reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

LIFEBOOK Q2010 – titan a hořčík

31.8.2006, Josef Brož, recenze
LIFEBOOK Q2010 – titan a hořčík
Notebooky Fujitsu Siemens jsou proslulé kvalitou a vysokou mobilitou. V této tradici pokračuje i nový LIFEBOOK Q2010, který je kombinací špičkového designu, ušlechtilých materiálů a nejnovějších mobilních technologií. Notebook je vybaven procesorem Intel Core Solo ULV U1400, dále širokoúhlým 12,1“ displejem a integrovaným grafickým jádrem se sdílenou pamětí.
Velkou pozornost věnovala společnost Fujitsu Siemens vzhledu přístroje. Celkový design není zvlášť originální, jako tomu bylo u starší řady LIFEBOOK P7120. Přesto i při letmém seznámení s LIFEBOOK Q2010 pochopíte, že jde o luxusní výrobek. Tento dojem získáte především tenkých, místy až ostrých linií přístroje, které vypovídají o perfektním dílenském zpracování a kvalitě materiálů.


LIFEBOOK 2010

Notebook je vyroben z prvotřídních materiálů, Výrobce nešetřil a ve svých materiálech zdůrazňuje především tělo z hořčíkové slitiny, lakovaný povrch zadní části LCD panelu. Z ušlechtilých materiálů, konkrétně z titanu jsou i panty (klouby) které spojují displej a základnu notebooku. Hořčíkem vyztužená konstrukce zaručuje vysokou pevnost panelu a proto nedochází k jeho prohýbání.


Titanové klouby

Vlastní LCD je velmi útlé, vnější strana je lesklá, vyrobená z černého plastu. Osobně mám určité pochybnosti o účelnosti popisované „exklusivní“ povrchové úpravy. Nejsem si jist, jak bude lakovaná vrstva, která (hudebníci prominou) připomíná povrch klavíru, odolávat běžnému mechanickému opotřebení, škrábancům apod. Všechny hospodyně Vám potvrdí, že udržet lesklou černou plochu v čistotě, představuje nikdy nekončící boj.


LIFEBOOK Q2010

Provedení všech spojů a pohyblivých částí je jedno z nejlepších, které sem měl dosud možnost vidět. Běžné plasty (kolem klávesnice) perfektně lícují se základnou. Nenajdete žádnou mezeru ve spojích, všechny konstrukční prvky do sebe perfektně zapadají, nikde nejsou žádné vůle, které známe z lacinějších plastových přístrojů. Jen pro úplnost doplním rozměry notebooku. Délka přístroje je cca 29,7 cm, šířka cca 21,9 cm, výška pak nepřesahuje 1,9 cm. Kompaktní rozměry podtrhuje nízká hmotnost kolem jednoho kilogramu.


Perfektní dílenské zpracování

Notebook neobsahuje „pojistku“ pro otevření, respektive uzavření panelu. Přestože je LIFEBOOK velmi lehký přístroj, lze ho bez problémů otevřít jednou rukou. Notebook je i při prudkém otevírání stabilní a necestuje při manipulaci po stole. Otevírání dále usnadňuje prohlubeň, kterou tvoří plocha biometrického senzoru. Na předním panelu se nachází i přepínač pro aktivaci WiFi a Bluetooth konektivity. Diody jsou umístěny ve dvou panelech po pravé straně notebooku.


Klávesnice a Touchpad

Tmavě šedá základna notebooku je rozdělena klávesnicí a touchpadem. Klávesy jsou černé s bílými popisky. Jejich zdvih kláves je přiměřený – přibližně dva milimetry. Rozložení kláves je v podstatě standardní, tlačítko Enter je dostatečně velké. Klávesy Insert a Delete jsou umístěny v souvislé řadě s funkčními klávesami (F1-F12). Prostor vedle touchpadu je i přes malé rozměry notebooku dostatečný a poskytuje zápěstím rozumnou míru opory při psaní. Umístění funkční klávesy Fn a CTRL odpovídá rozložení na běžné klávesnici. Větší baterie udržuje notebook lehce v lehce nakloněné poloze. Klávesnice přístroje proto kopíruje sklon běžné desktopové klávesnice. Díky tomu je psaní podstatě přirozenější a zápěstí nejsou tolik namáhána.


Klávesnice

Pracovní plocha touchpadu je tmavší než okolní barva základny a klávesnice. Vlastní touchpad je mírně zapuštěn pod povrch notebooku. Tlačítka myši jsou oddělena biometrickým senzorem, jehož plocha slouží zároveň jako “rolovací” tlačítko. Jeho používání v browseru je poměrně pohodlné, vyžaduje však určitý cvik.


Funkční tlačítka

Na levé straně, nezávisle na vlastní klávesnici, jsou umístěna speciální tlačítka pro ovládání aplikací. První z tlačítek spouští internetový prohlížeč a druhé speciální LIFEBOOK application panel. Přepínaní mezi profily power managementu zajišťuje třetí, tzv. Eco tlačítko. Čtvrté tlačítko ve svislé řadě spouští diagnostický Fujitsu Siemens Computers Browser.


Touchpad

Biometrie, šifrování a bezpečnost patří dnes k často skloňovaným termínům. Zmiňovaný biometrický sensor umožňuje snímání otisků prstů a spolupracuje s Trusted Platform Module. TMP software společnosti Infineon zajišťuje ochranu dat a funguje jako hardwarová schránka pro ukládání hesel a klíčů.
reklama