reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

LIFEBOOK P7120 – luxusní mrňous

1.3.2006, Josef Brož, recenze
LIFEBOOK P7120 – luxusní mrňous
Notebooky Fujitsu Siemens jsou proslulé kvalitou, nápaditým designem a vysokou mobilitou. V této tradici pokračuje i nový LIFEBOOK P7120, který nabízí kompaktní rozměry a nízkou spotřebu. Notebook je vybaven procesorem Pentium M 753J s pracovní frekvencí 1,20 GHz, dále širokoúhlým 10,6“ displejem a integrovaným grafickým jádrem se sdílenou pamětí.
LIFEBOOK P7120 na první pohled zaujme originálním až líbivým designem. Zajímavý tvar notebooku je ovlivněn použitím oblých i ostrých tvarů. Vrchní kryt, který chrání displej, je z hořčíkové slitiny a má černou povrchovou úpravou. Chladivý kovový povrch displeje je se základnou notebooku spojen dvěma plastovými klouby.


LifeBook P7120

Zmíněné ostřejší hrany jsou využity zvláště na zadní straně přístroje, kde panel s osmi kontrolními diodami plynule přechází do plochy baterie. Estetickým designovým prvkem jsou reproduktory, které svým „kovovým“ leskem rozsvěcují černé a tmavě šedé linie notebooku. V ostrém kontrastu ke komplikovanému designu přístroje je prostě vyvedené logo společnosti. Tvarovým finesám tohoto přístroje by bylo možné věnovat hned několik stránek, bohužel podrobný rozbor není náplní této recenze.


LifeBook P7120 - reproduktory

Dílenské zpracování, provedení všech spojů a pohyblivých částí (kloubů) je na vysoké úrovni. Jen pro úplnost zmíním rozměry notebooku. Délka přístroje je cca 27 cm, šířka cca 21 cm, výška pak nepřesahuje 2,8 cm. Kompaktní rozměry podtrhuje nízká hmotnost kolem 1,26 kg.


LifeBook P7120 - kontrolky

Notebook neobsahuje „pojistku“ pro otevření, respektive uzavření panelu. Přestože je LIFEBOOK velmi malý a především lehký přístroj, lze ho bez problémů otevřít jednou rukou. Notebook je i při prudkém otevírání stabilní a necestuje při manipulaci po stole. Přední maska LIFEBOOKu obsahuje výstupek usnadňující otvírání přístroje. Uprostřed jsou umístěny konektory pro připojení sluchátek a mikrofonu. V levé části se nachází „spínač“ pro uvolňování PCMCIA slotu.


3,5 mm audio jack


Klávesnice a Touchpad

Základna notebooku v černé barvě je rozdělena klávesnicí a touchpadem. Klávesnici tvoří 82 kláves včetně oddělených kurzorových šipek. Zdvih kláves je přiměřený – přibližně dva milimetry. Rozložení kláves je v podstatě standardní, tlačítko Enter je dostatečně velké. Klávesy Insert a Delete jsou umístěny v souvislé řadě s funkčními klávesami (F1-F12). Prostor vedle touchpadu je i přes malé rozměry notebooku dostatečný a poskytuje zápěstím rozumnou míru opory při psaní. Umístění funkční klávesy Fn a CTRL odpovídá rozložení na běžné klávesnici.


Klávesnice

Pracovní plocha touchpadu je tmavší než okolní barva základny a klávesnice. Vlastní touchpad je mírně zapuštěn pod povrch notebooku. Tlačítka myši jsou oddělena biometrickým senzorem, jehož plocha slouží zároveň jako “rolovací” tlačítko. Jeho využití (např.) v browseru je poměrně pohodlné, vyžaduje však určitý cvik.


Touchpad


Biometrie, šifrování a bezpečnost patří dnes k často skloňovaným termínům. Zmiňovaný biometrický sensor umožňuje snímání otisků prstů a spolupracuje s Trusted Platform Module. TMP software společnosti Infineon zajišťuje ochranu dat a funguje jako hardwarová schránka pro ukládání hesel a klíčů.


Biometrický sensor
reklama