reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech G710+: herní univerzál s Cherry MX Brown

5.2.2013, Jan Vítek, recenze
Logitech G710+: herní univerzál s Cherry MX Brown
Tak tradiční výrobce periferií, jakým Logitech zcela jistě je, nemůže zůstat pozadu a opomíjet mechanické klávesnice, které v této době zažívají rozmach. Připravila si tedy svůj první herní model s mechanickými tlačítky, které jsme v naší recenzi dosud neměli.
Kapitoly článku:

Zkušenosti z provozu


Klávesnice Logitech Mechanical Gaming Keboard G710+ je tedy celá mechanická až na malá tlačítka se speciálními funkcemi, pod něž by se tlačítka Cherry MX nevešla, takže je pod nimi klasická silikonová membrána. To nás ale nemusí trápit. My se nejdříve přesvědčíme, že jde opravdu o Cherry MX Brown, jejichž bílé LED jsou umístěny nahoře, a budou tedy prosvětlovat především horní polovinu kláves. Není tedy divu, že hlavní popisky jsou spíše menší a umístěny nahoře. Všimněte si také gumového kroužku nasunutého na sloupku čepičky. Jeho úkolem je zajistit měkký dosed klávesy a ve výsledku snížit hluk při psaní. To skutečně funguje. Klávesnice pak tolik nerachotí a údery do kláves jsou o poznání tlumenější.





Umístění programovatelných kláves G je klasické, takže ty budou snadno dosažitelné z výchozího postavení levé ruky na klávesách WASD. To má ostatně Logitech již léta prověřené a evidentně na tom zatím nehodlá nic měnit. U klávesnice s cenou 3800 Kč bychom ale už tak nějak očekávali, že nám nabídne i vlastní paměť, díky níž bude schopná zajistit plnou funkčnost i bez nainstalovaného softwaru. To nám tento model nenabídne, s čímž musíme počítat už předem a rozhodnout se, zda nám to bude vadit nebo ne.

Logitech ke své G710+ také dodává odpojitelnou podložku pod zápěstí, která je v tomto případě velmi užitečná. Klávesnice má totiž vysokou a ostrou přední hranu, která navíc uprostřed výrazně nabývá na tloušťce. Budete tedy potřebovat podložku, abyste si mohli zápěstí opřít o něco jiného než o ostrou plastovou hranu, takže pokud nejste zvyklí něco takového používat, je to další téma k zamyšlení.

Na obalu se také Logitech chlubí funkcí 26-key rollover (26-KRO). To znamená, že klávesnice by měla být schopna správně zaznamenat 26 jakýchkoliv najednou stisknutých kláves, což by běžnému humanoidovi mělo stačit. Při běžném použití se tedy opravdu nesetkáme s nesprávně detekovanými či rovnou nedetekovanými stisky kláves.

Ostatní prvky klávesnice, čili různá tlačítka a ovladače, fungují naprosto bez problémů, ale nic jiného bychom od nich ani nečekali, však jde o již naprosto běžné funkce. Žádná věda není ani deaktivace kláves Windows nebo regulace intenzity podsvícení ve čtyřech stupních + vypnuto. A na to se nyní zaměříme.




- klikněte pro zvětšení -


Podsvícení klávesnice je stejné jako u (alespoň většiny) ostatních mechanických klávesnic s tlačítky Cherry MX, což vychází už z jejich konstrukce. Obyčejně se tyto klávesnice liší jen v tom, jestli jsou diody umístěny nad tlačítkem nebo pod ním, což pak odpovídá umístění hlavních průsvitných popisků v čepičkách kláves. Zde máme popisky nahoře, a tedy i diody jsou nad tlačítkem. Ty jsou podsvíceny rovnoměrně, ovšem spodní popisky týkající se alternativních funkcí některých kláves jsou pak podsvíceny výrazně slaběji, že se ve světle těch vrchních téměř ztrácejí.




- klikněte pro zvětšení -


S podsvícením tedy můžeme být spokojeni, a teď už k samotným tlačítkům.


Tlačítka a odpor při stisku


Základem této klávesnice jsou tlačítka Cherry MX Brown, které se od široce používaných Red a Black podstatně liší. Nemají totiž lineární průběh stisku, ale podobně jako tlačítka Blue kladou zezačátku vyšší odpor, který vzápětí poleví. Nejlépe to můžete vidět na následující animaci:





Cherry MX Brown tak můžeme připodobnit i ke klasické hybridní membránové klávesnici, kde se musí malé silikonové kupole tlakem seshora "zbortit", po čemž jejich odpor poleví. Tlačítka Brown k tomu však využívají pružinku a speciálně tvarovanou pohyblivou základnu opírající se o kousek pružného kovu, jenž současně zajistí i sepnutí elektrického obvodu. Při stisku tak musíme na klávesu s tímto tlačítkem působit tlakem rovnajícím se zátěži 55 gramů (to se blíží tlačítkům Black) a po překonání odporu pružného kovu to už je o deset gramů méně, což zase odpovídá verzi Red. Hloubka stisku je u všech jmenovaných typů stejná, a to 4 mm, ovšem tlačítko sepne už v polovině, tedy na 2 mm.

