reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech Cordless Desktop Wave - Ergonomie na prvním místě

10.10.2007, Michal Učeň, recenze
Logitech Cordless Desktop Wave - Ergonomie na prvním místě
Další ze setů klávesnice a myši od firmy Logitech je zaměřený zejména na pohodlí uživatele. Ergonomických klávesnic tu už bylo hodně a většinou se, stejně jako ta dnešní, vyznačují zakřiveným profilem. Nechybí samozřejmě podpora operačního systému Windows Vista a několik multimediálních tlačítek. Zda je dnešní testovaná klávesnice ta nejkomfortnější pro vaše ruce, se dozvíte v recenzi.
Klávesnice je svým způsobem velmi obyčejná a mnohé uživatele by tak mohla zklamat svou jednoduchostí. Jediná zajímavá novinka se tak týká zmíněného zvlnění kláves. Materiál výrobce zvolil klasický, tvrzený plast černé barvy doplněný stříbrnými multimediálními klávesami a měkčenou gumovou předložkou. Rozměry klávesnice jsou 49 (šířka) x 22-26 (výška) x 2-3 (tloušťka) cm, hmotnost s bateriemi je pak 1007 gramů (959 gramů bez baterií). Rohy jsou docela hodně zaobleny, což usnadňuje manipulaci při přenášení. Na klávesnici nalezneme celkem 103 běžných a 16 doplňkových kláves.



Na spodní straně nalezneme tlačítko na obnovení bezdrátového spojení a kousek vedle kryt, pod kterým jsou baterie. Zajímavě řešené jsou ještě zadní nožky, ke kterým se dostaneme později. Přední nožky jsou vyrobeny z gumy a mají protiskluzové vlastnosti. Jinak je spodní strana téměř bez výběžků, což oceníte při položení klávesnice na kolena.



Zvlnění klávesnice opravdu přispívá k pohodlnému uložení prstů na klávesy a jejich stisk je pak mnohem jednodušší a intuitivnější. Výhodou je, že si nemusíte zvykat na nové rozložení kláves, jak tomu je u jiných ergonomických klávesnic. Klávesy si tak zachovaly běžnou velikost a i vzdálenost mezi sebou. Zvlnění je přitom sotva znatelné, ale účinek opravdu výborný.



Předložka pod zápěstí je z příjemného gumového materiálu, který nestudí a je lehce měkký. Její šířka je prakticky stejná ve všech místech a zaručuje tím komfortní práci jak při psaní, tak při používání numerické klávesnice.



Na levé straně klávesnice nalezneme většinu multimediálních tlačítek, která jsou umístěna na levé a horní hraně. Klávesy mají celkem běžnou velikost i vzdálenost mezi sebou, upravený je jen Caps Lock, který má sníženou pravou a spodní hranu, aby se omezily překlepy. Širší je naopak mezerník a vlastně všechny spodní klávesy (Alt, Ctrl, Fn a nabídka Start OS Windows). Docela malý je díky doplňkové klávese s lomítkem a svislou čárou levý Shift. Horní klávesy funkcí F1 až F12 jsou ze svrchní strany potištěny ikonkami doplňkových funkcí a jejich označení je ze strany přední.



Pravá strana je zajímavá zejména posunutou klávesou Ctrl doleva pod Shift a také netradiční tvar klávesy Enter. Skupinka tlačítek Home, End, Insert, Page Up a Page Down je tentokrát orientována vertikálně. Na numerické klávesnici je podobně jako u Caps Locku snížená hrana u klávesy Num Lock.




- Spodní klávesy jsou zaobleny, aby volně navázaly na předložku -


- Na levé hraně jsou umístěny tři tlačítka pro přepínání mezi okny a zoomování -

Horní hrana obsahuje hlavní panel plný multimediálních tlačítek. Uprostřed je centrum na ovládání přehrávání hudby a videí, kde najdeme tlačítka na přecházení mezi skladbami, ovládání hlasitosti, úplné ztlumení, stop a play/pause. Po stranách jsou trochu přehnaně velká multimediální tlačítka na zobrazení lišty Gadgets (v operačním systému Windows Vista), otevření složky s obrázky, s hudbou a také spuštění Media Center.


- Multimediální klávesy jsou u většiny klávesnic už samozřejmostí -


- Nad numerickou klávesnicí jsou tlačítka na spuštění kalkulačky a vypnutí počítače -


- Indikace stavu baterie pod směrovými šipkami se rozsvítí při zapnutí klávesnice nebo při stisknutí FN+F11 -


Parametry



ModelKlávesnice Logitech Cordless Wave
Rozměry49 (šířka) x 22-26 (výška) x 2-3 (tloušťka) cm
Hmotnost959 gramů, 1007 gramů s bateriemi
MateriálPlast
Počet běžných tlačítek103
Počet dalších tlačítek16
Typ baterie2 x AA
Způsob propojení s PCbezdrátové
Dosahcca 5 metrů
reklama