reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Libra Series LF-01B: netradiční Chieftec

17.7.2012, Jan Vítek, recenze
Libra Series LF-01B: netradiční Chieftec
Chieftec není zrovna běžným výrobcem počítačových skříní určených pro herní sestavy, i když své zkušenosti s nimi také má. My se dnes podíváme na to, co přináší model Libra, který je za herní skříň označen a už dle pohledu to nebude běžný Chieftec.
Kapitoly článku:
Pokud jde o herní skříň v podání firmy Chieftec, pak naposledy jsme testovali model Dragon II CH-07, který ve své době před třemi lety představoval jakýsi hybrid mezi klasickými modely od Chieftecu, jenž je znám svým konzervatismem, a herními skříněmi zažívajícími raketový nástup. Ty přinesly především snahu výrobců nacpat dovnitř co nejvíce ventilátorů, a to pokud možno do všech šesti stran šasi. Z toho vznikla v podání Chiftecu skříň, jejíž interiér se od zbytku jeho nabídky v podstatě nelišil, ovšem exteriér byl oplácán různými nástavbami s instalovanými ventilátory.



- klikněte pro zvětšení -


Tehdy byl tedy Dragon II vyroben ještě ze stejného materiálu jako jiné skříně značky Chieftec, a to 1mm SECC, který dodal potřebnou pevnost konstrukce. Jenomže ten se u dnešních modelů uplatní pouze mezi skříněmi označenými jako High-End a ostatní nedostaly bohužel ani 0,8mm, ale rovnou 0,6mm plechy. To platí i pro dnes testovaný model Libra Series - LF-01B, což není hned pro začátek dobrá zpráva.





Co dalšího nám tedy nabídne testovaný model, jenž se dodává v pestrobarevné krabici, na níž najdeme hesla jako Performance či Gaming? Podívejme se:

Model
Chieftec Libra Series - LF-01B
Rozměry
200 x 485 x 490 mm (Š x V x H) +15 mm na výšku s podstavci
Hmotnost
7 kg
Materiál
0,6 mm SECC, plast, perforovaný plech
Kompatibilita
Micro ATX, ATX
Šachty
2x 5,25"
1x 3,5" externí
4x 3,5" interní
1x 2,5" interní
Přední I/O panel
USB 3.0 x2, USB 2.0 x2, Audio HD+AC'97
2x regulátor otáček ventilátorů, dokovací stanice pro pevné disky a SSD
Sloty
7x
Chlazení
Vrchní: 2x 120mm ventilátor
Přední: 1x 120mm ventilátor
Zadní: 1x 120mm ventilátor
Držák karet: 1x 120mm ventilátor
Boční: 2x 120mm ventilátor (volitelný)
Spodní: 1x 120mm ventilátor (volitelný)
Verze
pouze LF-01B

Chieftec Libra Series LF-01B evidentně jde v prošlapanou cestičkou, neboť regulátor otáček ventilátorů, externě přístupná dokovací stanice pro pevné disky či SSD a všudypřítomné pozice ventilátorů nejsou nic nového a ojedinělého. Na druhou stranu poznáme, že výrobce alespoň neupravil návrh jiných výrobců a evidentně použil svůj vlastní. To bychom ostatně od tradiční a renomované firmy měli automaticky očekávat.

Z pohledu na specifikace je také jasné, že se Chieftec nesnažil nabídnout co největší prostor pro základní desky a co nejvíce diskových či mechanikových pozic. Jde tedy o skříň určenou pro běžné domácí sestavy, jejichž majitelé chtějí mít jistotu silného chlazení. Součástí skříně totiž je dokonce pět 120mm ventilátorů, což je rozhodně nadstandardní počet a další tři jsou volitelné. V dnešní době jsou prostě skříně vyráběny stylem čím víc ventilátorů, tím víc Adidas a tomu se snaží přiblížit i low-endové modely. Čím byl tedy v minulosti lesklý a hladký materiál (tolik oblíbený "Piano finish"), tím je dnes snaha nabídnout co nejvíce ventilátorových pozic. A to pochopitelně, jak bylo již mnohokrát řečeno, nemusí být a není vždy ten nejlepší přístup.

Dle toho, jak vypadá většina moderních skříní, by totiž jeden řekl, že průměrný zákazník v nich provozuje vodní chlazení, minimálně dvě výkonné grafické karty, přetaktovaný procesor a kupu pevných disků a nejlépe SSD. Ovšem spíše to bude jedna karta, procesor na základní frekvenci (přeci jen namísto přetaktování již tak dost výkonných procesorů dnes stačí Turbo Boost či Turbo Core) a jeden či dva disky (popř. kombinace HDD a SSD). A vězte, že na to pohodlně postačí dva nebo i jeden vhodně umístěný skříňový ventilátor.

Nicméně my máme před sebou model LF-01B s pěti takovými ventilátory, takže se zaměřme na něj.


