reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech G15 Keyboard - klasika v novém kabátku

30.11.2007, Michal Učeň, recenze
Logitech G15 Keyboard - klasika v novém kabátku
Herní klávesnice G15 byla před pár lety mezi prvními vlaštovkami - specializovanými periferiemi pro hráče. Je to už celkem dávno, kdy s ní Logitech slavil úspěchy, ovšem obliba u uživatelů je stále velká, zejména pak díky nastavitelnému LCD displeji. Výrobce se tedy rozhodl pokračovat v tradici a přináší novou verzi, která se může pyšnit aktuálnějším designem.
LCD displej má dostačující kvalitu i rozlišení na zobrazení potřebných informací. Viditelnost displeje je velmi dobrá, navíc lze v nastavení změnit zobrazení na inverzní, takže znaky jsou naopak černé a pozadí oranžově podsvícené. Více mi však vyhovovala základní varianta, protože podsvětlení při delším hraní nebo práci tolik neruší. Displej má čtyři základní funkce, které pak lze obohatit o další v rámci konkrétního programu. Základním zobrazením jsou informace o aktuálním čase a datu, přičemž čas je zobrazován jak digitálně, tak analogově. Celkem dobrou funkcí je i upozornění na příchozí poštu, musíte ale používat Microsoft Outlook. Jednotlivé funkce se automaticky přepínají, jejich prodlevu můžete nastavit v ovládacím programu.



Další zobrazení ukazuje aktuální vytížení procesoru a paměti RAM. Na následující fotografii je vidět, že české znaky dělají displeji trochu problémy. Lepší je tedy zůstat u anglického popisu. Díky vývojářskému SDK vznikla k minulé verzi klávesnice spousta nových funkcí, které umožňují monitorovat stav počítače a vůbec sloučit i první zmíněnou funkci se zobrazením vytížení, případně i teplot komponentů.



Třetí základní funkce je klasické odpočítávání, které konečně využívá i spodní tlačítka. Jejich funkce jsou na displeji hned nad nimi. Tato funkce není v praxi až tak použitelná, při hrách ji můžete využít maximálně na časování.



Co se mi na displeji líbilo, byla funkce zobrazování informací o skladbách a právě spuštěném přehrávání. Lze tak pohodlně bez nutnosti proklikávat se okny k přehrávači pohodlně ovládat přehrávání díky multimediálním klávesám a navíc vidíte i informace jako je nadpis skladby, stav přehrávání a časovou osu.



Jak už jsem zmínil, Logitech umožňuje vytváření vlastních profilů pro displej v SDK. Bohužel se nejedná o jednoduchou práci, nutné je znát C++. Pokud nejste zrovna programátor, pak můžete využít několika desítek již vytvořených profilů pro různé hry nebo programy od jiných autorů. Logitech totiž podporuje jen vybrané hry, což využití výrazně omezuje a v daném výčtu svoji oblíbenou hru nemusíte najít. Podporované hry jsou uvedeny v parametrech klávesnice, z těch známějších můžeme jmenovat například World of Warcraft, Americas Army, C&C: Tiberium Wars, F.E.A.R, LOTR, Battlefield 2142, UT 2004 nebo sérii GTR. Z mého pohledu chybí dost "progamingových" her, které jsou v současné době aktuální. Například série Call of Duty nebo Counter Strike: Source, Day of Defeat: Source, Warcraft 3, to jsou hry, které by neměly rozhodně chybět. Zobrazené informace na displeji se pak týkají informací o hře, například aktuální stav munice, zdraví a různé statistické údaje - vše záleží na programátorovi daného plug-inu.
reklama