reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

LG L227WT-PF - další 22" LG v testu

8.1.2008, Pavel Kovač, recenze
LG L227WT-PF - další 22" LG v testu
Do redakce dorazil další LCD monitor od firmy LG a stejně jako ostatní byl podroben náročným testům na barvu, odezvu, pozorovací úhly a ostatní parametry. LG tomuto modelu vtiskl svůj oblíbený černý design, který se lehce podobá iPodům. Pojďme se společně podívat na tento kousek podrobněji.

Odezva


Nedávno jsme tu měli LG s 2ms odezvou. Tento model je na tom stejně, avšak při měření se choval lehce jinak. Zpočátku měl výrazný překmit, který hodně prodloužil odezvu. Překmit byl natolik velký, že přesáhl 10 % hranici, a odezva musela být měřena tím pro monitor nejhorším způsobem. Je to celkem škoda, protože jinak je odezva velmi dobrá


Odezva v závislosti na změně

Samozřejmě samotná čísla nejsou všechno, a tak se podívejme na průběh jedné odezvy. Ono vyvolenou odezvou se stala 0-175-0, která sice neobsahuje tak výrazný překmit, ale stále je na ní vidět vše potřebné. Všimněte si, že monitor zobrazí požadovanou barvu až po dvou framech. To ve filmech může znamenat menší zhoršení barevného podání. Ve hrách si toho však nejspíš nevšimnete. Konkrétní čísla jsou 10,6 ms pro rise a 1,1 ms pro fall.


Odezva 0-175-0 (40 ms/div)

U testované odezvy šedá-šedá (50-200-50) nedochází k překmitům, a tak odezva sešplhala k nižším hodnotám. Konkrétně to je 6,4 ms pro rise a 2 ms pro fall.


Odezva typu šedá-šedá (30 ms/div)


Inputlag


Opět se potvrdilo, že monitory s 6bitovými barvami inputlagem prakticky netrpí. I dnes testovaný kousek neměl žádný inputlag. To je pro hry velmi dobré znamení.


Inputlag (10 ms/div)

Pozn.: Tmavě zeleně je na grafu vyobrazen průběh blikání CRT obrazovky a světle zeleně LCD obrazovky.


Sledování videa




Sledování videa se potýkalo s občasným problémem horší reakce dynamického kontrastu, který sem tam způsobil, že při střihu z světlé scény do tmavé byl obraz chviličku příliš světlí a poté ztmavne. Je sice pravda, že to je problém všech monitorů s dynamickým kontrastem, ale zde jsem si toho všimnul hodně. Barevné podání nekalibrovaného monitoru celkem zklamalo i u filmů, ale o tom si povíme v další kapitole. Odezva se u SD videa tvářila naprosto v pořádku, ale jakmile jsem zapnul HD (720p), tak se objevil šum v orbaze, který byl způsoben překmitem v odezvě.


Hraní her




U her jsem problém s překmitem překvapivě nezažil. Dokonce i tak náročná hra, jako je Half-Life 2, byla naprosto v pořádku. Někdy se sice objevuje rozdvojení hran, ale to opravdu jen ve výjimečných případech. U ostatních her se LC LG L227WT-PF opravdu předvedl. Taková hra Unreal Tournament se hraje jedna báseň. Nikde není vidět šum, barvy jsou relativně dobré, sice sem tam lehce přepálené, ale to opraví kalibrace. O ní však později.
reklama