Zpracování skříně


Celá skříň je laděna do černé barvy a pouze sem tam jsou oranžové prvky, které však zvenčí nejsou téměř vidět. Máme před sebou tedy skříň střední velikosti (Middle Tower), která je složena z 0,6mm SECC plechu doplněného o plastové nástavby (vepředu a nahoře) a také o jednu část z perforovaného černého plechu.





Ten najdeme hned na předním panelu, jehož vzhled je celkem originální a tak trochu industriální. Vybaven je tedy především zmíněným plechem, skrz jehož otvory bude dovnitř proudit vzduch k přednímu ventilátoru a pak tu je hned nad ním vyklápěcí plastový panel s logem Chieftec a malým tlačítkem. Z jeho piktogramu lze vyčíst, že poslouží pro otevírání dvířek mechaniky umístěné v horní 5,25" pozici. Její dvířka by se pak měla vysunout pokud možno tak, aby nezavadila o samotný panel. Ten ke skříni drží s pomocí spodních kloubů a horních magnetů a když jej vyklopíme, zarazí se v úhlu 90°. Pokud by však dvířka mechaniky o něj drhla, nebylo by zrovna úžasné pokaždé sledovat, jak panel vypadne a začne s cvakáním poskakovat, než se konečně uklidní.

Jde tedy spíše o designový prvek a kryt zároveň, který nám schová spodní mechanikovou pozici a také jednu dostupnou externí 3,5" pozici. Pak už se vepředu nachází pouze tlačítka Power a Reset v levém rohu a podobně vyvedené kontrolky System a HDD v pravém rohu.




- klikněte pro zvětšení -


Pravá bočnice této skříně ukáže především dvě své ventilátorové pozice, které jsou jako všechny ostatní v této skříni určeny pro 120mm modely. Krom toho si můžete všimnout dvou zadních přítlačných šroubků s velkými plastovými hlavičkami a především také toho, jak tlusté jsou plastové nástavby a především ta vrchní. Není divu, když obsahuje kromě panelu s regulátory otáček ventilátorů, dokovací stanici pro pevný disk či SSD a také skrývá dva 120mm ventilátory.




- klikněte pro zvětšení -


Levá bočnice je jako obvykle nezajímavá, protože jde pouze o jednolitý plechový obdélník. A stejně jako ta pravá se bude otevírat klasicky - posunutím směrem dozadu.





Důraz na vzdušnost této skříně je dobře patrný na zpracování zadního panelu, který je provrtán všude možně. Chieftec už zde v souladu s ostatními výrobci umístil pozici napájecího zdroje dolů a koukající plastová pacička ukazuje, že se nezapomnělo ani na prachový filtr. Dále tu je standardní počet sedmi záslepek, které jsou vyvedeny z perforovaného plechu a vedle sebe mají další pole průduchů. Chybět nesmí ani dva kryté kulaté otvory pro hadičky vodního chlazení, nezbytný otvor pro I/O základní desky a obligátní pozice zadního 120mm ventilátoru.

Ta má na rozdíl od běžné mřížky s malými šestihrannými otvory tenkou mřížku s velkými čtvercovými otvory, která se mi osobně díky své vzdušnosti líbí daleko více. Navíc ji nebude problém vyštípat kleštěmi a případně nahradit zakoupenou kulatou mřížkou, pokud tedy budete mít náladu na mírný tuning.





Když se podíváme na skříň seshora, překvapeni rozhodně nebudeme tím, co zde uvidíme, tedy dvěma ventilátory za plastovou mřížkou, dvěma rozdělenými dvířky zakrytou dokovací stanici pro 2,5" i 3,5" zařízení s rozhraním SATA, do níž se disky či SSD zasouvají vertikálně. Uvnitř pak zůstane pouze něco přes 4 cm jejich těla, takže zvláště u pevných disků bude nutné dávat pozor, abyste neopatrným pohybem disk či konektory ve skříni nepoškodili. Před tímto zařízením pak máme prohlubeň, kam si budeme moci odložit nějaké drobnosti a nakonec nesmí chybět I/O panel s konektory.




- klikněte pro zvětšení -


Ten nabízí celkem slušnou výbavu, a to dva modré porty USB 3.0, k tomu další dva USB 2.0 a samozřejmě i dva audio pro sluchátka a mikrofon. To je pak doplněno dvěma knoflíky s označením TOP a FRONT. Je tedy jasné, že jeden z nich bude regulovat otáčky vrchních ventilátorů a druhý toho vepředu. Co se týče samotného plastu, pak zde bych osobně uvítal, kdyby byl o něco pevnější, protože zvláště v zadní části se velmi snadno prohýbá, a to především nahoře a na bocích.




- klikněte pro zvětšení -


Zbývá se mrknout na spodní část, kde jsou patrné už jen 15mm gumové nožky, jejichž prací je vyvýšit skříň nad okolní povrch, aby mohl ke spodním pozicím proudit vzduch. Tyto pozice jsou vybaveny ne zrovna dobře provedenými prachovými filtry. Ty v našem případě byly poněkud zmetkovité, tedy zkroucené a jejich výplet neměl rovnoměrnou strukturu. Jiné kusy této skříně na tom snad budou lépe.
reklama