reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Linksys EA3500: vzduchem až 450 Mbps!

12.7.2012, Jakub Doležal, recenze
Linksys EA3500: vzduchem až 450 Mbps!
Bezdrátový přenos vždy pokulhával za svým metalickým sourozencem, avšak s modelem Linksys EA3500 může „bezdrát“ alespoň částečně srovnat krok. Pojďme se společně podívat na schopnosti nové generace a nahlédněme i pod pokličku plánovaného Cisco Connect Cloud.

 

Minule jsem tvrdil, že nastavení Mikrotiku je celkem snadné a v porovnání s tím pak musím konstatovat, že model EA3500 od Linksysu nastavíte jednou rukou a poslepu. Dobře, poslepu to nepůjde, ale i tak je vše velmi jednoduché, možná až příliš. Ostatně více si povíme, až projdeme testy.

Poznámka: Linksys EA3500 byl samozřejmě testován jak na 5 GHz, tak na 2,4 GHz a oba výsledky jsou pro větší přehlednost zaneseny do grafů zároveň.


Test Wi-Fi adaptéru


Začínáme připojením na FTP server a stahováním balíku fotografií. Už podle zobrazené rychlosti přenosu ve správci souborů je jasné, že tohle bude rychlé. Výsledkem jsou velmi vysoké hodnoty přenosových rychlostí a zatím jasné prvenství, i když na 2,4 GHz „dýchá“ na záda Mikrotik RB751G.





Další test probíhá v podobných podmínkách, avšak tentokrát nepřesunujeme desítky menších souborů, nýbrž jeden větší. Linksysu to však nevadí a znovu si jde pro první místo a opět je to frekvence 5 GHz, která odskakuje konkurenci o parník.





Řekl jsem „odskakuje o parník“? Pak nevím, jaké použít srovnání pro přenos skrze Samba protokol, kde Linksys EA3500 předvedl něco dosud nevídaného, neboť překonal rychlost Fast Ethernetu! Neuvěřitelných 129,4 Mbps reálného přenosu dat vzduchem, a to jsme ještě relativně nedávno byli rádi za 20 Mbps.





Konkurence začíná odpadávat, a to jí to nejhorší teprve čeká, neboť v syntetickém benchmarku IPERF (10 vláken) vytvořil dnes testovaný router další redakční rekord o hodnotě 198,5 Mbps, tedy více jak dvojnásobná rychlost oproti doposud testovaným modelům. Postarší 2,4 GHz nepodává takto skvělé výsledky, ale i tak se drží na špici.





IPERF (1 vlákno) a opět dominance na plné čáře, tedy především v 5G pásmu. Nicméně ani v 2G režimu si EA3500 nevede vůbec špatně. Prozatím tedy jedno velké překvapení, neboť dosažené výsledky patří opravdu na špičku a doby, kdy bylo Wi-Fi výrazně pomalejší oproti metalickým rozvodům, jsou nenávratně pryč.





Posledním z testů, a tak trochu nostalgickým, je přenos skrze 802.11g , které nabízí maximální teoretickou rychlost 54 Mbps. Nicméně jak je vidět z reálného přenosu, tak i ty nejlepší modely se dostanou sotva na polovinu a zbytek zkonzumuje samotné udržení linky v chodu.





Linksys EA3500 disponuje USB portem verze 2.0 a jsem velmi zvědav, jaké maximální rychlosti se mi podaří dosáhnout. Pokud jste přeskočili předchozí stranu, tak jen připomenu, že na testy využívám SSD v externím rámečku s maximální rychlostí zápisu 139 Mbps a čtením až 235 Mbps.

Přesun souboru na disk skrze 5 GHz pásmo byl relativně svižný a výsledná rychlost je 44 Mbps, Zpět směrem k uživateli byl router ještě rychlejší a dokázal "propustit" 87 Mbps.

Než se pustíme do další části, dovolím si malou vsuvku ohledně bezdrátové části. Linksys EA3500 je bezesporu jeden z nejrychlejších routerů „ve vzduchu“ a se správně nastavenou Wi-Fi částí jdou dělat divy. Jenže právě zde vidím jeden ze zádrhelů, neboť Cisco (Linksys) nedává uživatelům příliš možností k doladění spoje a přenos dat je tak spíše v rukou automatiky.

