reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech G15 Keyboard - klasika v novém kabátku

30.11.2007, Michal Učeň, recenze
Logitech G15 Keyboard - klasika v novém kabátku
Herní klávesnice G15 byla před pár lety mezi prvními vlaštovkami - specializovanými periferiemi pro hráče. Je to už celkem dávno, kdy s ní Logitech slavil úspěchy, ovšem obliba u uživatelů je stále velká, zejména pak díky nastavitelnému LCD displeji. Výrobce se tedy rozhodl pokračovat v tradici a přináší novou verzi, která se může pyšnit aktuálnějším designem.
Klávesnice je celá vyrobena z kvalitního plastu. Rozměry 49,5 (šířka) x 26,0 (výška) x 3,0 - 4,5 (tloušťka) cm s propojením prostřednictvím USB kabelu ji odsuzují spíše ke statickému použití na stole doma nebo v kanceláři. Také hmotnost 1,1 kg patří k průměru. Jinak, co se týká kvality materiálu, si nemůžeme na nic stěžovat. Vše je dokonale opracováno, jak už to bývá u Logitechu zvykem. Výborný je také design, který je vlastně nejvýraznější odlišností od předchozího modelu. Kombinace stříbrné a černé je osvědčená a v kontrastu s pěkným podsvětlením vypadá klávesnice velmi elegantně.



Vzhled vůbec nenapovídá, že by se muselo jednat výhradně o herní klávesnici, takže ji s klidem můžete využít i v kanceláři. Displej nabízí omezené funkce a na internetu lze nalézt spoustu stránek s podporou pár programů, nejen her. Ke klávesnici lze připevnit přiloženou předložku pod zápěstí, která má dostatečnou šířku pro pohodlné uložení rukou a při delším hraní nebo práci výrazně pomůže k většímu pohodlí.



Spodní strana klávesnice je vcelku obyčejná, až na drážky určené na organizaci kabelů. O stabilní uložení na stole se stará několik nožek, navíc po připevnění předložky se přidají další tři.



Organizace kabelů je výhodná zejména v případě použití sluchátek, jejichž kabel visící od hlavy většinou vadí pohodlnému používání klávesnice.Takto jej vyvedete spodní stranou střední drážkou, a ruce tak mají volný prostor. Problémem je zmíněné uložení do drážky, protože ta není přímá, a tak je nutné opatrně klávesnici pokládat a kabel přidržovat. Bohužel při větším pohybu klávesnice může kabel vypadnout a proces musíte opakovat. Výhodnější by tedy byla přímá drážka, nejlépe s nějakým zajišťovacím mechanismem.




- Příklad využití drážek pro vedení kabelu sluchátek -

Klávesnice má klasické rozložení QWERTY, na trhu je dostupná jak v české, tak v anglické verzi, kterou jsme měli na test k dispozici my. Levá strana klávesnice je až na přídavné klávesy rozložením velmi podobná klasické klávesnici. Caps Lock je trošku menší a pravá strana je výrazně nižší, aby se předešlo jeho nechtěnému stisku. Výrazně malá je klávesa Shift, což je způsobeno zařazením další znakové klávesy. Ta sice může být využita jako další tlačítko ve hrách, ovšem některým hráčům může její pozice dělat zpočátku problémy. Levý panel s tlačítky od G1 do G6 je určen výhradně na speciální funkce ke hrám, případně programům. Nastavit můžete prakticky cokoliv, jak už jsme se ostatně zmiňovali u popisu přiloženého softwaru. Dostupnost těchto kláves je celkem dobrá, nejsou výrazně daleko, ale zase ne moc blízko, abyste je omylem stiskli.



Pravá strana je už prakticky úplně stejná, jen mě zaskočilo opětovné použití stejné znakové klávesy, jako na levé straně. Tentokrát je umístěna hned vedle Enteru. Význam zařazení dvou kláves se stejnou funkcí mi opravdu není docela jasný. Pravá klávesa Shift je opakem svého protějšku; její velikost je totiž oproti klasickým klávesnicím větší.



V levém horním rohu klávesnice je k dispozici pět speciálních tlačítek. První tři M1, M2 a M3 slouží k přepínání mezi profily. Klávesnice tedy umožňuje kromě přepínání mezi nastavením pro jednotlivé programy/hry také přepínání v rámci daného programu/hry. Nastavit si tak můžete tlačítka pro různé situace, a znásobit tak počet nastavených funkcí. Podobně lze tuto funkci využít i při používání počítače více uživateli. Tlačítko MR je určeno k rychlému vytvoření makra, čímž získáme výhodu třeba přímo ve hře. Po jeho stisku stačí stlačit vybrané klávesy a celou funkci přiřadit tlačítku na boční liště. Poslední stříbrné posuvné tlačítko slouží k přepnutí do herního módu, což v překladu znamená, že se deaktivují tlačítka Windows mezi klávesami Alt a CTRL.



V druhém horním rohu klávesnice najdeme další dvě tlačítka a indikační panel. Stříbrné tlačítko slouží na vypnutí zvuků (Mute), černé tlačítko k zapnutí/vypnutí osvětlení s dvoufázovou úpravou intenzity. Indikační panel pak ukazuje zapnuí tři základních funkcí - Caps Lock, Num Lock a Scroll Lock. Kousek níže je pak pěkně vysvícen nápis G15.



Profil kláves je víceméně klasický, tlačítka jsou dostatečně vysoká a zároveň jejich stisk je celkem rychlý se slušným potvrzovacím efektem. Mezery mezi klávesami jsou také v normě. Po několikadenním testování jsem nenarazil na výraznější problém.



LCD displej je obklopen dalšími klávesami, které obstarávají multimediální funkce a zobrazení informací právě na displeji. Stříbrné lemování skrývá hned šest tlačítek, která mají za úkol ovládat přehrávání. Jedná se o funkce přechodu mezi skladbami, zastavení, přehrávání/pauza a regulace hlasitosti. Kulaté černé tlačítko vlevo od displeje umožňuje přepínání mezi funkcemi, čtveřice tlačítek pod displejem má funkci určenou aktuálně zobrazeným programem a většinou je jejich funkce zobrazena na displeji těsně nad nimi.



Už na panelu displeje je naznačeno, že se na zadní straně klávesnice skrývají dva USB porty. Ty lze využít k připojení nejrůznějších zařízení, například USB disk, mp3 přehrávače, digitální fotoaparát apod. Umístění na šikmé ploše s výřezem není ale až tak šťastné, protože některé flash disky se nemusí do výřezu vlézt.




- Nožky klávesnice jsou po vyklopení poměrně nízké, zdvih klávesnice se tak výrazně nezmění -


- Klávesnice s vyklopenými nožkami omezuje i použití drážek na organizaci kabelů -

Na závěr popisu klávesnice přidávám ještě profilové fotografie, které ukazují výrazný náklon displeje pro jeho lepší čitelnost a tvar klávesnice vůbec. Jak si můžete všimnout, ergonomické prvky nejsou nijak znatelné, snad jen herní klávesy na levé straně jsou trošku vyvýšené. U minulé verze klávesnice byl displej výklopný, ale současné řešení se mi zdá poněkud lepší, i přes omezenou ochranu proti poškrábání.



reklama