reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech G303 Daedalus Apex: netradiční myš se 12 000 DPI

29.4.2015, Jan Vítek, recenze
Logitech G303 Daedalus Apex: netradiční myš se 12 000 DPI
Logitech G303 Deadalus Apex je horkou novinkou mezi herními modely myší a chystá se nás zaujmout svým zajímavě tvarovaným tělem, výkonným senzorem Delta Zero a také možnosti nastavit libovolnou barvu podsvícení. A co má ještě?
Kapitoly článku:
Logitech G303 Daedalus Apex byla představena letos v březnu jako herní myš pro uživatele náročné na výkon, což je spojeno tedy především s jejím senzorem Delta Zero. Ten můžeme nastavit na rozlišení 200 až 12.000 dpi, takže na nízké rozlišení si opravdu stěžovat nebudeme. Spíše se můžeme ptát, k čemuje takové rozlišení vůbec ještě dobré. Delta Zero s takovým rozlišením ale přinesla již myš Logitech G502 Proteus Core, kterou jsme recenzovali již v polovině minulého roku, takže nejde o žádnou novinku.


- klikněte pro zvětšení -

Proteus Core je myš, u níž výrobce kladl důraz na ergonomii a nabídl dvourežimové kolečko, malá závaží pro úpravu hmotnosti a také celkově devět tlačítek. Vypadá to tedy, že G502 má celkově lepší výbavu než G303, ovšem právě Daedalus Apex je aktuálně na trhu cca o stovku levnější.



Myš přišla v malém modrém obalu, do nějž se snadno dostaneme bez jeho poškození, takže si ji budete moci osahat i v obchodě, pokud vám to umožní.

Model
Logitech G303 Daedalus Apex
Rozměry myši
115 x 65 x 37 mm
Hmotnost myši
133 gramů
Tlačítka
5 + kolečko
Senzor
Delta Zero (PMW3366)
200 - 12.000 dpi
40 G
7,6 m/s (300 ips)
Rozhraní
USB
1000Hz dotazová frekvence
Ergonomie
především pro praváky
Kompatibilita
Windows 8, Windows 8.1, Windows 7, Windows Vista

Logitech udává všechny důležité specifikace, mezi něž můžeme zařadit také informace o tom, že teflonové nožičky mají zvládnout nadrandit 250 km a spínače pod tlačítky mají vydržet alespoň 20 milionů stisků. Zvláště s tlačítky bychom prý měli být spokojeni, neboť si na nich Logitech dal záležet a vybavil je kovovými pružinkami pro lepší dotykovou odezvu. Jedinou opravdovou specialitkou ale je barevné podsvícení s plnou RGB paletou, z níž si můžeme vybrat a každému profilu přiřadit jeden odstín. Jinak tu ale dle základního popisu nemáme nic speciálního, kvůli čemuž by tato myš měla být dražší než model G502 Proteus Core. Ovšem jak poznáme z webových stránek výrobce, to není jeho problém, ale spíše důsledek toho, že nová G303 je na trhu jen krátce a výrobci zatím zvolili doporučenou cenu 1950 Kč. G502 už ale stihla za oněch několik měsíců na trhu zlevnit výrazně pod doporučených 2200 Kč.


Zpracování myši


Logitech G303 Daedalus Apex je myš s neobvyklým tvarem, který bude zpočátku asi dělat potíže. Záleží ale na tom na jakou myš jste zvyklí, ovšem troufám si tvrdit, že valná většina uživatelů na takovýto tvar není vůbec zvyklá. Zaměřme se ale nedříve na zpracování myši, použité materiály a dostupné prvky, funkčnosti se budeme věnovat v poslední kapitole.



Tato myš v sobě kombinuje černé plasty s převážně matným povrchem, ale jsou tu i hladké plasty, například uprostřed myši mezi hlavními tlačítky nebo pak vespod. Nenajdeme zde naopak materiál se změkčeným či pogumovaným povrchem a namísto něj je tu jiná specialitka, která však neslouží pro jistější úchop, ale spíše pro potěchu oka. Tou je zadní část boků myši, která má hladký povrch a průsvitná kulatá místa. Nejde tedy o otvory, ale o celistvý plast, takže se nemusíme bát toho, že by do myši mohly vnikat nějaké nečistoty. A právě skrz tyto kulaté průzory, stejně jako skrz písmeno G nahoře, bude svítit vnitřní RGB LED.

Myš je se svými 133 gramy lehká, ale přesto je velmi pevná a snese i silný stisk či tlak seshora, aniž by vyluzovala nějaké zvuky. Kvalita zpracování je tedy zcela nepřekvapivě velmi dobrá.



Co se týče tlačítek, pak Logitech se chlubí jejich dobrou odezvou. Zde mohu potvrdit, že ta je skutečně dobrá, neboť hlavní tlačítka mají lehký stisk, ovšem po něm se ihned vrací do výchozí polohy, takže není žádný problém je mačkat velmi rychle za sebou, což platí i pro dvojici bočních tlačítek. Vrchní tlačítko už má trošku tužší stisk, který nemá tak dobrou hmatovou odezvu (je moc "měkké"), ovšem na něm tak nezáleží, protože jeho hlavní funkcí je přepínat mezi hodnotami dpi.



Nakonec je třeba zmínit kolečko, které je zde třísměrné, takže s ním můžeme otáčet a mačkat ho. Kolečko má gumový povrch, a to kompletně bez vzorku, ovšem otáčet s ním můžeme poměrně lehce, takže nehrozí, že by vám pod prsty klouzalo. Tomu odpovídá i jemné krokování, ale s jistou aretací, která zajistí, aby kolečko nikdy nespočinulo na půli cesty mezi dvěma kroky. Nicméně se může stát, že s ním kvůli jemnému krokování při stisku trošku pootočíte.



Spodní část myši vypadá trošku divně a levně kvůli kombinaci lesklého plastu a matného plastu s jemným šestiúhelníkovým vzorkem. Na tuto část ale stejně nebudeme koukat a důležité jsou zde spíše teflony. Těch máme celkem šest, dva velké nahoře a dole, dva menší po stranách a nakonec dva zalomené kolem laserového senzoru. Myš by si tak měla dobře sednout a dva teflony u senzoru by také mohly alespoň trošku zachytávat nečistoty, aby se tolik nedostávaly právě do senzoru. Teflony jsou poměrně nízké a myš s takovou cenou by mohla v balení nabídnout náhradní sadu.


Příslušenství


Na náhradní sadu teflonů ale budeme čekat marně. Společně s touto myší dostaneme pouze, různojazyčný leták s informacemi o bezpečnosti, záruce, atp. Vedle něj tu je jen lístek s odkazem pro stáhnutí doprovodné aplikace pro nastavení myši, víc nic. Jde o známý Logitech Gaming Software, na nějž se zaměříme v přístí kapitole.
reklama