reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech G300: herní myš i pro leváky

1.2.2012, Jan Vítek, recenze
Logitech G300: herní myš i pro leváky
Společnost Logitech na konci loňského léta představila novou herní myš s označením Gaming Mouse G300, na níž je zajímavé to, že ji mohou využít leváci stejně tak dobře jako praváci. Co dalšího nám nabídne, to se dozvíte v dnešní recenzi.

Nastavení myši


K základnímu provozu pochopitelně není zapotřebí žádný software, avšak pro OS Windows XP, Vista a 7 (32 & 64bit) je připraven ke stažení Logitech Gaming Software. Ten jsme si stáhli ve verzi 8.20.74 ze dne 19.12.2011 (cca 50 MB) a nainstalovali, během čehož tento software nabídl svou českou verzi, sám detekoval připojené zařízení a nakonec nabídl registraci produktu, instalaci World of Warcraft Starter Edition, Ventrilo a Curse Client.

U této myši vybavené integrovanou pamětí si můžete pomocí přepínače na úvodní obrazovce vybrat, zda budete měnit nastavení uložená v oné paměti, nebo použijete profily uložené v počítači. V závislosti na tom se také mění spodní nabídka záložek.




- klikněte pro zvětšení -


Záložka reprezentovaná piktogramem domečku je tak základní a pokud si vyberete integrovanou paměť, můžete se přesunout o záložku vedle, kde najdete jak nastavení tlačítek, tak i podsvícení a citlivosti s dotazovací frekvencí (zde je popisována jako frekvence hlášení). Jenomže, pokud se budete snažit o změnu nastavení tlačítek a myslíte si, že k nim přiřadíte makra, máte smůlu. Na výběr jsou pouze obvyklé funkce myši, popřípadě jednoduché kombinace kláves (např. Alt+F4 a jiné). Levé a pravé tlačítko můžete pouze prohodit, úroveň citlivosti měnit od 250 do 2500 dpi po krocích 50 a co nám do teď Logitech neprozradil je, že režimy nemusí být reprezentovány pouze třemi základními barvami, ale také bílou, žlitou, fialovou či světle modrou. Nebo můžete podsvícení rovnou vypnout.




- klikněte pro zvětšení -


Pokud si režim obslužné aplikace přepnete na využití profilů v počítači, pak se výše popsaná nastavení rozdělí do dvou záložek, díky nimž dostaneme více funkcí a konečně již také možnost tvorby maker. V první záložce se budeme starat o tlačítka a přiřazování příkazů, jakož i o tvorbu profilů. Co se týče příkazů, pak zde již máme řadu z nich přednastavenou, ale pomocí znaménka plus si můžeme do seznamu zařadit zcela nové, a to s pomocí editoru příkazů.




- klikněte pro zvětšení -


Ten dovoluje vytvořit několik typů včetně stisku klávesy, více kláves, nebo rovnou celého bloku textu, pak tu je ovládání multimédií, klávesové zkratky (kopírování, minimalizace okna, apod.), spuštení zástupců či otevření složek, spuštění obvyklých aplikací (kalkulačka, e-mailový klient, webový prohlížeč, atd.) a nakonec je tu Ventrilo s funkcemi pro hlasovou komunikaci. Po vytvoření příkazu jej jednoduše popadneme a přesuneme na příslušné tlačítko.





Při tvorbě profilů si lze vybrat název včetně popisu, možnosti uzamknutí či zkopírování z existujícího profilu. Pak jej stačí přiřadit spustitelnému souboru (není důvod, proč by to musela být rovnou hra) a profil se po spuštění dané hry či aplikace sám aktivuje. Není tedy třeba jej vybírat pomocí speciálních tlačítek na myši, ovšem na druhou stranu jej budeme moci využít pouze tam, kde je nainstalovaný tento obslušný software i s danými profily - myš nemá vlastní paměť.




Třetí hlavní záložka má na starosti přednastavení různých úrovní dpi, které budou platit pro obě osy stejně. Vytvořit si jich můžeme jednu až pět a nastavit numericky třeba po krocích 50 dpi, nebo na ose od 250 do 2500. Dále tu je nastavení frekvence hlášení, čili dotazovací frekvence v rozmezí kancelářských 125 Hz až herních 1000 Hz. V pokročilém nastavení můžeme přiřadit různé úrovně citlivosti různým profilům (nahoře pak vyjede jejich seznam), pak si můžeme zapnout oddělení os, takže bude možné nastavit rozlišení pro každou z nich a nakonec je tu obvyklá možnost akcelerace ukazatele.




- klikněte pro zvětšení -


Poslední dvě obrazovky s nastavením se schovávají pod ozubeným kolečkem. Dostupné funkce jsou dostatečně popsány na samotných screenshotech, takže není důvod je dále upřesňovat.





Zde také přibyla oproti minule záložka G300, kde je však pouze jedna položka, díky níž si můžete celkově deaktivovat podsvícení myši.



reklama