reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech G710+: herní univerzál s Cherry MX Brown

5.2.2013, Jan Vítek, recenze
Logitech G710+: herní univerzál s Cherry MX Brown
Tak tradiční výrobce periferií, jakým Logitech zcela jistě je, nemůže zůstat pozadu a opomíjet mechanické klávesnice, které v této době zažívají rozmach. Připravila si tedy svůj první herní model s mechanickými tlačítky, které jsme v naší recenzi dosud neměli.
Kapitoly článku:

Nastavení klávesnice


K základnímu provozu pochopitelně není zapotřebí žádný software, avšak pro OS Windows XP, Vista a 7 (32 & 64bit) je připraven ke stažení Logitech Gaming Software, který u herních periferií nahradil SetPoint. Software jsme si stáhli ve verzi 8.40.83 ze dne 5.12.2012 (cca 58 MB) a nainstalovali, během čehož tento software nabídl svou českou verzi, sám detekoval připojené zařízení a nakonec nabídl registraci produktu, instalaci Ventrilo a Curse Client i nabídku slev na herní zařízení Logitech.




- klikněte pro zvětšení -


Tento software nám nabídne pouze dvě hlavní obrazovky, mezi nimiž se přepínáme pomocí spodních ikonek. Hned první z nich reprezentovaná domečkem ale pouze ukáže obrázek celé klávesnice, kolem jejíchž kláves G nebo kolem tlačítek M se rozsvěcuje aura, která na ně má upozornit. Jinak tu není vůbec nic, takže můžeme kliknout na zvýrazněné oblasti, nebo si vybrat dole příslušnou ikonku (klávesa G) a přesunout se do další obrazovky. Krom toho jsou zde samozřejmě i obvyklí tlačítka pro nastavení samotné aplikace (ozubené kolo) a nápovědu.




- klikněte pro zvětšení -


Samotného nastavení funkcí klávesnice se tedy týká pouze jedna obrazovka. V ní budeme moci tvořit nová makra a jiné příkazy, které budeme moci přiřazovat jednotlivým klávesám G, přičemž se můžeme přepínat mezi jednotlivými módy (M1, M2 a M3) a tvořit profily, které budou přiřazeny jednotlivým aplikacím (hrám). Celý koncept je tedy jasný, velmi jednoduchý a my jej známe již z dřívějších recenzí herních periferií značky Logitech. Software je tedy sjednocený a v případě, že byste měli do systému zapojenou i další podporovanou periferii, ta se zobrazí ve spodní liště vedle této klávesnice a vy se mezi nimi budete moci přepínat.





Nové příkazy můžeme tvořit pomocí znaménka plus, přidat si je do seznamu a pak přetáhnout na požadovanou klávesu G, nebo na ni rovnou klikneme a vybereme si požadovanou akci. Pro samotnou tvorbu poslouží již obvyklý Editor příkazů. Ten dovoluje vytvořit několik typů včetně stisku klávesy, více kláves s možnostmi pro opakování (po dobu stisku či stiskem zapni/stiskem vypni), nebo rovnou celého bloku textu, pak tu je ovládání multimédií, klávesové zkratky (kopírování, minimalizace okna, apod.), spuštění zástupců či otevření složek, spuštění obvyklých aplikací (kalkulačka, e-mailový klient, webový prohlížeč, atd.) a nakonec je tu Ventrilo s funkcemi pro hlasovou komunikaci.

Makra a jiné příkazy zaznamenává samotný software, tudíž bez něj si je klávesnice sama o sobě pamatovat nebude. Na vlastní paměť asi v rozpočtu 3800 Kč už prostředky nezbyly. To je zajímavé, když u takové Gigabyte Aivia Osmium paměť najdeme, jakož i podsvícení a vůbec plně srovnatelnou (či spíše lepší) výbavu, přičemž cena této klávesnice se pohybuje kolem 2500 Kč. Otázkou je, zda snad nejsou tlačítka Cherry MX Brown dražší než Red či Black, ovšem roli zde určitě hraje také to, že produkty firmy Logitech vždy patřily mezi dražší.





Nebyli jsme ovšem ochuzeni o profile a při jejich zakládání je třeba si vybrat název, volitelně i zadat podrobnější popis a nutné je zadat cestu ke spustitelnému souboru, jímž danou aplikaci nebo hru startujete. Profil lze také uzamknout, aby nešel po dobu běhu hry přepnout a pro usnadnění můžeme využít nastavení jiných profilů i pro nový, což se hodí třeba v případě, že bude určen pro podobnou hru.





Pak jsou tu samozřejmě také obvyklá globální nastavení, k nimž není třeba nic dodávat, protože mají u sebe všeříkající popisky. Ty rovněž uvádí, že o firmware se nemusíme starat, protože jej ani není možné aktualizovat. To jen dokazuje, že tato klávesnice je oproti jiným modelům své řady v podstatě jednoduchá.



 

reklama