reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lian Li PC-V1100B Plus: aluminiový high-end

5.1.2006, Jan Vítek, recenze
Lian Li PC-V1100B Plus: aluminiový high-end
Lian Li je firma známá výrobou vysoce kvalitních a inovativních skříní, ovšem vysoká je i cena. Skříň V1100B není žádnou výjimkou a rovněž se hodí spíše pro movitější zákazníky, nebo opravdové nadšence. Cílem recenze je ukázat, zda je hodna vynaložených peněz.
Testovací sestava byla opět na vlas stejná, jako u předchozích recenzí skříní Antec P180 a Gigabyte 3D Aurora. Cool’n’Quiet bylo tedy zapnuto a teplota okolního vzduchu se držela na 22°C.
  • Základní deska: DFI LANParty-UT nF4 Ultra-D
  • Procesor: Athlon 64 FX55@2.6GHz
  • Chladič a ventilátor: ThermalRight XP90C + Papst 3412 (92mm, 1600RPM)
  • Operační paměť: Mushkin PC3200 (2*512MB)
  • Grafická karta: Club3D GF6600
  • Pevný disk: Seagate Barracuda 7200.8 250GB
  • Zdroj: Man Power FSP300-60BT

Zátěžové testy rovněž probíhaly s pomocí stále se opakujícího testu Nature z 3DMarku03 a programu Prime95 nastaveným na co největší tepelný výkon procesoru. Co se týče kombinací chladicích prvků, rozhodl jsem se do testu nebrat v potaz přítomnost předního ventilátoru, protože ten je určen pouze pro chlazení pevných disků a zdroje; do horní části skříně se vzduch z něj nedostane. Testy tedy mělo smysl provádět s ohledem na zadní ventilátor a přídavný turbínový chladič pro PC karty.

První test tedy probíhal se zapnutým zadním ventilátorem (120mm, 1500RPM) a bez turbínového chladiče.


Zadní ventilátor zapnutý
Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
29°C
46°C
GPU
54°C
80°C
Chipset
31°C
46°C

Teploty v klidu korespondují s teplotami 3D Aurory od Gigabyte, ovšem ta k jejich dosažení potřebuje vzadu dva 120mm ventilátory. Co se týče Antech P180, ten byl na tom rovněž velmi podobně při použití dvou zadních 120mm ventilátorů na 1600RPM. V zátěži už šly teploty v Lian Li oproti Gigabytu a Antecu velmi mírně nahoru (1-2°C), ovšem zde musíme ještě brát v úvahu teplotu okolního vzduchu, která byla rovněž o něco vyšší. Není se ale čemu divit, však všechny tři skříně patří mezi to nejlepší, co lze za peníze sehnat.


Zadní ventilátor vypnutý
Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
32°C
50°C
GPU
60°C
89°C
Chipset
37°C
53°C

Zajímavější výsledky jsem získal, když jsem zadní ventilátor vypojil. Podle očekávání se projevila orientace desky, kde je procesor pod grafickou kartou a tak má k dispozici studenější vzduch, než ona. V klidu se teplota CPU pohybovala na 32°C, zatímco v klasicky uspořádané Auroře to bylo 35°C. Na ovšem teploty grafické karty se mezi těmito skříněmi při vypnutých ventilátorech v klidu nijak nelišily.
Při zátěži měl už navrch Lian Li a nabídl nám teplotu procesoru 50°C, o dva stupně méně než Aurora. V tomto ovšem vyhrává Antec P180 s nabídkou teplot CPU 50°C, čipové sady 49°C a grafické karty 87°C. Až na teplotu čipové sady to ale nejsou rozdíly nijak závratné a vesměs se schovají do tolerance chyb v měření – motýlí efekt spolehlivě pracuje i zde.

Zbývalo ještě vyzkoušet, jak s teplotami zatočí přítomnost turbíny. Tu jsem namontoval do skříně tak, aby byla přímo nad grafickou kartou a odváděla od ní teplý vzduch co nejefektivněji. Podle očekávání její přítomnost ovlivnila především teploty grafické karty a ostatní zůstaly v podstatě stejné. Oproti prvnímu testu se tedy teplota GPU v klidu snížila o 2°C a při zátěži o 3°C. Zde jde ovšem o kartu s malým aktivním chladičem, jemuž se tímto moc nepomůže a tak bych si lepší výsledky spíše představil u velkých pasivních chladičů. Problém ovšem je, že uživatel, jenž si koupí pasivní chladič, bude asi těžko chtít jeho funkci doplnit hlučným turbínovým chladičem. Pokud by se ale snížily jeho otáčky a zároveň nějakým způsobem upravil interiér skříně, aby byl vzduch nucen proudit přes žebra pasivu, dosáhlo by se jistě daleko lepších výsledků.


Zadní ventilátor zapnutý + turbína
Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
29°C
45°C
GPU
52°C
77°C
Chipset
30°C
46°C



Závěr


Lian Li nám zde předvedl klasickou ukázku kvality a vyspělosti svých produktů. Co se týče dílenského zpracování je samotná skříň zpracována na výbornou. Materiálem se zde ani v nejmenším nešetřilo – 2mm bočnice a 1,5mm kostra ostatně mluví za vše. Problematické body v hodnocení ale tvoří dodatečná výbava, jako například tunel ke zdroji, který nedovoluje použití klasického rovného kabelu. Ten by musel být zahnutý a takové nebývají zrovna běžné.


Užitnou hodnotu by jistě zvýšily i další prvky, jako regulace otáček nebo zámek na bočnici. Ty si ovšem musí uživatel obstarat sám. Jsou tu ovšem i věci, na které u Lian Li nezapomněli, jako ochranné gumové kryty na kolečka, ‘stealth’ krytka na optickou mechaniku a příjemným zpestřením je i šroubovák na distanční sloupky základní desky a stejně tak možnost snadného odstranění mřížky za zadním ventilátorem.




Instalace komponent dovnitř skříně je až na napájecí zdroj pohodlná a intuitivní, však největší ‘problémy’ mi způsobilo prvotní otevření bočnice, přičemž k vyřešení stačil jeden letmý pohled do manuálu. Co se týče provozu, skříň chladí velice dobře, ovšem ventilátory bez regulace na 1500RPM nějaký hluk nadělají a když se k tomu přičte i hluk z turbíny, rozhodně se nejedná o tiché řešení. Všechny tyto nevýhody jsou ale bohužel zastíněny celkovou cenou skříně, která se pohybuje okolo 8100 Kč s DPH. A když si ještě uvědomíme, že jde pouze o skříň bez zdroje, pak se celková cena může bez problémů vyšplhat na 10.000, za což je možné koupit tři jiné kvalitní skříně i se zdrojem. I když se nebudou honosit značkou Lian Li a kvanty hliníku.


Vynikající kvalita provedení
CENA
Použitý materiál
Výbava by mohla být bohatší
Hliníková kolečka
Nezanedbatelný hluk
Univerzální konektory předních USB, FW a Audio
Kryt na zdroj koliduje s eurokabelem
Zvukově izolační pěnové potahy
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 8100 Kč s DPH



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Lian Li PC-V1100 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>


Za zapůjčení skříně Lian Li PC-V110B Plus děkujeme firmě JSC-Computers




Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama