reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech G105: herní základ

3.2.2012, Jan Vítek, recenze
Logitech G105: herní základ
Klávesnice Logitech řady G jsou již od prvního modelu velmi oblíbené, a tak určitě nebude na škodu, když se dnes podíváme na novinku v podobě modelu G105. Jedná se o podsvícenou herní klávesnici, která patří spíše mezi ty chudší, ale také levnější.
Kapitoly článku:
Klávesnice Logitech Gaming Keyboard navazuje na dlouhou řadu herních klávesnic, která byla započata již v roce 2005 modelem G15, čímž mám na mysli původní s 18 klávesami G a vyklápěcím displejem, neboť jeho novější revize byla již patřičně zjednodušena, za což si vysloužila veřejnou kritiku. Dnes testovaný model G105 ale nebude návratem ke kořenům, neboť počet jeho speciálních kláves také není závratný a vedle toho ani neobsahuje displej. Představen byl v rámci edice Call of Duty: Modern Warfare 3 společně se vzhledově upravenou verzí jinak již recenzované myši Laser Mouse G9x, která je již také na trhu nějaký ten pátek.




- klikněte pro zvětšení -


Klávesnice Logitech Gaming Keyboard G105 tak patří mezi ty jednodušší modely a vzhledem k tomu, že je zasvěcena 3D akční hře, nelze se divit, že speciálních programovatelných kláves G nabídne jen šest. Jejich funkce můžeme také rozmnožit pomocí přepínačů M1, M2 a M3, takže ve skutečnosti si můžeme klávesnici najednou přiřadit až 18 speciálních funkcí vyhrazených zmíněným klávesám. To snad bude stačit a pokud by to snad nestačilo a vy byste potřebovali spíše něco podobného jako původní G15, v nabídce firmy Logitech je stále model G19, který má ve výbavě 12 kláves G včetně přepínačů a k tomu i grafický a barevný LCD displej. Na tuto klávesnici si ale připravte přes 3500 Kč, zatímco Logitech G105 se prodává za cenu ani ne třetinovou.





Nyní ke specifikacím.

Model
Logitech Gaming Keyboard G105
Rozměry
478 x 190 x 28 mm
Hmotnost
850 gramů
Klávesy apod.
zelené podsvícení hlavních + G kláves
6x programovatelné klávesy G, 3x přepínač režimů M
Podsvícení
zelené podsvícení hlavních + G kláves
žluté a červené podsvícení přepínačů M
3 úrovně - vypnuto, slabé a silné
Rozhraní
USB 2.0
Kompatibilita software
Windows XP, Windows Vista či Windows 7 (32/64bit)

Již z uvedených specifikací nám musí být jasné, že Logitech Gaming Keyboard G105 nepatří mezi ty nejlépe vybavené modely, alespoň co se týče rozmanitosti funkcí. Na druhou stranu je to ale dobře, protože její design je kvůli tomu střízlivý a my ji budeme moci využít i jako klasickou pracovní klávesnici u desktopového počítače, kterou pro hraní využijeme třeba jen občas. A zrovna i pro vážnou práci se bude určitě hodit podsvícení jednotlivých kláves, které má však jednu často vídanou nevýhodu. Popisky kvůli své průhlednosti nejsou moc kontrastní, takže LED budete zapínat už v šeru, pokud tedy potřebujete na klávesy vidět.

Na svých stránkách také Logitech udává, že tato klávesnice disponuje funkcí Multi-key Input, což je obecně známo jako Anti-ghosting. Počet najednou stisknutelných kláves je ale jen pět, přičemž jiné klávesnice jich nabízí klidně deset a více, ovšem zde samozřejmě záleží na to, zda jsou takové mohutné kombinace pro někoho využitelné.

 

Zpracování klávesnice


Tvar a vlastně celkový design klávesnice G105 vychází už z původní G15, takže se můžeme podívat na ostře řezané tvary, vyvýšený střed a protáhlý okraj pod mezerníkem. Klávesnice není ani příliš těžká, ovšem když si ji vezmete do ruky a vyzkoušíte její pevnost různým kroucením a ohýbáním, zjistíte, že je docela dost pevná. Škoda jen, že stejný pocit nemám z jejích vyklápěcích nožek, jež nepůsobí moc odolně. Logitech G105 je tak jen o málo větší než normální desktopová klávesnice, kterou koupíte za dvě stovky a nebýt dvou zvýrazněných čtveřic kláves a loga hry Call of Duty: Modern Warfare 3, byla by i decentní a nenápadná.