To se negativně projevuje na výsledných rychlostech, které, a teď se podržte, mohly být vyšší. Bohužel ani v jednom pásmu se mi totiž nepodařilo udržet linku na plné obrátky a neustále měla tendenci klesat na nižší hodnoty. Je to škoda a možná s alternativním firmwarem (pozor na záruku) půjdou s modelem EA3500 dělat divy.


Test LAN (WAN) rozhraní


Svižný přesun dat pokračuje i u Ethernetových zásuvek, kde jsem při přenosu LAN-LAN naměřil 943,5 Mbps a tuto hodnotu vykázal i minule testovaný Mikrotik RB751G. Jisté nedodržení specifikací následovalo už u testu WAN-LAN, kdy jsem se dostal na hodnotu 223,5 Mbps. Tato hodnota tedy rozhodně nenaplňuje deklarovaných 1000 Mbps, ale i tak by měla většině uživatelů bohatě stačit.


Pokrytí signálem


Dosáhnout kvalitního pokrytí ve všech koutech domu je trochu alchymie a také trochu o štěstí. Cisco umístilo do tohoto routeru hned šest integrovaných antén (3x 2,4 GHz a 3x 5 GHz), což by mělo pomoci, nicméně ani takto silná rádiová část nezamezí jednomu ze zásadních nedostatků.

V poslední době se dvoupásmové routery dostávají do popředí a marketingová oddělení výrobců nás zasypávají informacemi o „nadsvětelných“ přenosových rychlostech. Jak jsme si dnes ukázali, částečně pravdu mají, ale již nikdo vás neupozorní na fakt, že útlum jednotlivých frekvenčních pásem je diametrálně odlišný.


1. Patro
Vzdálenost
Zeď
Strop
dBm
Pokoj č.1
1,5 m
-
-
-30
Pokoj č.2
8,0 m
2x
-
-64
Pokoj č.3
4,0 m
1x
-
-37
Pokoj č.4
12,0 m
2x
-
-57
Přízemí
Vzdálenost
Zeď
Strop
dBm
Obývák
15,0 m
1x
1x
-68
Garáž
10,0 m
1x
1x
-69
Jídelna
4,0 m
-
1x
-49
Terasa
5,0 m
1x
-
-52

Test 2,4 GHz (Router jako vždy umístěn v pokoji č.1)


V případě frekvence 2,4 GHz je pokrytí domu naprosto dostatečné a prakticky všude se dostanete na výbornou hodnotu signálu. S jistou opatrností lze tedy říci, že rychlosti, které jsem naměřil do grafů, je možné provozovat prakticky po celém domě.

Zrada však přichází u 5 GHz pásma, které potřebuje pro své šíření volnou cestu a jakákoliv překážka znamená velký útlum signálu. V tomto směru mám celkem bohaté zkušenosti z venkovních spojů, kde jsme po výměně z 2,4 GHz na 5 GHz často dosahovali horších hodnot.


1. Patro
Vzdálenost
Zeď
Strop
dBm
Pokoj č.1
1,5 m
-
-
-35
Pokoj č.2
8,0 m
2x
-
-74
Pokoj č.3
4,0 m
1x
-
-49
Pokoj č.4
12,0 m
2x
-
-67
Přízemí
Vzdálenost
Zeď
Strop
dBm
Obývák
15,0 m
1x
1x
-77
Garáž
10,0 m
1x
1x
-
Jídelna
4,0 m
-
1x
-67
Terasa
5,0 m
1x
-
-66

Test 5 GHz (Router jako vždy umístěn v pokoji č.1), v garáži signál nebyl


Stejné to je i s modelem EA3500, který ať se bude snažit sebevíc, tak většinu okolních místností pokryje výrazně slabším signálem a v přízemí dokonce na některých místech nebylo pokrytí vůbec. K tomu se také váže přenosová rychlost a zde již nelze naměřené hodnoty ani náhodou garantovat. Výrobci by v tomto směru mohli tak trochu vyložit karty na stůl a zákazníkům situaci objasnit.

reklama