reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech G9: nový idol pro hráče?

14.11.2007, Michal Učeň, recenze
Logitech G9: nový idol pro hráče?
Logitech má na kontě už několik úspěšných myší pro hráče. V konkurenci s Razerem v čele je ale dnes těžké se prosadit. Situaci může strhnout na stranu Logitechu právě G9 Laser Mouse kombinující zajímavé funkce a technologické inovace.
Kapitoly článku:
  1. Logitech G9: nový idol pro hráče?
  2. Zpracování a design
  3. Software a nastavení
  4. Praxe a závěr
Logitech v posledních letech těžil zejména z prvního úspěšného modelu MX500, který dal základ nové koncepci s ergonomickým tvarováním a několika přídavnými tlačítky. Následovaly herní modely, které v podstatě kopírovaly vzhled (MX510, MX518, G5 a G7), a tak jsme se ničeho nového nedočkali. Dnes testovaná novinka G9 Laser Mouse se podle názvu může zdát přímým následovníkem řady G, ovšem koncept je úplně jiný. Zajímavé je už balení, které na první pohled vypadá tradičně - krabice se stylovým potiskem a výřezem s průhledným krytem, který odhaluje tvar myšky a dovoluje tak alespoň zběžně vyzkoušet tvar už v obchodě.



Novinkou u balení je rozdělení do dvou částí, které jsou spojeny pomocí magnetu. Po rozevření se objeví podobný výřez jako na svrchní straně s druhým krytem, který upravuje ergonomii myši. Krabice je, co se týká ochrany vnitřních částí, dostatečně spolehlivá a méně šetrné zacházení při přepravě tedy nebude problém, pokud si myš koupíte přes internet.



Obsah balení je odpovídající hernímu zaměření myši, které si v současné době vyžaduje také dodatečné prvky zlepšující pohodlí uživatele pomocí dodatečných úprav. Kromě myšky G9 se základním krytem tak v krabici najdeme také další vyměnitelný kryt, krabičku se závažími, uživatelskou příručku a CD s programem SetPoint.



Závaží je k dispozici celkem osm a umožňují tak všechny kombinace, které zásuvný modul se čtyřmi pozicemi dovoluje. Krabička je v pěkném designu, jak ho známe už z modelu G5, ovšem tvar závaží je jiný. Na výběr máme dvě varianty hmotnosti - 4 a 7 gramů, takže lze zvýšit váhu myši až o 28 gramů. To už je docela podstatný rozdíl a rozhodně už neplatí pravidlo, že čím lehčí myš, tím lépe, protože koordinace pohybu je závislá i na přirozeném odporu myši, což je právě otázkou hmotnosti a kvality teflonových nožek, které eliminují tření. Někteří hráči tak raději volí myš těžší, protože příliš lehká myš je pro ně neovladatelná i s nastavenou nízkou citlivostí.



Zmíněné kryty jsou v balení dva, výrobce však slibuje i možnost dokoupení dalších jako samostatných produktů. V době psaní recenze jsem ovšem ještě žádné takové na oficiálních stránkách nenašel, pokud ale bude myš na trhu úspěšná, určitě se dočkáme i krytů od jiných firem.




Parametry



ModelLogitech G9 Laser Mouse
Rozměry bez krytu10,6 (délka) x 5,8 (šířka) x 3,6 (výška) cm
Rozměry - 1.kryt11,0 (délka) x 8,2 (šířka) x 4,3 (výška) cm
Rozměry - 2.kryt11,0 (délka) x 7,3 (šířka) x 4,1 (výška) cm
Hmotnost bez krytu87 gramů
Hmotnost - 1.kryt110 gramů
Hmotnost - 2.kryt106 gramů
Přídavná závažíplus až 28 gramů
MateriálPlast, kolečko pryž
Počet tlačítek6 + změna módu kolečka + přepínání módů
Typ snímačeLaserový
Rozlišenínastavitelné 200 - 3200 DPI
Rychlost snímání6,4 Mpx za sekundu
Akceleraceaž 20G
Rychlost pohybu45 - 65 palců za sekundu
Přenos dat16 bit na osu pohybu
Obnovovací frekvence1000 Hz
Životnost myši250 Km, 8 miliónů kliknutí
Způsob propojení s PCKabel USB

Výměna krytů a změna hmotnosti


Nyní si podrobně popíšeme pravděpodobně největší lákadla této myšky - výměnu krytů a změnu hmotnosti. Výměna krytů je velmi jednoduchá, stačí na patce myši nalézt tlačítko, jehož stiskem uvolníme kovovou západku v zadní části myši a kryt se uvolní.



Při nasazování jiného krytu musíme postupovat obráceně, tedy nejdříve "zachytit" kryt v přední části a pak už jen zaklapnout za západku na patce myši. Uchycení krytů je dostatečně pevné a systém díky použitým kovovým částem vypadá i z hlediska dlouhodobého používání dost odolně. Nepředpokládá se, že budete měnit kryty v časové tísni, takže by nemělo vadit, že výměna pár desítek sekund zabere. Ve hrách využití změny krytů nepředpokládám, maximálně se někteří opravdu zhýčkaní uživatelé mohou uchýlit k používání konkrétního krytu na práci a druhého na hraní her.



Rychlá není rozhodně ani změna hmotnosti, která vyžaduje demontáž krytu a až poté se dostanete k modulu se závažími. Ten se uvolňuje stisknutím a pak už do něj stačí vybrat ta správná závaží a zpět zasunout.



Hmotnost můžete i mírně rozložit díky umístění jednotlivých závaží jen na jednu ze stran nebo dopředu či dozadu. Přenesení těžiště tak může trošku upravit vlastnosti myši, takže ladit tuto myšku můžete celkem dopodrobna. Závaží jsou také užitečná při doplnění hmotnosti u jednoho z krytů, který je v základu o cca 4 gramy lehčí.

reklama