reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lian Li PC-V1100B Plus: aluminiový high-end

5.1.2006, Jan Vítek, recenze
Lian Li PC-V1100B Plus: aluminiový high-end
Lian Li je firma známá výrobou vysoce kvalitních a inovativních skříní, ovšem vysoká je i cena. Skříň V1100B není žádnou výjimkou a rovněž se hodí spíše pro movitější zákazníky, nebo opravdové nadšence. Cílem recenze je ukázat, zda je hodna vynaložených peněz.
Tato verze skříně obsahuje v příslušenství další tři prvky, jež by měly zlepšit odvod tepla, nebo jej ztišit. Zastavíme se u první komponenty, jakéhosi tunelu, jehož jste si mohli všimnout na posledním obrázku zezadu na zdroji.




Tunel je vyroben rovněž z hliníku a pokryt je stejnou barvou jako zbytek skříně. Nasazuje se na čtyři čepy na záslepku zdroje. Dva stříbrně kovové plíšky zajišťují potřebný odpor, aby se tunel neuvolnil. Vyvstává zde ovšem jeden problém, který mi nedovolil vyzkoušet jeho kvality. Jak už je totiž z obrázku zřejmé, přítomnost tunelu se celkem úspěšně vylučuje s přítomností napájecího kabelu, pokud tedy nemáte nějaky zahnutý, který by se vešel. Lian Li bohužel podobný nedodává, což je opravdu škoda a znamená to bodík dolů.




Další věc se týká chlazení CPU a odvodu tepla ze skříně. Přibalen je totiž další ‘tunel’, co má za úkol odvádět co nejefektivněji teplo z prostoru chladiče procesoru. Skládá se ze dvou částí. První má své místo na zadním ventilátoru a její funkce je přidržovat druhou část, jež funguje jako samotný tunel. Tu lze v mezích normy natočit a přiblížit k chladiči.




Je ovšem jasné, že se nehodí pro jakoukoliv situaci. Pokud máte na procesoru aktivní chladič jako přítomný ThermalRight XP90C, je hloupost mu tímto tunelem přiškrtit přívod vzduchu a donutit jeho ventilátor se hádat o vzduch se zadním ventilátorem. Pro toto existuje jisté řešení s otočením orientace chladiče tak, aby vzduch proudil dovnitř, ale tomuto řešení nakloněný nejsem. Vzduch má správně proudit ze zadní části skříně ven, jinak mohou ve skříni vznikat kapsy teplého vzduchu a cirkulace teplého vzduchu stále dokola.

Pokud se spoléháte na čistě pasivní chladič, nebo aktivní s ventilátorem na straně (jako třeba Arctic Cooling Freezer64), může tento tunel udělat zázraky, pokud se tedy chladič pod něj vejde, protože od jeho dolní hrany zbývá k PCB základní desky nejvíce 15cm. Co se týče tohoto řešení, je zde pořád otevřený prostor po stranách, ale myslím, že to není nic, co by šikovný český uživatel nedokázal uzpůsobit k obrazu svému, však přinejhorším stačí nůžky, lepicí páska a kus plastu, nebo jiného teplovzdorného materiálu.




Další a poslední součást přídavného chlazení je turbínový ventilátor určený pro odvod vzduchu z horní části skříně – oblasti grafické karty a jiných. Turbína vytváří poměrně velký proud vzduchu, ovšem je také dost hlučná a tak, pokud to není nezbytně nutné, bych se jejímu použití vyhnul.




Zařízení je možné namontovat pomocí čtyřech proužků na zadní perforaci. Výrobce nám tu ponechal trochu volnosti ve výběru přesného místa, ovšem ocenil bych také kdyby součástí balení byla i nějaká regulace otáček, i když dnes už máme i jiné prostředky, jak otáčky ventilátoru snížit. K velkému hluku také přispívá fakt, že vzduch z turbíny proudí na rozdíl od normálních ventilátorů malým otvorem a přes mřížoví skříně se hluk stupňuje.




Přední konektory audio, USB a FireWire jsou vyvedeny pomocí kabelů s šedou izolací dovnitř skříně. Konektory jsou nám dobře známé desetipinové, ale co mě zvláště potěšilo bylo, že na všech konektorech jsou piny vyvedeny ještě každý zvlášť, čímž se eliminovaly jakékoliv potencionální problémy s kompatibilitou. Všechny piny jsou také samozřejmě jasně označeny.





reklama