reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

LIFEBOOK Q2010 – titan a hořčík

31.8.2006, Josef Brož, recenze
LIFEBOOK Q2010 – titan a hořčík
Notebooky Fujitsu Siemens jsou proslulé kvalitou a vysokou mobilitou. V této tradici pokračuje i nový LIFEBOOK Q2010, který je kombinací špičkového designu, ušlechtilých materiálů a nejnovějších mobilních technologií. Notebook je vybaven procesorem Intel Core Solo ULV U1400, dále širokoúhlým 12,1“ displejem a integrovaným grafickým jádrem se sdílenou pamětí.
Testy - paměti


Další část je věnována testování paměťového subsystému. LIFEBOOK Q2010 postaven na variantě čipsetu Mobile Intel Calistoga-G i945GMS + ICH7-M. Recenzovaný notebook podporuje pouze níže taktované paměti DDR2-533. Výkon paměťového subsystému je proto podle předpokladu slabší.












Testovaný LIFEBOOK Q2010 byl osazen pouze jedním paměťovým modulem, a proto jeho subsystém fungoval pouze v jednokanálovém 64 bit režimu.










Testy – Pevný disk

Pevný disk podstatnou měrou ovlivňuje výkon celého systému. Testovaný LIFEBOOK Q2010 byl vybaven 1,8“ pevným diskem s 4200 ot/min. Ostatní notebooky pracovaly s 5400 ot./min disky.







Všimněte si v podstatě shodných výsledků obou LIFEBOOKů. Tento výsledek je dán použitím stejného pevného disku v odlišném hardware.





Počáteční rychlost čtení se podle HDTach pohybuje kolem 22 MB/s, na konci měření klesá na cca 10 MB/s. Průměrná rychlost sekvenčního čtení disku se pohybuje kolem 17 MB/s. Rychlost komunikace disku a řadiče se uvádí HDTach kolem 25 MB/s, přístupová doba je cca 17 ms. Přestože výkon disku není nijak oslnivý, jeho hlavní předností je především tichý chod a nízké nároky na spotřebu.

reklama