reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech G230: akční headset

23.5.2013, Jan Vítek, recenze
Logitech G230: akční headset
Logitech si pro nás připravil nový headset určený především pro využití s hrami. Jedná se o model G230 Stereo Gaming Headset vybavený otočným ramenem s mikrofonem a také odnímatelnými náušníky, které budeme moci po dlouhé pařbě vyčistit.
Kapitoly článku:
  1. Logitech G230
  2. Zkušenosti z provozu
  3. Závěrečné hodnocení
Logitech G230 je headset připojující se pomocí dvou 3,5mm jacků - jeden pro sluchátka a druhý pro mikrofon. Stačí jej tedy vybalit, zapojit a používat (třeba i s iPhonem či jinými chytrými telefony), ovšem samozřejmě je také nutné si nastavit polohu, respektive vysunout sluchátka dle potřeby. Zde platí, že vám může vyhovovat více poloh. Pokud sluchátka vysunete méně, pak budou mít silný přítlak a díky tomu budou také lépe tlumit okolní hluky. Na druhou stranu ale budou také více tlačit a osobně mě pak po nějakých 20 minutách začaly bolet lalůčky uší. Okamžitou úlevu pak kromě sundání sluchátek přinese větší vysunutí ramen, díky čemuž se uvolní přítlak.

Osobně mám se zvykáním si na nová sluchátka problémy právě kvůli tomu, že tlačí na všemožných místech, což se často už po pár minutách nedá vydržet. Ne tak v tomto případě. Logitech G230 mi opravdu sedly, jejich circumaurální náušníky dobře obepnuly uši a po uvolnění přítlaku jsem je mohl mít na uších klidně hodiny, aniž by to přineslo nepříjemné pocity. Samozřejmě je třeba občas změnit jejich polohu, stejně jako si občas musíte přesednout na židli, ovšem s tím se počítá.

Dále jsem si velmi oblíbil jejich předlouhý a ohebný kabel, který se chová v podstatě jako tlustý provázek. Můžete jej klidně sepnout, k čemuž poslouží už přilepený suchý zip, nebo naopak můžete plně využít jeho více než třímetrovou délku. A dobře využitelný je také ovladač hlasitosti s vypínačem mikrofonu a klipsem, díky němuž jej najdete vždy tam, kde je třeba. Je tu však jedna otravná věc. Kabel má drsný povrch, takže když byť jen mírně pohybujete hlavou, drhne o oblečení, a to se jako vibrace přenáší do levého ucha.


HRY


Aneb hlavní zaměření těchto sluchátek. Pokud je jedna věc, kterou máme od dnešních herních sluchátek očekávat, pak to jsou mohutné basy, aby minometný granát dokázal utrhnout hlavu nejen vaší postavě. Logitech G230 toto splňují, takže se můžete těšit, že bitevní vřava kolem vás nebude znít pateticky, ale velkolepě.

Nicméně basy ani ve hrách samozřejmě nejsou všechno a je třeba, aby sluchátka dobře zvládala také reprodukci výšek a středů. Logitech G230 dokáží dobře podat i lidský hlas, který je přirozený a i díky tomu, že si můžete sluchátka vhodně nastavit tak, aby měla silný přítlak, dobře odstíní okolní ruchy. Díky tomu jsou slyšet i velmi slabé zvuky, což se hodí ve hrách, kde je zapotřebí sluch pro odhalení pohybu nepřítele.

Co se týče mikrofonu, pak ten je dostatečně citlivý, ovšem je umístěn stranou od úst, takže je možné, že si budete muset nastavit vyšší citlivost, než jste zvyklí u mikrofonů, které jsou umístěny přímo před pusou. Pozice mikrofonu u těchto sluchátek je všal na druhou stranu zvolena dobře, neboť nehrozí, že si do něj budete funět.


Testy zvuku u her



FILMY


Tato "disciplína" je jakýmsi středem mezi hrami a hudbou. Důležité je zde totiž vše - hudba, dialogy a v případě akčnějších titulů také zvuk explozí, řev motorů aut, apod. A dá se říci, že Logitech G230 se hodí právě pro takové filmy, zatímco milovníci muzikálů by se raději měli poohlédnout jinde.


Testy zvuku u filmu



HUDBA


Opět jsem poslouchal trio Smetana - Vltava, Black Francis - Bluefinger, Amon Tobin - Isam (vše FLAC). Prokletím herních sluchátek je, že se snad všechny snaží o to, aby nabídly nejdunivější basy, což je vzhledem k jejich zaměření pochopitelné. Už se to ale moc neslučuje s kvalitní a věrnou reprodukcí hudebních nahrávek, kde přiliš silné basy působí nepřirozeně. Nicméně zde, jakkoliv jsou basy zvýrazněné a předimenzované, to neznamená, že výšky a středy se naopak ztrácejí. Ony tam jsou a se slušnou dynamikou, jen jsou prostře přehlušeny.

Jistým řešením tedy je použít grafický ekvalizér a sluchátkům trochu přiškrtit spodní frekvence, ovšem to nevyřeší fakt, že celkově jsou sluchátka laděna do hloubek, takže i pak bude hudba znít zastřeně a nebál bych se ani použít slovo zkresleně. Zkrátka a dobře, pro poslech hudby lépe poslouží jiná sluchátka, která nespadají do herní kolonky.


Testy zvuku pro hudbu
reklama