reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

LIFEBOOK P7120 – luxusní mrňous

1.3.2006, Josef Brož, recenze
LIFEBOOK P7120 – luxusní mrňous
Notebooky Fujitsu Siemens jsou proslulé kvalitou, nápaditým designem a vysokou mobilitou. V této tradici pokračuje i nový LIFEBOOK P7120, který nabízí kompaktní rozměry a nízkou spotřebu. Notebook je vybaven procesorem Pentium M 753J s pracovní frekvencí 1,20 GHz, dále širokoúhlým 10,6“ displejem a integrovaným grafickým jádrem se sdílenou pamětí.
V následujícím odstavci se budeme věnovat portům a rozhraním, která notebook nabízí. LIFEBOOK P7120 přes své malé rozměry a vysokou integraci obsahuje tři USB 2.0 porty. Na levém boku jsou umístěny dva spolu s rozhraním FireWire 400 (IEEE1394a) a PCMCIA slotem. Dále zde najdeme síťové konektory pro modem RJ11 a RJ45 pro LAN. Rovněž výstupy na externí monitor (D-Sub) a televizor (S-Video) jsou na levém boku notebooku.


USB, FireWire, LAN

Pravému boku dominuje především DVD±RW mechanika spolu s integrovanou čtečkou paměťových karet (MMC, Secure Digital, Memory Stick a xD) a třetím USB portem. Napájecí konektor je umístěn rovněž na pravé straně pod kloubem, který spojuje základnu notebooku s displejem. Přední panel je vybaven 3,5 mm výstupem na sluchátka a vstupem pro mikrofon. Výstup na sluchátka je kombinován s digitálním S/PDIF.


DVD, čtečka karet

Po stránce síťové konektivity je LIFEBOOK velmi dobře vybavený. Připojení k ethernetu zajišťuje 100 Mbit Realtek RTL8139/810x. Klasické vytáčené připojení modem Agere Systems HDA. Bezdrátovou komunikaci platformy Centrino umožňuje Intel PRO/Wireless 2915ABG, který podporuje WiFi protokoly 802.11a, 802.11b (11Mbit) a 802.11g (54Mbit). Vzhledem k úspoře energie lze WiFi vypnout přepínačem, který je umístěn vlevo pod LCD panelem. Jak již bylo naznačeno v úvodu, výrobce dodává na trh dvě verze notebooku P7120 a P7120D. Rozdíl mezi oběma typy je právě v použité WiFI kartě. Verze P7120D je vybavena bezdrátovou kartou Atheros Super AG. Pro komunikaci s mobilním telefonem, PDA nebo perifériemi slouží integrovaný Bluetooth adaptér. Infračervený port IrDA není součástí výbavy.


Docking station

Předchůdce nového LIFEBOOK bylo pouze možné doplnit replikátorem portů. Model P7120 je však dodáván s plnohodnotnou "docking station". Na obrázku vidíte, že stanice je vybavena třemi USB porty, ethernet konektorem, výstupem na externí monitor a TV. Nepřijdete tak o žádný z používaných portů a rozhraní. Notebook tak lze používat jako “plnohodnotný” počítač s obvyklou klávesnicí, myší , externím monitorem apod. Notebook s "docking station" komunikuje skrze konektor, který se zasouvá do spodní části přístroje.


Docking station


Baterie a provoz

Notebooky řady LIFEBOOK jsou proslulé především nízkou spotřebou a dlouhým provozem z baterií. Firemní specifikace uvádějí až 7,5h, respektive 11,5h práce při zapojení druhé baterie. Nízké energetické nároky jsou dány především použitým hardware a komponenty. Nejvyšší spotřebu má obecně CPU, grafické jádro a pevný disk. S ohledem na to zvolili vývojáři společnosti Fujitsu Siemens nízkonapěťový processor Pentium M 753J ULV (ultra-low voltage), integrované grafické jádro v čipové sadě a energeticky nenáročný 1,8” disk Toshiba. Frekvence procesoru se mění v závislosti na aktuálním zatížení systému. Během práce s kancelářským software běží notebook na minimálním taktu (400 MHz) a spotřebuje méně energie. Změnu frekvence a napětí mobilních procesorů zajišťuje technologie Enhanced SpeedStep 2.


Power management

Mimo předdefinovaných profilů spotřeby ve Windows využívá LifieBook i vlastní power management system (Power Saving Utility). Rychlou aktivaci úsporných funkcí umožňuje tlačítko Eco. Po jeho stisknutí dojde ke snížení taktu procesoru, vypnutí DVD mechaniky a snížení jasu monitoru. Program je snadno konfigurovatelný a v jednotlivých schématech lze nastavit jas LCD, vypínání disků, standby režim apod. Přepínaní mezi profily a deaktivace zařízení (DVD) zabere přibližně deset sekund. Stav hlavní a přídavné baterie je zobrazován na panelu s ostatními kontrolními diodami. V LIFEBOOKu je použita Li-Ion baterie o “kapacitě” 7800 mAh. Externí baterie je dodávána za příplatek cca 2900 Kč (kapacita 5200 mAh).


Pozice pro druhou baterii (místo DVD)

Nové notebooky s výkonnými procesory, samostatnými GPU a rychlými disky mají značné problémy s odváděním produkovaného tepla a často i hlučností. Jak již bylo uvedeno, LIFEBOOK neobsahuje žádné ventilátory a je chlazen pouze pasivně. Díky tomu je přístroj při běžné práci velmi tichý a jen s obtížemi zaslechnete pevný disk.
reklama