Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech diNovo Edge - dovolte si luxus

6.2.2007, Michal Učeň, recenze
Logitech diNovo Edge - dovolte si luxus
Logitech známe jako velkolepého tvůrce nových konceptů periferií. Většina modelových řad se zaměřuje na dražší kvalitní produkty, avšak občas se objeví novinka, která je určena jen těm vyvoleným, kteří za luxus a jedinečnost zaplatí nestandardní sumu peněz. Klávesnice diNovo Edge vám v tomto ohledu poskytne to nejlepší uspokojení. Přináší však pouze elegantní design? Nebo se pod lesklou pokličkou skrývá i něco inovativního.
Kapitoly článku:
Jak se zdá, Logitech se pokouší zaplnit každou mezeru na trhu, ve které se jeho produkty prozatím ještě neobjevily. Po vydání herních klávesnic Logitech G11 Gaming Keyboard a vylepšené Logitech G15 Gaming Keyboard a se pokusil překvapit novinkou v podobě notebookového podstavce Logitech Alto a v neposlední řadě na nás začal chrlit bezdrátové sety jako například Logitech EasyCall Desktop nebo Logitech diNovo Cordless Desktop. Poslední jmenovaná se tak mohla jako jediná dostat do kategorie těch luxusnějších, sama o sobě však ani kvůli ceně do této kategorie nepatřila. A tak se Logitech (podobně jako s myší MX610 Laser Cordless Mouse pro leváky) rozhodl překvapit konkurenty a být opět o krok napřed v periferiích. Výsledkem je právě Logitech diNovo Edge, klávesnice určená výhradně pro účely reprezentace a unikátnosti.

Už na první pohled se klávesnice snaží udělat na nového majitele dojem. Krabice, ve které je uložena, je z tvrdého papíru a obrázek z prvního kontaktu je také dotvořen pěkným potiskem a popisem konkrétních specialitek, které produkt nabízí.



Po odstranění bočních přelepek, které v podstatě jako jediné brání vysunutí horního krytu, se před vámi objeví samotná klávesnice diNovo Edge. Díky upevnění ve vnitřní výplni krabice se nemá šanci poškodit ani při neopatrné manipulaci.




Po odložení vrchního patra s klávesnicí se před námi otevře další "přihrádka", která skrývá veškeré potřebné příslušenství, jež je opět uložené v oddělených přihrádkách a pečlivě zabalené do ochranných obalů.




Balení tedy obsahuje klávesnici diNovo Edge, z příslušenství je to pak nabíjecí základna, adaptér do elektrické sítě, USB adaptér pro Bluetooth komunikaci, CD s instalací softwaru SetPoint, hadřík a návod k ovládání. Zajímavé je, že klávesnice, Bluetooth adaptér a nabíjecí stojan jsou pokryty ochrannou fólií, která chrání lesklou plochu před poškozením při dopravě k zákazníkovi. To by až tak zajímavé nebylo, pokud o tom ovšem nevíte, protože na matném povrchu nenajdete žádnou chybičku a dost dlouhou dobu jsem zrovna u klávesnice uvažoval, jestli je na ní opravdu fólie. Trochu matoucí je také kousek průsvitné pásky na levém okraji, který po odtrhnutí s sebou nevezme ani kousek oné fólie. Pokud si tedy chcete nějakou dobu zachovat klávesnici v původním stavu, můžete na ní fólii nechat, po jejím odstranění je však klávesnice v lesklém provedení mnohem elegantnější.



Na následující fotografii můžete vidět kompletní výbavu. Zajímavostí je hadřík pro uživatele posedlé čistotou klávesnice, je totiž určen na vyleštění šmouh a otisků na lesklém povrchu. I přes dokonalý odraz klávesnici překvapivě jen tak snadno nepošpiníte - povrch jakoby odpuzoval otisky prstů a mastnotu.



Ještě před popisem instalace a možnosti nastavení se podíváme na způsob nabíjení. Popravdě, nabíjení si díky výdrži baterie moc neužijete. Logitech nezanedbal ani tuto vlastnost. Klávesnici jednoduše vložíte do stabilního stojanu, který baterii dobíjí. Na klávesnici se v režimu nabíjení objeví blikající zelená ikonka baterie. Indikace stavu za provozu funguje tak, že pokud je baterie dobře nabitá, při zapnutí klávesnice chvíli stabilně svítí ona zelená ikonka a pokud je baterie už vybitá, změní se jen barva na červenou.


- klikněte pro zvětšení -

Základna je pak propojena pomocí klasického adaptéru do elektrické sítě. Baterie v klávesnici je integrovaná, má kapacitu 950 mA a je typu Li-ion. Výdrž baterie je opravdu vynikající, narozdíl od mnoha konkurentů vydrží při plném nabití přibližně 2 měsíce, což jsem sice neměl šanci otestovat, ale i kdyby výrobce ve svých údajích nadhodnotil údaj dvojnásobně, bez problémů by to stačilo i těm nejnáročnějším uživatelům. Co víc, samozřejmě vás o nízkém stavu baterie včas upozorní kontrolka. A pokud vám nestačí ani tohle, pak vás určitě přesvědčí doba nabíjení, která na plnou kapacitu vyžaduje pouhé dvě hodiny. V případě nutnosti stačí pět minut a klávesnici můžete používat celý den.



ModelLogitech diNovo Edge
Rozměry41 cm (šířka) x 21 cm (výška) x 1,1 cm (tloušťka)
Hmotnost940 gramů
MateriálPlast, podložka pod zápěstí z hliníku
Počet tlačítek84 klasických + 7 multimediálních + další funkce FN
Rozměr tlačítek18 x 18 mm
Hloubka stisku3,2 mm
Aktivace tlačítek60 gramů
Způsob propojení s PCBluetooth Wireless Technology, verze 2.0
Widcomm 5.1 Bluetooth stack
Dosahcca 10 m
Typ baterieLi-ion 950 mA
Výdrž bateriecca 2 měsíce