reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech G9: nový idol pro hráče?

14.11.2007, Michal Učeň, recenze
Logitech G9: nový idol pro hráče?
Logitech má na kontě už několik úspěšných myší pro hráče. V konkurenci s Razerem v čele je ale dnes těžké se prosadit. Situaci může strhnout na stranu Logitechu právě G9 Laser Mouse kombinující zajímavé funkce a technologické inovace.
Myš je prakticky celá vyrobena z kvalitního černého plastu. Rozměry základního modulu bez nasazeného krytu jsou 10,6 (délka) x 5,8 (šířka) x 3,6 (výška) cm a hmotnost slušných 87 gramů. Samotný základ myši je pro provoz prakticky nevhodný - neodpovídá ergonomii ruky, stejně tak boční tlačítka by byla nepoužitelná. To ale samozřejmě není jeho účel. Velikost myši ji řadí spíše k použití u stolního počítače, přenášení je sice díky celkem nízké hmotnosti docela možné, ale rozměry jsou přeci jen větší už v základu, natož pak s nasazeným krytem.



V zadní části základního modulu je kovová osa, která drží pohromadě myš a právě nasazený kryt. K žádným pohybům ani vrzání nedochází a to ani při rychlejších pohybech. Na patce myši je už zmíněné tlačítko na odblokování západky a kousek výše zásuvný modul na úpravu hmotnosti.




Wide Load grip


Nyní se podíváme na první kryt, který má název Wide Load grip. Jedná se o nástavbu, která je už v původním balení připevněna na myš a je určena zejména pro pohodlné používání při dlouhodobější práci, zejména díky široké základně. Zaměření u obou přiložených krytů je spíše otázkou propagace, v praxi si pak zvolíte tu možnost, která vám lépe sedne do ruky. Už z horního pohledu je tento kryt rozpoznatelný díky menšímu výřezu kolem primárních tlačítek a výběžku pro palec. Materiál je pak docela hladký, ale ne příliš kluzký, takže držení je stále výborné. Kryt rozšiřuje základní modul na rozměry 11,0 (délka) x 8,2 (šířka) x 4,3 (výška) cm, stejně tak hmotnost vzroste na 110 gramů.



Na spodní straně najdeme hned tři rozměrné teflony, které podstatně snižují tření a umožňují rychlejší pohyb. Podle výrobce by nový materiál (na bázi polytetrafluorethylenu) měl zajistit lepší vlastnosti a to i přes fakt, že jsou teflony celkem nízké. Nemělo by se tedy stát, že je hned obrousíte na hrubší podložce. Každopádně mouse skatez by náruživí hráči měli raději používat, i když je tvar teflonů celkem netradiční a bude těžší sehnat daný rozměr. Laserový snímač je, co se týká základního modulu, umístěný kousek na straně, trajektorie pohybu by však neměla být výrazně ovlivněna a například u tohoto krytu je díky výběžku přibližně v pomyslném středu spodní strany. Tlačítko blíže k přední části umožňuje přepínání módů kolečka tak, jak je známe z řady MX Revolution, ovšem tentokrát nepřijdeme o střední tlačítko na kolečku, které u zmíněné řady sloužilo právě k přepínání módů otáčení.



Při pohledu na myš z přední strany je vidět mírný výřez v primárních tlačítkách, který slouží pro pohodlnější uložení prstů. Zajímavé je, že levé tlačítko je ze samostatného kusu plastu a začíná až za informačním panelem a tlačítky na přepínání DPI, zato tlačítko pravé plynule navazuje na svrchní schránku myši. Na fotografii níže je také znatelný ochranný materiál kabelu, který je jakoby látkový, čímž je zajištěna lepší ohebnost, a tak kabel při hraní her zbytečně neomezuje pohyb.




- Zadní část myši odhaluje tlačítko uvolnění krytu, potisk pak upozorňuje na typ myši a logo výrobce. -

Na levé straně jsou umístěna tlačítka původně určená na funkce Vpřed a Zpět, díky nastavení si ale můžete zvolit mnohem složitější varianty. Dostupnost tlačítek byla, co se mé velikosti ruky a délky palce týče, velmi dobrá a podle mého názoru bude vyhovovat většině uživatelů. Pod tlačítky je pak široký výběžek pro palec, čímž je zajištěna lepší ergonomie a pohodlí při delší práci.



