Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech G600: MMO speciál

11.7.2012, Jan Vítek, recenze
Logitech G600: MMO speciál
Společnost Logitech na začátku tohoto léta představila novou herní myš s označením G600 MMO Gaming Mouse, na níž je zajímavé využití celkem dvaceti programovatelných tlačítek, díky čemuž se bude hodit především pro masivně multiplayerové hry...
Kapitoly článku:

Nastavení myši


K základnímu provozu pochopitelně není zapotřebí žádný software, avšak pro OS Windows XP, Vista a 7 (32 & 64bitový) je připraven ke stažení Logitech Gaming Software. Ten jsme si stáhli ve verzi 8.30.86 ze dne 6. 5. 2012 a po dokončení jeho instalace nám jako obvykle nabídl další software - Ventrilo a Curse Client a sám hned začal otravovat s registrací myši.





Nás ale zajímá, co nám nabídne. Přivítá nás již známé prostředí Logitech Gaming Software se čtyřmi hlavními záložkami, mezi nimiž se budeme přepínat pomocí lišty s piktogramy vespodu. Pak tu je ještě ozubené kolečko s dodatečnými volbami týkajícími se především samotné aplikace a otazník s obsáhlou nápovědou. Ta je však již na rozdíl od prostředí aplikace v angličtině.




- klikněte pro zvětšení -


V první záložce je možné udělat jedinou věc - vybrat si mezi integrovanou pamětí v samotné myši G600 a popřípadě přepnout na úpravu profilů, které mají být uloženy v počítači. V tom je ale zásadní rozdíl. Pokud si vyberete integrovanou paměť, pak budete mít ohledně nastavení tlačítek jen málo možností na výběr, což ukazuje obrazovka zde dole, a k tomu na výběr tři profily, které prezentuje kolečko Režim výběru.




- klikněte pro zvětšení -


Nastavit si budeme sice moci všechna dostupná tlačítka, ale možnosti pro to jsou velmi omezené. Na výběr je pouze mezi základními funkcemi myši (levé tlačítko, změna dpi, zpět, vpřed, apod.) a popřípadě lze přiřadit klávesu nebo klávesovou kombinaci s přepínači (Shift, Alt, Ctrl, Tab). A to je vše, takže tu nejsou žádná makra, žádné speciální funkce, nic dalšího. Abyste tedy využili všechny možnosti, bude nutné se spolehnout na profily uložené v počítači, což znamená, že nestačí myš pouze zapojit do nějakého PC a mít k dispozici všechny své profily s nastaveními, jaká poskytne následující obrazovka:




- klikněte pro zvětšení -


I ta obsahuje možnost změny podsvícení, pro jehož podrobnější nastavení je tu jedna celá záložka. V obou případech jde o tři volby - výchozí prolínání všech barev duhy, pohasínání jedné zvolené barvy a pak jednoduše stálé jednobarevné podsvícení.

Pak tu máme již možnost vytvořit profily, které lze popřípadě přiřadit spustitelnému souboru, aby mohly být automaticky aktivovány. Samozřejmostí pak je kopírování profilů, jejich ukládání pro export a také vytváření skriptů. A vedle toho jsou zde samotné příkazy v levém seznamu. Po kliknutí na znaménko plus se otevře seznam možností v samostatném okně. Ten dovoluje vytvořit několik typů včetně stisku klávesy, více kláves, nebo rovnou celého bloku textu, pak tu je ovládání multimédií, klávesové zkratky (kopírování, minimalizace okna, apod.), spuštění zástupců či otevření složek, spuštění obvyklých aplikací (kalkulačka, e-mailový klient, webový prohlížeč, atd.) a nakonec je tu Ventrilo s funkcemi pro hlasovou komunikaci. Po vytvoření příkazu jej jednoduše popadneme a přesuneme na příslušné tlačítko, a to buď v normálním režimu nebo v režimu G-Shift pro využití s přepínačem.

Zde je zajímavé, že pokud si vyberete duhové nebo stálé podsvícení, budeme mít možnost G-Shift využít, ale když zvolíme pohasínání jedné barvy, přepínač z obrazovky zmizí (platí i pro nastavování tlačítek v režimu ukládání do integrované paměti). Osobně tak nějak nechápu, proč tomu tak je. Snad je to pouze chybka, kterou vyřeší nová verze Gaming Software, i když tento nedostatek nás v podstatě v ničem neomezuje.




- klikněte pro zvětšení -


Další obrazovka ukazuje možnosti nastavení hodnoty dpi a také dotazovací frekvence. Zde se také nastavení liší dle toho, zda využijeme pouze paměť myši, nebo paměť v počítači, přičemž i zde platí, že v druhém případě nám Logitech poskytne více voleb. Základ vidíte na screenshotu nahoře a patří tam změna dotazovací frekvence od 125 Hz do 1000 Hz ve čtyřech krocích, což je tedy stejné v obou případech.

Pak je ale možné uložit do profilů v počítači až pět úrovní citlivosti oproti čtyřem (kroky po 50 dpi) a pak tu jsou navíc tři další volby - odlišné úrovně dpi pro jednotlivé profily, samostatné hodnoty dpi pro osy x a y zvlášť a nakonec je tu zatržítko pro zrychlení (zvýšení přesnosti ukazatele).




- klikněte pro zvětšení -


Nakonec tu je mezi hlavními záložkami už jen ta, která se stará o podsvícení bočních tlačítek G. Zde je u profilů uložených v počítači navíc jen jedna věc - časovač automatického vypnutí podsvícení po 1 až 99 minutách neaktivity. Volba efektu podsvícení je další věc, která na první pohled moc logiky nepobrala. Díky ní si ale budete moci nastavit v kolečku vespod třeba všechny volby identicky, takže o co jde. V prvé řadě je tu efekt podsvícení, což v překladu znamená, že tlačítka budou buď pohasínat jednou barvou, nebo cyklovat skrz celé spektrum. To pak je možné vybrat označením volby Pulsování podsvícení, respektive Přepínání podsvícení a rychlost této akce lze upravit pomocí posuvníku. Možná by bylo logičtější prostě do menu umístit tři jasně popsaná zatržítka.

Co se týče volby samotných barev, pak zde se meze nekladou. Odstíny lze zvolit libovolně namícháním jednotlivých složek RGB plus úpravou intenzity světla, nebo si jednoduše vyberete jeden z již namíchaných odstínů.





Nakonec se podíváme na dodatečná nastavení týkající se samotné myši. V tomto okně se lze ubezpečit, že máme nainstalovaný nejnovější firmware, což v našem případě platilo a tuto "oznamovací povinnost" na sebe vezme utilita Logitech Updater. Pak je tu možnost celkového vypnutí podsvícení a nakonec jistá volba "snímání úhlů". Po krátké úvaze, co tím překladatel asi myslel a vyzkoušení reakcí myši na tuto volbu, jsem došel k závěru, že v originále to musela být funkce Angle Snapping. Ta je vlastní především kancelářským myším a slouží k zarovnávání vertikálního či horizontálního pohybu ukazatele. Pokud tedy myší pohybujete dostatečně rovně, pak tato funkce zajistí, aby ukazatel se z rovného pohybu nevychýlil ani o pixel. Pro herní účely, kde jde především o věrné kopírování pohybů ruky, je vhodné tuto funkci vypnout.