reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

LIFEBOOK Q2010 – titan a hořčík

31.8.2006, Josef Brož, recenze
LIFEBOOK Q2010 – titan a hořčík
Notebooky Fujitsu Siemens jsou proslulé kvalitou a vysokou mobilitou. V této tradici pokračuje i nový LIFEBOOK Q2010, který je kombinací špičkového designu, ušlechtilých materiálů a nejnovějších mobilních technologií. Notebook je vybaven procesorem Intel Core Solo ULV U1400, dále širokoúhlým 12,1“ displejem a integrovaným grafickým jádrem se sdílenou pamětí.
Fujitsu Siemens Q2010 patří do rodiny Intel Centrino notebooků. Srdcem systému je ultra-low voltage (ULV) procesor Mobile Intel Core Solo U1400. Nízkonapěťový procesor je založený na jádře Yonah (65 nm výrobní proces), které pracuje na frekvenci 1,20 GHz. Velikost vyrovnávací paměti L2 je 2 MB, FSB je 533 MHz. Komunikaci mezi jednotlivými částmi notebooku zajišťuje čipová sada ntel Calistoga-G i945GMS s jižním můstkem Intel 82801GBM ICH7-M.


Čipset Mobile Intel Calistoga i945GM

Vzhledem k použití nízkonapěťového procesoru je notebook chlazen pouze pasivně. V základní sestavě je dodáván s jednou 1024 MB DDR2-533 pamětí a časováním 4-4-4-11. Notebook jsem s ohledem na záruční pečeť nemohl zcela rozebrat. Problematická je i výměna pamětí, které nejsou zcela volně přístupné. Lze předpokládat, že tento notebook si budou pořizovat především movitější zákazníci, kteří se podobnému kutilství vyhnou a přístroj svěří servisnímu centru.


Zadní část notebooku


Grafické jádro Intel GMA950

Mobilní grafické jádro je částí čipsetu Calistoga i945GMS a nese označení Intel GMA950 (Graphics Media Accelerator). Integrované GPU využívá sdílenou paměť, podle specifikací může čip ze systému ukrojit až 128 MB. Výkon integrovaných grafických jader ve 3D je nízký a Intel GMA950 není výjimkou. Pro kancelářské aplikace je však výkon dostačující.


LCD LIFEBOOKu Q2010

Širokoúhlý 12,1“ displej nabízí rozlišení 1280x800 bodů. Obraz panelu LIFEBOOKu Q2010 je relativně dobrý. Parametry jako kontrast, rychlost odezvy, věrnost barev apod. jsou v pořádku. Vysoký jas a ostrost obrazu jsou výsledkem použití technologie Crystal View. Určitou slabinou displeje jsou však jeho pozorovací úhly. Není to nic tragického, u notebooku nižší cenové kategorie bych tento nedostatek zřejmě toleroval. Nikoliv však u přístroje, jehož cena přesahuje hranici jednoho sta tisíc. Mimo jiné se nabízí i srovnání s LIFEBOOKem P7120, který lze považovat za menšího 10“ bratra LIFEBOOKu Q2010. Přestože je P7120 již starší typ, pozorovací úhly jeho 10“ displeje jsou podstatně lepší.


Zvuk

Ozvučení notebooku zajišťuje integrovaná zvuková karta SigmaTel - Intel 82801GBM (viz South bridge - ICH7-M). Malé reproduktory jsou umístěny na základně notebooku, nedaleko kloubů LCD panelu. Přestože se notebook pyšní ušlechtilými materiály, na použitých reproduktorech výrobce očividně šetřil. Kvalita reprodukce je proto překvapivě nízká, z notebooku se linou zkreslené kovové zvuky.


Reproduktory

Zesilování zvukového výstupu je ovládáno speciálně upraveným potenciometrem, stisknutím “kolečka“ lze notebook zcela umlčet. Změna hlasitosti je zobrazována pomocí OSD přímo na displeji. Podobně jako u předchozího LIFEBOOKu P7120 jsou po stranách panelu zabudovány dva mikrofony. Notebook je proto vhodný pro provozování VoIP komunikace. Škoda, že součástí výbavy není integrovaná webkamera.


Pevný disk a optická mechanika

Malé notebooky s dlouhou výdrží jsou vybavovány speciálními 1,8“ disky. Testovaný LIFEBOOK Q2010 disponuje pevným diskem TOSHIBA MK6006GAH s kapacitou 60 GB. Harddisk pracuje s rozhraním Ultra ATA/100. Plotny se otáčejí rychlostí 4200 ot./min, vyrovnávací paměť disku je 2 MB. Průměrnou přístupovou dobu udává výrobce kolem 15 ms.


Pevný disk TOSHIBA MK6006GAH

Toshiba disky řady MK mají velmi nízkou spotřebou, při provozu kolem 1,4W, v klidu cca 0,6W. Pevný disk je vybaven technologií, která pracuje na principu pulzní modulace (Pulse Width Modulation). Popisovaná technologie reguluje rychlost otáčení a přispívá k lepšímu powermanagementu. Fluidní dynamická ložiska FDB (Fluid Dynamic Bearing) zajišťují Toshiba diskům velmi tichý provoz (16 dBA).


DVD±RW mechanika

DVD mechanika je vzhledem k „tloušťce“ přístroje (1,8 cm) umístěna v samostatné docking station. Ve firemních materiálech je uživateli podsouvána myšlenka, že mechaniku nahradí UMTS konektivita. Osobně však mám pocit, že manažeři Fujitsu Siemens chtěli ohromit konkurenci a zákazníky jedním z nejlehčích notebooků na trhu. Optickou DVD±RW mechaniku v docking station dodala společnost Matsushita (DVD-RAM UJ-842S). Mechanika pracuje s oběma nejrozšířenějšími formáty DVD+R/RW, DVD-R/RW a dokonce i s DVD-RAM. Podporován je rovněž 2,4x zápis dvouvrstvých DVD±R DL. Média CDR jsou zapisována 24x a CDRW 16x. Kvalitu zápisu zajišťuje technologie buffer underrun a 2 MB buffer
reklama