reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Libra Series LF-01B: netradiční Chieftec

17.7.2012, Jan Vítek, recenze
Libra Series LF-01B: netradiční Chieftec
Chieftec není zrovna běžným výrobcem počítačových skříní určených pro herní sestavy, i když své zkušenosti s nimi také má. My se dnes podíváme na to, co přináší model Libra, který je za herní skříň označen a už dle pohledu to nebude běžný Chieftec.

Pohled dovnitř skříně


Chieftec Libra se již v podstatě v ničem nepodobá klasickému designu skříní tohoto výrobce, takže ani není divu, že její bočnice nemají známý přední pant (či spíše jeho náznak). Nevyklápí se tedy jako dveře, ale vysunují směrem dozadu jako u většiny jiných skříní. To je pochopitelně o něco obtížnější a to zvlášť, když bočnice téměř není za co chytit a při zavírání je naopak třeba se všemi packami bočnice trefit do otvorů v rámu skříně. Nicméně ty se i přes použitý 0,6mm plech nekroutí, takže jsou rovné, a zavřít je díky tomu není žádný problém.




- klikněte pro zvětšení -


Uvnitř narazíme na interiér laděný do černa, což ale narušují červené plastové prvky - rotory a lopatky ventilátorů, plastové zámky a rovněž plastové čepičky přítlačných šroubků. Tray základní desky v podstatě nemá čím překvapit, protože obsahuje všechny již obvyklé prvky - otvor pod procesorem, další čtyři menší pro protažení kabelů a malé vyražené úchyty, za něž budeme moci s pomocí plastových stahovacích pásek kabely upevnit.




- klikněte pro zvětšení -


Co se týče správy kabeláže, pak zde se mi nelíbily dvě věci. Jednak je mezi trayem a pravou bočnicí pouze cca 1 cm prostoru, takže zvláště pro tlustý 24vodičový ATX svazek to bude hodně těsné a nějaké křížení kabelů také nebude dost dobře možné. Nehledě na to, že i v prázdné skříni vede od vrchního I/O panelu tlustý svazek vodičů, který je už tak dost natěsnán. Ovšem toto bychom ostatně mohli od skříně s celkovou šířkou 200 mm očekávat. Druhou věcí je to, že v trayi není patrný žádný otvor pro protažení dodatečného napájení procesoru (EPS +12 V). Počkejme si ale na instalaci komponent.





Když se podíváme do zadní části, pak je patrné, že zde Chieftec nevymýšlel žádné složitosti. Vidíme 120mm ventilátor značky Chieftec opatřený kratším kabelem s třípinovou koncovkou do základní desky. Lopatky tohoto ventilátoru (což platí pro všech pět v této skříni) mají klasický tvar, takže výrobce se nepokoušel jako jiní zaujmout provedením, které "zaručeně" přinese nižší hluk a vyšší průtok/statický tlak vzduchu.

Dále tu je sedm záslepek z děrovaného plechu, přičemž ty nejsou na svém místě připevněny žádnou kovovou sponou ani jiným rychloupínáním, jehož byl Chieftec průkopníkem, ale prostě přítlačnými šroubky. Nakonec stojí za zmínku pozice napájecího zdroje, která je vybavena čtyřmi vysokými sloupky z tvrdé gumy, takže zdroj vůbec nebude nalepen na dno skříně, a tudíž jej nebudeme moci udusit v případě, že ta spočine na koberci nebo jiném měkkém povrchu. Ona sice má vespod 15mm nožky, ovšem prachové filtry také vyčnívají mimo skříň, takže ve výsledku tu zbyde jen půlcentimetrová škvíra pro proniknutí vzduchu.





Zpracování přední části skříně je asi to nejzajímavější, co nám Chieftec Libra nabídne. Jednak je tu vrchní šachta pro dvě 5,25" zařízení, přičemž uživatel by měl dle představ výrobce instalovat optickou mechaniku až nahoru, aby mohl posléze využít tlačítko v předním vyklápěcím panelu pro otevření jejích dvířek. Obě pozice jsou vybaveny plastovými zámky, které stačí pro zajištění mechaniky přiklopit a zajistit západkou. Zámky jsou také opatřeny pružinkami, aby snad nedrnčely a nebude žádný problém je vysadit a nahradit šroubky.

Stejný zámek je v druhé šachtě pro jedno externí a jedno interní 3,5" zařízení. Pod touto šachtou pak máme originální prvek v podobě dvojúčelného rámečku. Ten jednak díky svým drážkám dokáže poskytnout oporu dlouhým (grafickým) kartám a pak také nese jeden 120mm ventilátor, díky němuž bude mezi karty vháněn vzduch pronikající skrz přední panel. Aby rámeček správně fungoval, je pochopitelně nutné mít možnost nastavit jeho polohu. K tomu poslouží jakési kolejničky v okolních šachtách a jeden přítlačný šroubek, který jej zajistí. A pokud snad bude karta moc krátká na to, aby dosáhla až k rámečku a my přesto budeme chtít ji zajistit, poslouží nám dva prodlužovací nástavce (cca 3 cm), které najdete mezi příslušenstvím.

Nakonec tu zbývá napevno přidělaná spodní šachta pro tři 3,5" pevné disky, která má k dispozici také jeden 120mm ventilátor. Výrobce nezapomněl ani na SSD, respektive 2,5" zařízení, pro něž je připravena jedna jediná pozice, a to z boku 3,5" šachty. Stačí vzít SSD zaháknout je za spodní packy a seshora je zajistit šroubky. Jeho rámeček je však k šachtě přidělán napevno nýty, takže i když žádné SSD nenainstalujete, rámeček bude i tak překážet proudění vzduchu skrz diskovou šachtu.




- klikněte pro zvětšení -


Nakonec chybí ještě pohled na odhalený přední panel, který lze snadno oddělit silou. Prostě jej popadnete za spodní vykrojenou část a opatrně odtrhnete od skříně, abyste nepoškodili kabely vedoucí od předních tlačítek a diod. Z druhé strany předního plastového panelu můžete vidět jemný plstěný prachový filtr, který je však pod plastovou mřížkou, takže nepůjde snadno vyčistit. K tomu bude třeba ohnout packy děrovaného plechu a i s ním filtr vyndat.

Co se týče pozic předních ventilátorů, pak ty mají před sebou stejně zpracované mřížky jako zadní ventilátor, ovšem ty jsou i přes svou vzdušnost zde naprosto zbytečné, protože skrz přední panel k nim nemůže zavítat žádný kabel nebo něco jiného, co by vlétlo do lopatek. Můžete je tedy s klidným srdcem vycvakat, což půjde snadno.


Příslušenství


Již výše bylo zmíněno, že mezi příslušenstvím se nachází nástavce pro prodloužení dosahu rámečku pro zajištění karet. Ty jsou dva a k nim patří také další dva plastové nástavce, jež dle manuálu patří přišroubovat na karty standardu PCI SIG. O terminologii ale nejde, jde o to, že taková karta musí mít na svém konci tři závity pro přišroubování tohoto nástavce. Ten se pak zaklesne do svého protipólu, jejž jsme předtím přišroubovali na samotný rámeček s ventilátorem.





Dále už jde o standardní příslušenství. Máme tu šest červených plastových ližin pro instalaci pevných disků do spodní šachty, petlici pro možnost umístění malého zámku na levou bočnici, PC Speaker, manuál s ilustracemi a samozřejmě různé šroubky, sloupky, podložky a stahovací pásky.
reklama