- klikněte pro zvětšení -


Logitech G105 je tedy celá vyrobena z tmavě šedého až černého plastu, pouze osm kláves je ve stříbrném zbarvení. Když se zaměříme na její levou část, uvidíme dobře známé přepínače M1, M2 a M3 doprovázené tlačítkem MR, které dovolí zaznamenávat makra bez využití doprovodného OS. Můžete tak programovat klávesnici za pochodu, tedy i při spuštěné hře či jiné aplikaci. To by mělo fungovat obvyklým způsobem, tedy stiskem MR, poté vybrané klávesy G (G1 až G6) pro přiřazení makra, následně na klávesnici provedete to, co chcete zaznamenat a to nakonec potvrdíte opětovným stiskem tlačítka MR. V obslužném softwaru se pak objeví, že klávese bylo přiřazeno QuickMacro.

Tlačítka G jsou rozdělena do skupin po dvou a umístěna v jednom sloupci u levého okraje. Při hraní stříleček, kdy máte levou ruku obvykle položenou na klávesách WASD, je tak budete mít na dosah.





Střední část klávesnice nabídne jen dvě speciální tlačítka, obě nahoře. Vlevo máme tlačítko pro deaktivaci klávesy Windows a vpravo pak pro ovládání podsvícení - cyklicky vypnuto/slabé/silné.

Co se týče rozložení hlavních kláves, pak můžete jasně vidět velký dvouřádkový Enter a dlouhý Backspace, což odnesl svým zkrácením levý Shift. Ovšem testovaná klávesnice nebyla lokalizovaná a zrovna u té počeštěné můžeme pravděpodobně očekávat poloviční Backspace, ale zase delší levý Shift a samozřejmě i české popisky.





Všechny druhy klávesnice G105 by ale měly mít klasické rozložení středních kláves a numerického bloku, což osobně kvituju. Logitech tak neodsunul Insert na pozadí zájmu a nezabral jeho místo prodlouženou klávesou Delete, jak tomu často dnes je. Na druhou stranu by ničemu nevadilo, kdyby namísto nápisu G105 byly klávesy či tlačítka přímo vyhrazená alespoň pro ovládání hlasitosti. Takto jsou tyto funkce přiřazeny jako druhotné pro klávesy F6 až F12 (včetně ovládání multimédií). Nakonec tu nechybí ani klasické kontrolky pro Caps Lock, Scroll Lock a Num Lock, které jsou podsvícené oranžovými LED:





Klávesnice obrácená svýma dvěma nožkama vzhůru odhalí drážky, jimiž můžete vést třeba kabel od sluchátek, aby nepřekážel, ale ten bude nejlepší v těchto drážkách nějak zajistit, jinak budou vypadávat. Poznáme také, že se Logitech snažil šetřit tím, že použil pouze dva gumové podstavce ve spodních rozích. Klávesnice je sice pevná, ale i tak se téměř neznatelně umí zkroutit a pokud máte zasunuté nožky, pak se může klidně stát, že jeden z gumových podstavců nebude v kontaktu se stolem. A pokud pak budete chtít klávesnici odsunout s očekáváním odporu, ta se místo toho rychle otočí kolem jednoho rohu, takže se pak nesmíte divit, když si třeba rozlejete čaj.




- klikněte pro zvětšení -


Jak už jsem také výše uvedl, nožky sloužící pro nastavení sklonu klávesnice nepůsobí jako moc odolné, neboť se pod zatížením celkem dost ohýbají. Na druhou stranu je to pořád lepší, než kdyby rovnou praskly a kdo ví, co nakonec všechno vydrží. To ukáží až dlouhodobé zkušenosti.





Nakonec před představením příslušenství ukážeme Logitech G105 ze strany, aby byla vidět výška jednoltivých kláves a tlačítek. Vyjádřeno slovy: jde o klasiku, tedy klávesy s plným zdvihem.





Příslušenství


Kromě samotné klávesnice se v balení nachází už jen nějaké tištěné materiály, z nichž se dozvíme základní informace o jejím použití, což po přečtení této recenze nebudete potřebovat.

reklama