reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Linksys WVC54G: bezdrátová IP kamera na váš stůl

23.6.2005, Martin Kuchař, recenze
Linksys WVC54G: bezdrátová IP kamera na váš stůl
Linksys Wireless-G Internet Video Camera je neobvyklý produkt společnosti Linksys, jenž se snaží prosadit i na trhu jiných zařízení, než jsou pouze klasické aktivní síťové prvky jako WiFi adaptéry, managementovatelné switche, HWAP apod. S touto kamerou dokážete snadno sledovat požadovaný objekt bez nutnosti tahat k ní jiný než napájecí kabel. Veškerou komunikaci totiž můžete provádět přes integrované WiFi AP. Nyní si kvality této "hračky" ukážeme podrobněji.
Linksys WVC54G se řadí do vyššího průměru Wireless IP kamer. Jeho parametry jsou na slušné úrovni a funkcemi (například Motion Detection s e-mail notifikací) převyšuje některé konkurenční produkty. Především bych pochválil již několikrát zmíněný Motion Detection a funkci SoloLink DDNS pro přidělení DNS překladu adresy.

Dále je třeba pochválit velmi široký rozsah kvality obrazového výstupu, který přímo souvisí s velikostí datového toku, jenž proudí směrem od kamery k uživateli. Od 640 x 480 což je vhodné pro použití v místních sítích, přes 320 x 240 až po 160 x 128 (to se hodí například pokud sledujeme obraz odněkud, kde je velmi špatná konektivita do sítě Internet). Samozřejmě můžeme zapínat či vypínat přenos zvuku, což nám také může nemálo ovlivnit kvalitu spojení.

Bohužel je tady také několik záporných vlastností, které nemohou zůstat opomenuty. Především nutnost použít pro sledování videa prohlížeč s podporou Active-X (mnoho uživatelů si tento plugin dokonce zakazuje, neboť přináší jistá bezpečnostní rizika), často až příliš citlivý mikrofon a především špatně vyladěné automatické nastavení jasu. Snad si inženýři v Linksysu dají tu práci a pro příště vymyslí jiné řešení, jež by mohlo být založeno například na bázi Flash či Java apletu (v takovém případě by nebyl problém přehrávat obraz na kterémkoliv prohlížeči včetně mobilních telefonů a PDA).



Pro většinu uživatelů, kteří požadují funkce IP kamery, avšak hodlají ji používat pouze při monitorování a sledování exteriéru, je tato volba více než výhodná. Díky bezdrátové technologii je kamera závislá pouze na přívodu elektrického proudu. Bohužel ale pro snímání exteriéru se příliš nehodí a to už jen z toho důvodu, že není chráněna před povětrnostními vlivy.


Závěrečné hodnocení
Klady
Zápory
Moderní vzhledActive-X a potřeba Internet Exploreru
Kvalitní obrazPříliš citlivý mikrofon
Motion Detection Špatné nastavení jasu
Stojánek a možnost montáže na zeďR-SMA konektor se uvolňuje
SoloLink DDNS 
 Doporučená koncová cena: 6384 bez DPH


Zapůjčila firma Levi, které tímto děkujeme
reklama