkujeme LG.
Jak hodnotíte monitor LG IPS237L?
V anketě šlo hlasovat od 25.10.2012 do 17.10.2013. Počet hlasujících: 16
Výborný6 %
Průměrný50 %
Špatný44 %
reklama