reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech G710+: herní univerzál s Cherry MX Brown

5.2.2013, Jan Vítek, recenze
Logitech G710+: herní univerzál s Cherry MX Brown
Tak tradiční výrobce periferií, jakým Logitech zcela jistě je, nemůže zůstat pozadu a opomíjet mechanické klávesnice, které v této době zažívají rozmach. Připravila si tedy svůj první herní model s mechanickými tlačítky, které jsme v naší recenzi dosud neměli.
Kapitoly článku:
  1. Mechanical Gaming Keyboard G710+
  2. Nastavení a software
  3. Zkušenosti z provozu a závěr
Pokud se budete chtít dovědět, jaká tlačítka Logitech vůbec použil, asi vás napadne se podívat na firemní stránky nebo na specifikace uváděné v obchodech. Osobně jsem sice zvyklý, že Logitech má poněkud laxní přístup k uvádění podrobných specifikací svých produktů, ale je k neuvěření, že nikde, a to ani v podrobných specifikací tradičně ukrytých ve FAQ a ani na samotné krabici, není uveden typ tlačítek. Samozřejmě, stačí jeden jednoduchý dotaz pro Google, díky němuž zjistíme, že jde o Cherry MX Brown, ovšem tato informace by vzhledem k propastným rozdílům mezi jednotlivými typy tlačítek Cherry MX měla být uvedena na předním místě. Nicméně zaměřme se už na samotnou klávesnici Logitech Mechanical Gaming Keyboard G710+.



- klikněte pro zvětšení -


Tato novinka navazuje na předchozí modely velmi známé řady G, kterou jsme si naposled připomněli v recenzi modelu G510. Na rozdíl od něj ale dnešní novinka nemá ve výbavě displej a 18 programovatelných kláves G. Nabídne jich jen šest, takže lze očekávat, že někdy v budoucnu možná Logitech přijde i s mechanickou herní klávesnicí, která bude v "plné palbě". V takovém případě ale jistě nebude levná, takže si moc zákazníků nenajde. Ony jsou obecně mechanické klávesnice přijímány spíše vlažně, neboť řada uživatelů nevidí důvod, proč za ně dávat tak vysoké sumy, jež jsou v podstatě řádově větší než u normálních základních modelů.





Logitech G710+ přišla již použitá v klasickém černém obalu, kde je zobrazena z poloviny "prosvícená rentgenem". Uvnitř ji najdeme společně s příslušenstvím a oddělitelnou podložkou pod zápěstí. Nyní k jejím specifikacím.

Model
Logitech Mechanical Gaming Keyboard G710+
Rozměry
508 x 220 x 38 mm
Hmotnost
1,46 kg
Klávesy apod.
6x programovatelné klávesy G, 3x přepínač režimů M, multimediální tlačítka a kruhový ovladač hlasitosti
Podsvícení
bílé podsvícení hlavních + G kláves
žluté a červené podsvícení přepínačů M
Rozhraní
2x USB 2.0 (jeden průchozí na klávesnici)
Kompatibilita software
Windows Vista, Windows 7, Windows 8

Gaming Keyboard G710+ nám kromě již řečeného nabídne bílé podsvícení kláves, multimediální tlačítka včetně ovladače hlasitosti v podobě širokého válečku, jenž je podobný kolečku na myši a pak stojí za zmínku rovněž dva kabely zakončené konektory pro rozhraní USB 2.0. Ty tu nejsou proto, že by snad jeden pro napájení klávesnice nestačil, ale proto, že ona samotná nabídne jeden USB port. Není však vybavena USB hubem, ale pouze průchozím konektorem, takže to je v podstatě jen USB prodlužka. Ta ale zcela jistě přijde vhod v případě, že nemáte USB hub v monitoru nebo prostě USB port na dosah.


Upozornit je třeba také na její rozměry a hmotnost. Z těchto údajů je jasné, že nejde o žádného střízlíka, ale bytelnost se ostatně u herní klávesnice cení. Oněch 220 mm je však včetně dodávané plastové podložky.


Zpracování klávesnice


Logitech G710+ má mohutné tělo, které je zároveň i velmi pevné, ovšem v našem případě bohužel jeho fyzické namáhání doprovázelo silné vrzání vycházející z pravé části. To by možná bylo lepší, kdyby Logitech už vzal rozum do hrsti a vytvořil tělo klávesnice z méně částí. Zde se ale setkáme s jednak s matným plastem s nádechem šedé metalízy, který tvoří okolní rám pro vnitřní výplň z hladkého a vysoce lesklého černého plastu, na němž je vidět sebemenší šmouha a prach je k němu přímo přitahován. Programovatelné klávesy jsou ohraničeny oranžovým rámečkem.




- klikněte pro zvětšení -


Podle stavu, v jakém klávesnice přišla (čili notně zaprášená a zašpiněná) se uživatel může těšit na to, že se bude buď koukat na ošklivou a špinavou klávesnici, nebo bude mít v pohotovosti hadřík a tím příležitostně bude drandit mezi jednotlivými bloky kláves. Nebo si prostě vybere klávesnici, jejíž výrobce nenutí své zákazníky toto absolvovat. Spodní část už je mimochodem vyrobena z plastu s drsným povrchem a poslední část této klávesnice - oddělitelná podložka pod zápěstí - je vyrobena nejspíše ze stejného plastu. S klávesnicí ji mimochodem spojují dvě klasické vidlicové packy, které se nacvaknou do otvorů pod přední hranou. Spojení to není moc pevné, ale aspoň není těžké podložku nacvaknout nebo naopak uvolnit a ona i tak na zvednuté klávesnici sama drží, takže co chtít víc.