Pravá strana je o tlačítka ochuzena a je to trochu škoda, protože díky možnosti měnit kryty by se mohli své verze dočkat i leváci, kteří by už tak museli trochu bojovat se svrchními tlačítky na přepínání DPI. U tohoto krytu mi zpočátku trochu vadila jeho objemnost, která by vyhovovala spíše uživatelům s větší rukou, ale jde spíše o zvyk a po nějaké době jsem pochopil, že kryt sedí velmi dobře.



Na levé straně mi i po soužití s myší chyběl větší prostor pro uložení dvou prstů, protože běžně používám (a myslím i velká část ostatních uživatelů) pro kontrolu kolečka i pravého tlačítka pouze jeden prst.



Primární tlačítka mají dobrý a jistý stisk, který výrazně potvrzuje i zvuk mikrospínače. Levé tlačítko je, jak už jsem se zmínil, oddělené a jeho prohloubení pro lepší uložení prstů je výraznější. Hned za ním je úzké překlápěcí tlačítko na regulaci DPI (rozlišení snímání), které umožňuje za chodu měnit vlastnosti kurzoru. Umístění tlačítek se na první pohled zdá být trochu riskantní, protože může omylem dojít k jejich stisknutí při stlačení levého tlačítka. Jejich odpor je však dost silný a po dobu testování jsem žádné nechtěné přepnutí DPI nezaznamenal. Kolečko nabízí rolování v horizontálním i vertikálním směru a nechybí ani střední tlačítko. Výše zmíněné režimy otáčení jsou stejné jako u řady Revolution, takže je buď otáčení potvrzováno jasným krokováním, nebo plynulým chodem, který umožňuje velmi rychlé rolování.




- Kolečko dostatečně vystupuje z těla myši, což napomáhá pohodlnému ovládání -


Precision grip


Druhý kryt má rozměry o něco menší - 11,0 (délka) x 7,3 (šířka) x 4,1 (výška) cm a menší je také hmotnost - 106 gramů. Kompaktnější podání má podle výrobce pomoci k přesnějšímu pohybu. Také materiál se dočkal změny, a je na dotek mnohem hrubší, čímž se myš lépe drží a neklouže ani při prudkých pohybech. Svrchní pohled odhaluje větší výřez za primárními tlačítky a zároveň menší prostor pro uložení palce na levé straně.



Spodní strana je v podstatě stejná, chybí však třetí teflon, který byl u krytu Wide Load umístěný na zespodu výběžku pro palec. Stabilita na podložce je však stále velmi dobrá.




- Přední strana se víceméně nezměnila, pouze není znatelný výběžek pro palec -

Pohled na zadní stranu je mnohem zajímavější, než tomu bylo u druhého krytu. Výrobce si s designem vyhrál trochu lépe - agresivnější tvarování s ostřeji zkosenými hranami a výřezy v bočních stranách, takhle by podle mého názoru měla vypadat pravá herní myš. Zase trošku jiný je i potisk. Chytře promyšlený je také celkový náklon myši zleva směrem dolů, což vyhovuje předpokladům ergonomie ruky, pokud ji položíte na myš.



Levá strana má mnohem menší výřez, a o držení myši se tak starají napůl prsty a napůl dlaň. Je to jakýsi kompromis mezi držením u Razeru, kde jsou nutné především prsty, a Microsoftu či dřívějších modelů Logitechu, kde se naopak myš ovládá spíše dlaní. Využití celé ruky je tak při delším hraní pohodlnější.




- Pravá strana je kromě výřezů s prvním krytem prakticky stejná -

Následující fotografie lépe poodhalují jednodušší ergonomii krytu Precision. Trošku zkresleně však působí výběžek pro palec, který je ve skutečnosti docela znatelný, i když samozřejmě ne až tak, jako u krytu Wide Load.




- Tlačítka na boku myši mají stejný tvar jako u krytu Wide Load -
reklama