reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Linksys EA3500: vzduchem až 450 Mbps!

12.7.2012, Jakub Doležal, recenze
Linksys EA3500: vzduchem až 450 Mbps!
Bezdrátový přenos vždy pokulhával za svým metalickým sourozencem, avšak s modelem Linksys EA3500 může „bezdrát“ alespoň částečně srovnat krok. Pojďme se společně podívat na schopnosti nové generace a nahlédněme i pod pokličku plánovaného Cisco Connect Cloud.

 

Jak jsem minule při recenzi modelů E1500 a E1200 tak trochu káral Linksys za minimum inovací, tak jej naopak dnes musím lehce pochválit. Do redakce totiž dorazil zbrusu nový router EA3500, který si toho přináší opravdu hodně. Podíváme se jak na nové technologie použitelné ihned po vybalení, tak na „zlepšováky“, které dorazí až někdy v létě.
 



Vypadá jako další obyčejný router, ale Cisco má něco "za lubem".


Linksys asi netřeba příliš představovat, a proto jen ve zkratce připomenu, že tato společnost zaměřená především na síťové „domácí“ produkty je nyní odnoží giganta Cisco. Tato skutečnost slibuje mnohé, neboť síťové produkty od Cisco stále patří mezi etalony na trhu. Dočkáme se tedy pověstné kvality a stability, nebo snad dokonce správy skrze terminál?





Nebudu přebíhat a dříve než router zapojíme, tak si jej nejdříve prohlédneme zvenku. Model EA3500 je zástupce zbrusu nové generace routerů, a tak bude zajímavé sledovat, jak se změnil vzhled a další parametry od minulé recenze E1500 a E1200, která naopak zahrnuje starší generaci. Samotné prodejní balení již dává tušit, že s určitými změnami se výrobce příliš nezatěžoval.





Podobně jako jsou si notebooky ThinkPad (ty černé hranaté s červeným puntíkem v klávesnici) podobné již několik let, tak v oblasti routerů Linksys panuje obdobná jistota. Výrobce si se změnou designu příliš hlavu neláme, a to jak napříč generacemi, tak jednotlivými modely. Tedy abych Linksysu úplně nekřivdil, střídá typy povrchů a zdá se, že tentokrát upustil od lesklé přední části, která stejně sloužila jen jako lapač prachu.




- Klikněte pro zvětšení -


Místo ní je nyní matný černý povrch, který v horní části lemuje modrý pás obsahující logo společnosti Cisco a označení modelu. Celkem jednoduchý design dovolí tento router umístit prakticky kdekoliv, tedy kromě bílé stěny, kde naopak bude středem pozornosti. Musím říci, že bílá varianta by nebyla ke škodě.




- Klikněte pro zvětšení -


Přední hrana je stejně jako boky přístroje vyhrazena pouze chlazení vnitřního čipsetu a tentokrát je to potřeba neboť model EA3500 obsahuje hned dvě „rádia“. Ne nemám na mysli přístroj na příjem hudebních stanic, ale dvojici integrovaných bezdrátových adaptérů, přičemž každý vysílá na zcela jiném frekvenčním pásmu.




- Klikněte pro zvětšení -


Jedná se samozřejmě o 2,4 GHz a 5 GHz, kterým jsou vevnitř přiřazeny antény v počtu 3 + 3 a Linksys v tomto ohledu jde prakticky na maximální možnou hranici přenosu. V zahlcenějším pásmu 2,4 GHz naštěstí nezkouší udělat mobilní rušičku a vystačí si 300 Mbps. V relativně volném 5 GHz pásmu se ale chlubí rychlostí až 450 Mbps. Na takto rychlé přenosy je zapotřebí ekvivalentní protistrana, a tou naštěstí disponuji.

Ostatně trochu odbočím a doporučím před nákupy nových routerů nejdříve zkontrolovat možnosti vašich notebooků a mobilů. I dnešní modely totiž často dokáží protlačit jen 150 Mbps či častěji 300 Mbps. Na plných 450 Mbps si však většina modelů nesáhne, a to k mému překvapení i v rámci drahých profesionálních notebooků. Pro maximální rychlost je tedy nutné mít například Intel Ultimate-N 6300 či mnou vlastněný starší Intel 5300 AGN.

V oblasti kabelových rozvodů jsou naštěstí notebooky i počítače již pár let vybaveny gigabitovým ethernetem a samotný model EA3500 dovolí zapojit až 4 takto rychlé počítače. Stejnou rychlostí konektivity disponuje EA3500 i směrem „ven“, avšak zde bude jen několik šťastných jedinců, kteří takovou přípojkou disponují. Každopádně rychlejší porty jsou dnes jednoznačně na výhodu a v kombinaci s SSD pak zapomenete na přesouvaní dat skrze flash disk.




- Klikněte pro zvětšení -


U zadní strany s konektory se ještě na malý moment zdržíme, neboť sem výrobce nasměroval i další technologie a ovládací prvky. Začnu hardwarovým tlačítkem pro fyzické odpojení routeru od elektřiny. U domácích routerů poněkud netradiční, ale velmi užitečná záležitost. Neméně důležitou komponentou je také USB port. Samozřejmě nelze očekávat závratné přenosové rychlosti, ale do prostor bez NASu či serveru se jistě bude hodit.




- Klikněte pro zvětšení -


Spodní strana toho příliš mnoho nenabídne a za zmínku stojí pouze vypsání MAC adresy jednotlivých rozhraní, kód pro WPS připojení (ten co opisujete do počítače) a zcela nakonec pak zmíním tlačítko pro obnovení továrního nastavení. Pro jeho stisk je zapotřebí relativně tenkého hrotu, takže sponky s sebou.

Technický parametr
Hodnota
Standard
802.11a/b/g/n
Podpora 2,4 GHz
Ano (až 300 Mbps)
Podpora 5 GHz
Ano (až 450 Mbps)
WAN port
Ano (1000 Mbps)
LAN porty
4× RJ-45 (10/100/1000 Mbps)
USB
Ano
WPS
Ne
Provozní režimy
Access Point, Bridge, Client
Anténa
6× interní
Kódování
WEP, WPA2
Výkon
30 dBm
Spotřeba
13,0 W
Napájení
12 V, 1.0 A
Speciální vlastnost
Speedboost, Cisco Cloud, Cisco Connect
 


Routery povětšinou příliš bohatou výbavu neobsahují a ani Linksys v tomto směru nehodlá dělat změny. Z krabice tak kromě routeru vytáhnete stručnou příručku s CD, ethernetový kablík a napájecí zdroj, to je vše. Tyto doplňky bohatě postačí a možná by ani řada z nich vůbec nemusela být přítomna.
reklama