reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

LG M2482D: Monitor či televizi? Proč ne obojí?

19.7.2012, Pavel Kovač, recenze: specifikace produktu
LG M2482D: Monitor či televizi? Proč ne obojí?
LG si pro nás připravil nový monitor, který je navíc vybaven DVB-T/C tunerem. Navíc se pyšní A-MVA technologií, slušnou odezvou a netradičním designem. Jak si vede tento nadějný monitor a televize v jednom v našich testech? To se dozvíte v recenzi.

Pozorovací úhly


Kvalita pozorovacích úhlů je u technologie A-MVA na slušné úrovni. Problém s technologií VA je obecně ve změně barvy i při drobném pohledu ze strany. Na druhou stranu netrpí jevem IPS glow, tedy změnou černé barvy v modrou fialovou a její lehkou září. Je jen čistě na vás, čemu dáváte přednost. Každopádně jsem velmi rád, že je doba TN panelů již nenávratně za námi a asi těžko se někdy vrátí.





Rozložení kontrastu


V předchozí kapitole jsem se zmiňoval o dobrém kontrastu a hloubce obrazu. Nyní opět přikládám důkaz. Kontrast je v průměru 2920:1 při maximálním jasu a 2910:1 při jasu 120 cd/m2. Nejvyšší kontrast naleznete zhruba uprostřed horní části a naopak nejnižší také zhruba uprostřed, ale ve spodní části.








Průběh jasu


Možnosti regulace jasu jsem u televize nečekal nikterak velké. Jde sice zároveň i o monitor, ale vysoký minimální jas by byl vzhledem k zaměření monitoru a vlastně televize pochopitelný. Opak byl však pravdou, minimální jas 12 cd/m2 se jen tak nevidí. Sice to není 2 cd/m2 jako u některých monitorů EIZO, ale i tak 12 cd/m2 patří k tomu nejlepšímu, co lze vůbec u monitorů nalézt. Není však tento jas vykoupen nižší frekvencí blikání trubic? Uvidíme v předposlední kapitole.





Stabilita jasu


A protože jde o dnes již běžný LED monitor, tedy LCD s LED podsvícením, tak ani náběh podsvícení nelze měřit. Vše je připraveno k okamžitému použití.


Podsvícení


Co se týče podsvícení, tak to patří k lehkému podprůměru. Ale pouze pokud se na něj podíváme z matematického hlediska. Pokud se na podsvícení podíváte z praktického hlediska, tak je velmi slušné. A protože jsme odborný server na ne nějaký pokoutný HW blog, tak se zkrátka řídíme přesnými čísly.




















A podívejme se na kvalitu podsvícení při aplikování gamy 2,2. Tím simulujeme lidské oko a vlastně teprve tento graf je pro běžného smrtelníka vypovídající. Zde vidíte, že podsvícení zkrátka až tak špatné není. Bohužel ve spodní levé části je zkrátka jas nižší.



reklama