reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech diNovo Mini: ovládání PC z gauče

31.1.2012, Jan Vítek, recenze
Logitech diNovo Mini: ovládání PC z gauče
Společnost Logitech je firma, která dokáže být inovativní ve vývoji svých periferií, což si dnes dokážeme na multimediálním dálkovém ovladači diNovo Mini. S ním budeme moci ovládat naše PC nebo konzoli PS3 z pohodlí gauče pomocí Bluetooth.
Kapitoly článku:

Zkušenosti z provozu


Instalace a zprovoznění klávesnice diNovo Mini bylo naprosto bezproblémové, alespoň tedy na PC i na chytrém telefonu LG Optimus 2X s OS Android 2.3.4. Výhodou tohoto produktu mají být především malé rozměry, díky nimž není žádný problém si jej na poslední chvíli strčit do kapsy a používat na cestách. Dle představ Logitechu se ale hodí především do obývacího pokoje, a to třeba k HTPC připojenému k televizoru nebo k herní konzoli PlayStation 3.

Nejdříve se zmíním o samotné dotykové plošce, která zde pracuje jako malý touchpad a supluje myš. Práce s ní se svou pohodlností, rychlostí a přesností v žádném případě nemůže rovnat klasické myši, za což může kombinace malé dotykové plochy a ovládání palcem. K tomu se přidává i bezdrátové připojení, jehož dotazovací frekvence, jak ukazuje následující screenshot, není nejvyšší (běžné myši mají 125 Hz). Problémy jsou také s akcelerací, kterou bych doporučil vypnout a namísto ní zvýšit citlivost, abyste se lépe trefili na místo určení a nekroužili kolem něj.





Dotyková plocha v módu myši je tak zde spíše jen nouzovým řešením vhodným pro líné večerní brouzdání po Internetu a ovládání aplikací, které nějaké ukazovací zařízení vyloženě vyžadují. S trochou cviku se s ní ale dá označovat a kopírovat text a více od ní ani nemůžeme chtít.

Klávesnici budeme ovládat stejně, tedy palci. Je samozřejmě možné klávesnici položit na stůl a pokusit se využít více prstů, ale ve výsledku to není o moc rychlejší a už vůbec ne pohodlnější. Stejně jako dotyková ploška nebude ani klávesnice určena k intenzivnímu využití. Dobře se bude hodit třeba pro zadávání adres do prohlížeče a podobné úkoly nebo samozřejmě také pro ovládání multimédií díky vyhrazeným funkcím pro úpravu hlasitosti, spuštění záznamu, apod.

Tlačítka jsou sama o sobě zpracována dobře. Mají velmi nízký zdvih, ale přesto dobrou hmatovou odezvu, díky níž si nebudete muset na obrazovce kontrolovat, že klávesnice stisk skutečně zaznamenala. A to je jen dobře, protože psaní poslepu není na diNovo Mini dost dobře možné, alespoň ne bez častých překlepů.


Závěr


Logitech diNovo Mini je již starší, ale stále aktuální kus hardware, jemuž by ale již mohla zvonit hrana. Její fyzické zpracování by mohlo být lepší s pevnějšími plasty, což se týká především vnějšího pouzdra, tedy i krytu displeje. Na druhou stranu část s klávesnicí je zpracována velmi dobře a nabídne kvalitní podsvícení i jistý stisk tlačítek.




- klikněte pro zvětšení -


Zařízení v našem případě fungovalo bez problémů díky připojení pomocí Bluetooth, k čemuž Logitech nabízí jako součást balení i příslušný USB klíč pro desktopové počítače a také se mohou těšit majitelé konzoli PlayStation 3. Pohodlí při práci je přímo ovlivněno malými rozměry diNovo Mini, což se dotklo jak části s klávesnicí, tak dotykové plošky. Klasické klávesnici a myši se samozřejmě rovnat nemůže, ale v rámci možností velmi omezených rozměry dokázal Logitech odvést dobrou práci.

Jenomže teď už je rok 2012 a produkty jako diNovo Mini mohou velmi snadno ohrozit chytré mobilní telefony, potažmo tablety. Jejich jasnou nevýhodou je, že nemohou nabídnout takový komfort jako jednoúčelové diNovo Mini, ale dokáží to vynahradit tím, že jim chybí už jen příslušný software na to, abychom s jejich pomocí mohli podobným způsobem přes Bluetooth či Wi-Fi ovládat náš počítač či chytrý televizor. Výrobci Smart TV totiž začali nabízet ke stažení příslušné aplikace a pak tu jsou pro PC a Android aplikace jako RemoteDroid, díky nimž se ze smartphonu stane klávesnice a touchpad v jednom. A je to zadarmo.


Miniaturní klávesnice a touchpad v jednom
Cena, chatrné víko klávesnice
Snadné použití, ve tmě pomůže podsvícení
Pomalá dotazovací frekvence
Kvalitní tlačítka na klávesnici
Alternativy v podobě aplikací pro Smartphone
Cena v době testování: 2 600 Kč s DPH, záruka roky



Za zapůjčení Logitech diNovo Mini děkujeme Logitechu


reklama