Nyní se blíže podíváme na to, co nám G710+ nabídne. Na pravé straně jsou to patřičně zvýrazněné programovatelné klávesy G, jichž je celkem šest. Stejný počet těchto kláves má také inovovaný model G15 ve zjednodušené verzi, k němuž ovšem existuje i lepší alternativa s 18 klávesami. Uvidíme tedy, zda se nedočkáme i lepší verze modelu G710+.

S těmito klávesami jsou pak spojena obvyklá tlačítka M1, M2, M3 a MR. Ta slouží jednak pro přepínání mezi třemi profily a pak v případě MR pro záznam maker bez využití doprovodného softwaru. Výhoda je ta, že můžeme klávesnici programovat třeba přímo ve hře. Stačí stisknout MR, dále si vybrat příslušnou klávesu G, následně na klávesnici provést to, co se má zaznamenat a nakonec akci potvrdit dalším stiskem tlačítka MR. Nakonec si můžete všimnout světlých kláves WASD, s nimiž stejnou barvu sdílejí i směrové šipky. To ale není jejich jediná výsada, mají totiž také nezávislé ovládání intenzity podsvícení pomocí bílých LED....





K tomu poslouží dvě tlačítka nad klávesami F11 a F12, z nichž to první ovládá právě podsvícení šipek a WASD a druhé je určené pro zbytek kláves a tlačítek až na výše zmíněná tlačítka M. K dispozici jsou celkem čtyři úrovně jasu + úplné vypnutí podsvícení a mezi nimi se přepínáme cyklicky.

Střední část klávesnice nám dále nabídne port USB 2.0, jehož pozice je hned vedle ústí kabelu, kde je snadno nahmatatelný. Pak je tu ještě jedno speciální tlačítko nad klávesou F5. Na něm je piktogram joysticku, takže modří už vědí, že jde o aktivaci herního režimu, respektive vypnutí kláves Windows. To nám ale nesignalizuje LED pod tímto tlačítkem, ale samostatná dioda ve dle kontrolky Caps Lock.

Co se týče provedení hlavních kláves, pak potěšeni budou příznivci dvouřádkového Enteru a dlouhého Backspace, ovšem na druhou stranu budou zklamáni ti, kteří jsou zvyklí na dlouhý levý Shift, na jehož místo se nacpal známý cestovatel - roura se zpětným lomítkem. Popisky kláves jsou jen v anglické verzi a asi nemůžeme očekávat, že Logitech uvede na trh českou verzi (to by ostatně už udělal). Náš trh je na to příliš malý a pro mechanické klávesnice to platí dvojnásob. Jistým řešením pak je využít samolepky, ale osobně bych u těchto podsvícených kláves ani nechtěl vidět výsledek.






A konečně pravá část klávesnice. Ta na sobě nese jednak multimediální výbavu, a sice čtyři tlačítka pro ovládání přehrávačů, vroubkovaný váleček (otáčí se s ním velmi volně) pro nastavení hlasitosti zvuku a nakonec tlačítko pro jeho úplné a okamžité ztišení (Mute). Numerická klávesnice je zpracována klasicky, ale zaujalo mě pořadí kontrolek nad ní. Když pomineme kontrolku herního módu, pak zbylá trojice začíná kontrolkou Caps Lock, pak je tu Num Lock a nakonec Scroll Lock. Obyčejně je však Num Lock na prvním místě, ovšem to je jen detail.




- klikněte pro zvětšení -


Když si klávesnici obrátíte, najdete na ní jednak čtyři mohutné gumové podložky, vzadu také jednoduché nožky pro nastavení sklonu, jež jsou dostatečně odolné a pak je tu také něco jako drážka, do níž by se mohl vtlačit třeba kabel od sluchátek. Ve skutečnosti je to ale nepoužitelný prvek, protože v drážce nemůže žádný kabel sám o sobě držet, leda byste ho přelepili páskou.





Jako nevýhodu použité konstrukce beru ostrou přední hranu, která je vysoká téměř 2 cm a uprostřed navíc vypoulená směrem k uživateli, což je asi největší problém, však hrana je od mezerníku vzdálena 17 mm. Psaní na klávesnici bez podložky tak není moc pohodlné, takže pokud jste podložku dosud nevyužívali, po zakoupení Logitech G710+ se to asi hodně rychle změní. Nicméně od toho tu také tato podložka je.




- klikněte pro zvětšení -


Nakonec se ještě podíváme na klávesnici z profilu, aby byla dobře patrná výška kláves a také jejich celková mírně prohnutá plocha. Programovatelné klávesy mají také o něco vyšší okrajový rámeček než hlavní klávesy, čehož jsem si v praxi ale ani nevšiml.





A to bychom měli pro úvodní kapitolu vše. Přibaleno je samozřejmě ještě příslušenství, ale toho si všímat nebudeme, protože jde pouze o manuál a informace o záruce. Nemáme tu tedy žádné vyměnitelné čepičky klávesnice a ani kleštičky pro jejich pohodlné vytažení. To je trošku škoda, protože vytáhnout čepičky se občas hodí, aby se klávesnice mohla dobře vyčistit.
reklama