reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech G203: herní základ s RGB podsvícením

17.2.2017, Jan Vítek, recenze
Logitech G203: herní základ s RGB podsvícením
Logitech G203 Prodigy Gaming Mouse patří mezi jednodušší a v portfoliu svého výrobce také mezi levnější herní myši. Zaujmout nás má svým senzorem, vysokou výdrží, programovatelnými tlačítky a také RGB podsvícením.
Kapitoly článku:

Zkušenosti z provozu


Tvar myši Logitech G203 není zrovna ergonomicky propracovaný, však nebýt bočních tlačítek, měla by zcela univerzální tvar pro pravou i levou ruku. Na to ale v dnešní době nejsme moc zvyklí, však ergonomické myši tvarované pro pravou, či levou ruku, do ní pochopitelně padnou lépe. Zde mi tak připadalo, že myš je až moc široká, a to z jednoho prostého důvodu. Chybí zde klasicky zkosená pravá strana kopírující tvar položené ruky, již nadzvedává palec připravený pro boční tlačítka. Dle mého názoru tak měl Logitech buď udělat opravdu univerzální myš pro obě ruce, což by vyžadovalo přesunutí bočních tlačítek (popř. přidání dvou dalších), nebo ji měl lépe uzpůsobit pravé ruce.

Hlavní tlačítka jsou zde celkem dobře zpracována. Pohotově se vrací do původní polohy, ovšem mají na můj vkus až příliš lehký stisk, takže se mi nejednou stalo, že jsem je zmáčkl bezděčně jen vahou položených prstů, což není zrovna ideální. Právě u kolečka byl ale odpor při stisku akurátní, což se vždy hodí v případě, že je aretace kolečka při otáčení jen jemná, kvůli čemuž téměř nehrozí, že s kolečkem při jeho stisku pootočíme. Osobně bych to však vyměnil za tužší hlavní tlačítka. Nakonec tu máme 3 zbylá tlačítka, a to jedno vrchní pro přepínání dpi (nebo jinou funkci, kterou jim nastavíme) a pak dvě boční. Vrchní je špatně dosažitelné stejně jako u drtivé většiny ostatních myší, a tak na něm moc nezáleží. Ta boční jsou naopak ve vhodné poloze, jdou velice dobře hmatem rozlišit, ale nemusela by být až tak moc malá, aby nepříjemně tlačila do bříška palce, což je umocněno i jejich tvarem.

Použitý senzor neupřesněného typu s rozlišením 200 až 6.000 dpi funguje velice dobře, jen u něj nelze zapnout funkci, která zarovnává pohyb kurzoru (angle snapping), jež se nachází u lepších myší Logitech G. Senzor ale vyniká v jiném směru. Dokáže se zorientovat v podstatě na jakémkoliv povrchu. Nevadí mu čistě bílý papír, ale ani sklo nebo dokonce zrcadlový povrch mobilního telefonu, i když v obou případech platí, že tyto povrchy musí být trochu ušmudlané, aby se senzor měl čeho chytit.



Teflony této myši by mohly být větší, a to i na úkor středového, který obtáčí samotný senzor. Pro Logitech G203 budeme tak potřebovat spíše tvrdší podložku, do níž se myš nebude propadat a rýt v ní jako v látkové. Stejně tak není vhodné ji používat pouze na stole, protože pak teflony drhnou a dělají zbytečný hluk.



Podsvícení zde můžeme brát pouze jako vizuální efekt. Nelze jej zde využít pro rozpoznání nastaveného profilu, jelikož tato myš profily nepodporuje.



A nakonec tu máme jako obvykle dotazovací frekvenci, která se pohybuje kolem kýžených 1000 Hz.


Závěrečné hodnocení


G203 Prodigy Gaming Mouse je základní a nejlevnější herní model společnosti Logitech, který ale i tak přijde na cenu 1000 Kč. Musíme na něj tak mít vyšší nároky než na herní myši v ceně několika stokorun a dá se říci, že z hlediska zpracování nás G203 nezklame. Její tělo je pevné, jednotlivé části dobře lícují a v tomto ohledu jsme zkrátka problém nezjistili. Myš má souměrný tvar a od univerzálu pro pravou i levou ruku ji dělí pouze boční tlačítka připravená pro palec pravé ruky. Právě kvůli tomuto tvaru se ale nebude moc dobře držet uživateli, který je zvyklý na ergonomické myši uzpůsobené pravé ruce i svým tvarem.


- klikněte pro zvětšení -

Velice dobré zpracování má také kolečko s jemným krokováním a příjemně lehkým stiskem, ale v případě hlavních tlačítek je stisk lehký až příliš. To znamená, že tlačítka lze stisknout i pouhou vahou položených prstů, čili zcela bez namáhání, a tedy i bez úmyslu. Ocenit ale můžeme jejich pohotové vracení do původní polohy. Boční tlačítka mají dobrou polohu, snadno se od sebe rozliší i po hmatu, ale nemusela by být tak malá a navíc zkosená, aby tlačila do bříška palce.

Senzor myši s rozlišením až 6.000 dpi se vyznačuje tím, že si poradí s mnoha povrchy včetně skla nebo lesklého povrchu displeje mobilního telefonu. Musí se ale mít čeho chytit, takže sklo ano, ale alespoň trochu ušmudlané. Někoho by mohla zamrzet absence funkce angle snapping, ale jinak můžeme být se senzorem spokojeni. Teflony by pak mohly být větší a co se týče podsvícení, to je zde pouze pro efekt. U jiných myší Logitech dokáže rozlišit alespoň zvolený profil, ale G203 profily nepodporuje, takže podsvícení zde nemá žádný praktický význam.

Logitech G203 s cenou cca 1000 Kč musí soupeřit s celou řadou herních myší jiných výrobců a s tím, co nabízí, to rozhodně nebude mít snadné. Dá se říci, že kdyby měla namísto barevného LED podsvícení něco užitečnějšího, jako lépe zpracované teflony a tlačítka, ergonomičtější tvar a podobně, vysloužila by si lepší hodnocení.


Plusy


+ Kvalitní zpracování
+ Senzor si poradí s mnoha různými povrchy


Minusy


- Málo ergonomické tělo pro pravou ruku
- Lehký stisk hlavních tlačítek
- Podsvícení jen pro efekt
- Menší teflony
 
 
Za zapůjčení myši G203 Prodigy Gaming Mouse děkujeme Logitechu.

 

Cena v době testování: cca 1 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte myš Logitech G203 Prodigy Gaming Mouse?
V anketě šlo hlasovat od 17.2.2017 do 28.2.2018. Počet hlasujících: 2
Výborná0 %
Průměrná50 %
Špatná50 %
reklama