Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech G300: herní myš i pro leváky

1.2.2012, Jan Vítek, recenze
Logitech G300: herní myš i pro leváky
Společnost Logitech na konci loňského léta představila novou herní myš s označením Gaming Mouse G300, na níž je zajímavé to, že ji mohou využít leváci stejně tak dobře jako praváci. Co dalšího nám nabídne, to se dozvíte v dnešní recenzi.
Kapitoly článku:

Zkušenosti z provozu


Tato myš je, jak již bylo v úvodu řečeno, lehká a menších rozměrů, takže se bude hodit i pro děti, které dle představ firmy Logitech mohou být pravoruké i levoruké. Gaming Mouse G300 jim totiž nabízí univerzální design, který však dle mého názoru není tak úplně výhra. Boky této myši jsou totiž velmi výrazně prohnuty, takže její už tak malé tělo na dotek působí ještě menším dojmem. Uživatel tedy musí dávat prsty k sobě, což v mém případě vyústilo v křečovité držení myši a zoufalé hledání pohodlného úchopu, v němž bych ji držel stabilně v rovné poloze, což vadilo právě především při hraní. Myslím si tedy, že kdyby se Logitech nesnažil o tak "ergonomický" design a nabídl plnější tvary, udělal by lépe.





Co se týče tlačítek, pak o nich jsem se vyjádřil již v první kapitole. Hlavní by mohla mít o trošku tužší stisk, což u kolečka platí právě v opačném smyslu, ale to není nepřekonatelný problém. Kolečko působí kvůli svým dispozicím trošku chatrně, ale pracuje přesně a provedení speciálních tlačítek nemám co vytknout. Pak je tu ale ještě jejich rozložení, při jehož výběru musel Logitech dbát na to, aby byla dosažitelná pro prsty levé i pravé ruky. Nemůže tak zde být žádné tlačítko vyhrazené pro palec a ani pro malíček, takže pro umístění šesti tlačítek výrobce jednoduše vzal zavděk tím, co se mu přímo nabízelo - umístění poblíž dvou hlavních tlačítek a kolečka, jiná možnost nebyla.




v CM Storm Test utility byla průměrná dotazovací frekvence kolem 900 Hz


Senzor této myši vyloženě nemá rád lesklé povrchy a čiré sklo už vůbec ne a také na velmi světlé podložce nebude pracovat stoprocentně. Pokud mu ale poskytnete byť jen třeba dřevěnou desku stolu, odmění se vysokou přesností, díky níž se dá s touto myší dobře pracovat bez dlouhého navykání. Myš byla testována na naší podložce CM Storm Weapon of Choice M4 SSK, na níž bylo téměř nemožné rychlým pohybem "utrhnout kurzor". Velké teflony přitom zajistily hladké klouzání bez zadrhávání, což oceníte především při snaze se ukazatelem trefit do malého prostoru.

Dotazovací frekvence byla nastavena na 1000 Hz, ale zcela nepřekvapivě a jako obvykle se velmi měnila v závislosti na rychlosti pohybu myši. Na prezentovaných 1000 Hz ale bez problémů dosáhla.


Závěr


Myš Gaming Mouse G300 patří mezi ty levnější myši od firmy Logitech a je to na ní znát. Jejím hlavním lákadlem je univerzální design pro praváky i leváky, avšak ten se dle našich zjištění nebude pořádně hodit ani pro jednu z těchto skupin uživatelů. Myš by tedy měla být rozhodně zajímavější pro leváky, neboť ti takový výběr na trhu rozhodně nemají, ale praváci se mohou porozhlédnout někde jinde a třeba právě hned vedle. Tím mám na mysli nedávno recenzovaný model Logitech G400, který byl nedávno výrobcem zlevněn na úroveň dnešního modelu. Ergonomie je tedy dle mého názoru jedním z problémů G300, který tuto myš odsouvá do pozadí zájmu majority uživatelů.





Zpracování této myši ale i přes její lehké a malé tělo působí velmi dobře. Plastové části dobře lícují a ani při silném stisknutí kterékoliv části se tělo neprohne a nezavrže. Otázkou samozřejmě je, co s povrchem udělá pár měsíců používání, ale to zde posoudit nemůžeme. Jednou z chloub myši G300 je také vestavěná paměť, kam máme dle webové prezentace mít možnost uložit makra a nastavení DPI. Ve skutečnosti to ale nejsou makra, ale pouze jednoduché kombinace kláves, což Logitech přesněji zmiňuje až na obalu myši. Makra si můžete ale vytvořit a přiřadit s využitím profilů, které se v operačním systému přiřadí jednotlivým aplikacím (tedy i hrám).

Ve výsledku je tak Gaming Mouse G300 pokusem o vytvoření univerzální herní myši vybavené mnoha přídavnými tlačítky, který moc nefunguje. Levoruký uživatel, který ale takové množství programovatelných tlačítek dokáže ocenit, by o ni uvažovat mohl, neboť optický senzor pracuje přesně, teflony kloužou tak, jak mají a ostatně i na ten divoký tvar by se asi dalo zvyknout.


Lehké a přitom pevné tělo
Špatně se drží
9 tlačítek, kvalitní senzor a teflony
Interní paměť nezvládne uložit makra
Pro praváky i leváky
Pro praváky existují lepší volby
Cena v době testování: cca 770 Kč s DPH, záruka 3 roky



Za zapůjčení Logitech Gaming Mouse G300 děkujeme Logitechu