reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech G600: MMO speciál

11.7.2012, Jan Vítek, recenze
Logitech G600: MMO speciál
Společnost Logitech na začátku tohoto léta představila novou herní myš s označením G600 MMO Gaming Mouse, na níž je zajímavé využití celkem dvaceti programovatelných tlačítek, díky čemuž se bude hodit především pro masivně multiplayerové hry...
Kapitoly článku:
  1. Logitech G600: MMO speciál
  2. Nastavení a software
  3. Zkušenosti z provozu a závěr

Zkušenosti z provozu


Logitech G600 MMO Gaming Mouse má dobře nastartováno, protože je to velmi pěkně zpracovaná myš s kvalitními ovládacími prvky. Jde také o myš určenou výhradně těm, kteří ji budou ovládat pravou rukou. Pro leváky by byla velmi nepohodlná a především je tu řada (či spíše pole) bočních tlačítek. Ti mají ale možnost si objednat obdobu G600, a sice Razer Naga, kterou její výrobce slíbil i ve verzi pro leváky.

Pravákovi ale tato myš padne do ruky jako ulitá, a to především díky svému širokému tělu, které je naopak kratší než obvykle. Zápěstí tedy zde nemá žádnou oporu, takže pokud jste na tuto "službu" u myší zvyklí, možná vám to bude zpočátku nepříjemné, protože budete muset změnit způsob jejího držení.

Ovládací prvky jsou snadno dosažitelné, přičemž zde se můžeme bavit především o sadě 12 tlačítek u palce. Jak již bylo řečeno v první kapitole, ta jsou usazena tak, abychom se mezi nimi mohli velmi dobře orientovat i poslepu. Rozdělena jsou na dvě šestice tvořící prohlubně, takže stačí si najít jednu z nich a pak už je to snadné. Výzvou bude spíše to, abychom si pamatovali, co jsme pod které tlačítko vůbec schovali, čili jaká funkce mu byla přiřazena. Ale to už je jen a jen náš problém. Na co nesmím zapomenout, je pochválit kvalitu a možnosti podsvícení těchto tlačítek (viz předchozí kapitola). To Logitech z hardwarového hlediska zvládl velmi dobře včetně velmi plynulé regulace intenzity a změn barevných odstínů.





Při hraní her se tedy nebudete muset zdržovat hledáním toho pravého tlačítka a v podstatě ani není důvod, proč bychom se museli omezovat jen na hry. Tato myš může být užitečná i v řadě jiných aplikací, kde se využívají klávesové zkratky.

Co se týče laserového senzoru a jeho kvalit, pak dle jeho chování bych opravdu řekl, že jde o Avago ADNS-9800, nebo velmi podobný. Měl totiž problémy snímat na stříbrně zbarvených částech naší podložky CM Storm Weapon of Choice M4 SSK a také jiné lesklé povrchy mu dělaly problémy. Ovšem pokud myš pracovala třeba jen na dřevěné desce stolu nebo jiném matném povrchu, odměnila se vysokou přesností a pohotovými reakcemi. Senzor také přestane pracovat, když myš zvednete cca 2 mm nad povrch, takže bude možné ji vzduchem přesunout, aniž by vám ukazatel (nebo pohled ve hře) odlétl pryč, ovšem model CM Storm Sentinel Advance II byl na tom v tomto ohledu přeci jen výrazně lépe. Velmi se mi také zamlouval skluz velkých teflonů, které se nijak nezadrhávaly a poskytly stabilní podporu.




v CM Storm Test utility byla průměrná dotazovací frekvence kolem 920 Hz


A nakonec jsme se podívali na dotazovací frekvenci. Utilita Mouse Rate Checker ukázala slibovanou frekvenci 1000 Hz, která se jako obvykle odvíjela od toho, jakou rychlostí jsme právě myší pohybovali. A pak tu byla i utilita CM Storm Test, jež zase dle očekávání ukázala o něco méně. V tomto ohledu je tedy vše v nejlepším pořádku.


Závěr


Dnes jsme se podívali na bílou verzi Logitech G600 MMO Gaming Mouse, která patří mezi myší speciály a představuje alternativu k modelům Razer Naga. Takové označení si zasloužila především díky tomu, že nabídne celkem 20 programovatelných tlačítek, z nichž 12 je určeno pro ovládání palcem, kterým se mezi nimi i přes jejich vysoký počet bude snadné orientovat. Zpracování této myši je jako obvykle u periferií značky Logitech velmi dobré. Tělo je pevné a působí odolně, s ovládacími prvky je také vše v pořádku, takže se s nimi pracuje snadno a mají dobrou hmatovou odezvu, plus je tu kvalitně vyvedené podsvícení bočních tlačítek G.



Ocenění TREFA získává myš Logitech G600 MMO Gaming Mouse
za zpracování, výbavu, senzor a podsvícení. Logo ocenění je ke stažení zde.


Laserový senzor s rozlišením až 8200 dpi je velmi přesný a pohotový, ovšem uživatel mu musí zajistit povrch, který nebude lesklý, jinak se může připravit na problémy. Nejvhodnější tedy bude jednobarevná matná podložka, ovšem i prostá hladká deska stolu v tomto případě postačí. Na podložce se ale s myší a jejími velkými teflony snadněji pohybuje.

Co se týče nedostatků, pak vidím v podstatě jen jeden (kromě vhodnosti jen pro praváky), a to omezené možnosti nastavení v případě, že budeme chtít využít integrovanou paměť. Do té se evidentně nevejde vše, takže neskonale bohatější nastavení lze provádět jen u profilů, které se ukládají na disk počítače. To však pro řadu uživatelů nemusí být žádná nevýhoda, však nikde není řečeno, že myš budete používat pokaždé na jiném počítači. Spíše tomu bude právě naopak, takže s přihlédnutím k jejím kvalitám jsem se rozhodl jí udělit ocenění TREFA Světa hardware.


Plusy


+ výborné zpracování včetně tlačítek
+ kvalitní podsvícení bočních tlačítek
+ na vhodném povrchu dobře pracující senzor
 
 

Minusy


- do paměti myši se nevejde vše (ani makra)
- výhradně pro praváky
 
 
Cena v době testování: cca 2.000 Kč s DPH, záruka na hardware 3 roky (limitovaná)
 
 
Za zapůjčení G600 MMO Gaming Mouse děkujeme Logitechu.


Jak hodnotíte myš Logitech G600?
V anketě šlo hlasovat od 11.7.2012 do 1.7.2013. Počet hlasujících: 6
Výborná83 %
Průměrná17 %
Špatná0 %
reklama