V praxi jsou takovéto klávesy velmi vhodné pro psaní, neboť nám poskytují potřebnou hmatovou odezvu. Sám výrobce je řadí mezi tzv. tactile tlačítka, ovšem jedním dechem dodává, že budou vhodná i pro herní klávesnice, neboť oproti verzi Blue mají o trošku lehčí stisk (+5 gramů na pružině) a Blue mají ostatně také odlišnou konstrukci základny, která je rozdělena na dvě části.

Jako obvykle jsme se pokusili zjistit odpor tlačítek přidáváním závaží a nebylo překvapením, že ani zde zjištěná hodnota v podstatě odpovídala specifikacím, čili 55 gramům. Ovšem na druhou stranu tu existuje o poznání větší tolerance než u lineárních tlačítek (výjimečně i o +/- 3 g), za což pravděpodobně může právě tvarovaná základna, o niž se opírá kovová packa.

S pomocí této klávesnice jsem napsal celou recenzi a musím přiznat, že na Cherry MX Brown se píše lehčeji a lépe než na lineárních Black. Za to může jednak slabší pružinka a také mechanická konstrukce, díky níž tlačítko ochotně zajede dovnitř a poskytne také dobrou hmatovou odezvu. Takovouto klávesnici bych tedy doporučil pro hráče, kteří často píší delší texty, zatímco vyloženě pro hraní budou stačit tlačítka Black, nebo případně Red pro uživatele oceňující lehčí stisk.


Závěr


První mechanická herní klávesnice od firmy Logitech přichází s označením Mechanical Gaming Keyboard G710+ a pokud zapomeneme na mechanická tlačítka Cherry MX Brown, jde spíše o jeden z jednodušších modelů svého druhu od této firmy. Do její nabídky patří také bílé podsvícení se samostatnou regulací pro klávesy WASD a šipky, multimediální ovladače, šest programovatelných kláves G se třemi přepínatelnými profily, průchozí port USB 2.0 a také jednoduchá podložka pod zápěstí, která je v tomto případě kvůli vysoké a ostré přední hraně velmi důležitá.




- klikněte pro zvětšení -


Klávesnice má pevné tělo, které však umí při mechanické námaze zavrzat a osobně se mi na něm kromě provedení přední hrany nelíbilo také využití lesklého plastu v okolí kláves, kvůli čemuž bude na klávesnici ihned vidět sebemenší smítko. Podsvícení je kvalitní, ovšem stejně jako u jiných klávesnic s tlačítky Cherry MX jsou klávesy podsvíceny jen z poloviny (zde to platí pro tu horní), takže případně spodní popisky budou ve tmě jen málo viditelné.

Jinak si opravdu není na co stěžovat, pokud ovšem nevezmeme v úvahu také cenu. Logitech nelze považovat za firmu nabízející levné výrobky, ale i tak by klávesnice s cenou 3800 Kč mohla nabídnout více. Nabízí se srovnání s Gigabyte Aivia Osmium, která nabídne minimálně srovnatelnou výbavu, ovšem za cenu nižší o 1300 Kč a to už je pořádný rozdíl.

Pokud by tedy Logitech umístil svou G710+ do stejné cenové hladiny, kde je Aivia Osmium, a za 1300 navíc nabídl vylepšený model, jenž by odpovídal třeba klávesnici G510, bylo by to dle mého názoru adekvátní.


Plusy


+ pevné tělo + podložka pod zápěstí
+ kvalitní tlačítka Cherry MX Brown + bílé podsvícení
+ programovatelná tlačítka + 3 profily
+ multimediální klávesy a průchozí port USB 2.0
+ nižší hlučnost díky tlumicím kroužkům
 
 

Minusy


- vysoká cena
- ostrá a vysoká přední hrana nutí použít podložku
- lesklý plast kolem kláves, tělo při námaze povrzává
- chybí vlastní paměť pro uložení profilů
 
 
Cena v době testování: cca 3.800 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení Logitech Gaming Keyboard G710+ děkujeme Logitechu.


Jak hodnotíte klávesnici Logitech G710+?
V anketě šlo hlasovat od 5.2.2013 do 1.2.2014. Počet hlasujících: 10
Výborná30 %
Průměrná10 %
Špatná60 %
reklama