reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech G910 Orion Spark: pestrobarevná mechanika

19.2.2015, Jan Vítek, recenze
Logitech G910 Orion Spark: pestrobarevná mechanika
Dnes se podíváme na klávesnici Logitech G910 Orion Spark, která se chlubí jednak mechanickými tlačítky, ale také barevným podsvícením, které každé klávese umožní svítit v celém RGB spektru. Jako další specialitka je tu i dokovací stanice pro mobilní telefon.
Klávesnice Logitech G910 Orion Spark byla představena minulý rok na podzim jako mechanická klávesnice, která nabídne dvě velké specialitky. Jednak je to podsvícení jednotlivých kláves, které může měnit barvy v celém RGB spektru a pak je to dokovací stanice Arx Dock. Ta je sama o sobě pouze malá vysunovací opěrka, do níž můžeme na výšku umístit mobilní telefon, ale jde především o software, který umožní tento telefon využít při hraní her. Pro to je třeba do něj nainstalovat aplikaci Arx Control, která je k dispozici pro operační systémy Android a iOS.
 

- klikněte pro zvětšení -

Arx Control pak může posloužit k zobrazení informací o počítači, třeba vytížení procesoru, ale třeba i dodatečné informace z hry, pokud to ta bude podporovat. Na to se ostatně v recenzi také zaměříme.



Klávesnice přišla v obalu, který patřičně zdůrazňuje její možnosti týkající se podsvícení a také se chlubí svými mechanickými tlačítky Romer-G.

Model
Logitech G910 Orion Spark RGB Mechanical Keyboard
Rozměry
505 x 244 x 35,5 mm
Hmotnost
1020 gramů
Tlačítka
mechanická Romer-G
výdrž 70 milionů stisků
Anti-ghosting
Rozhraní
USB 2.0
1,8metrový kabel
Příslušenství
odnímatelná podložka pod zápěstí
Speciální výbava
RGB podsvícení kláves a tlačítek
9 programovatelných kláves G
multimediální tlačítka
dokovací stanice pro mobilní telefon s šířkou až 82 mm

Ze specifikací se tedy dozvíme, že tu máme celkem čtyři vlastnosti či prvky, které stojí za pozornost. Jednak to jsou mechanická tlačítka Romer-G, s nimiž se v našich recenzích setkáváme vůbec poprvé. Jde v podstatě o variaci na tlačítka Cherry MX a Logitech uvádí, že nejblíže mají k tlačítkům Cherry MX Brown, takže by měly mít jemnou hmatovou odezvu, takže musíme překonat počáteční tužší odpor a poté už tlačítko ochotněji zajede dolů a právě v moment zlomení onoho odporu se zaznamená stisk. Tato tlačítka se také mohou pochlubit rovnoměrným podsvícením popisků kláves, a to díky umístění LED přímo uprostřed. Cherry MX mají LED buď nahoře, nebo dole, a tak podsvítí pouze polovinu klávesy, neboť uprostřed je neprůhledný dřík, na němž klávesa sedí.


 
- mechanická tlačítka Romer-G -

Logitech také uvádí, že tato tlačítka mají vydržet celkem 70 milionů stisků, což si ověřil sám, protože je to jeho vlastní produkt. Nikdo jiný tedy tlačítka Romer-G nevyrábí a možná že ani nevyužívá. Nakonec se firma ještě chlubí tvarem kláves, které mají výraznou prohlubeň, díky níž si můžeme být po hmatu vždy jisti, zda jsme klávesu třefili přímo. Klávesa také není oblá, ale hranatá, což je u některých (G, šipky, ASWD) ještě zdůrazněno podsvícením.

Dalším prvkem je tedy už zmíněné podsvícení, přičemž každá klávesa má vlastní RGB LED, takže je teoreticky možné u každé klávesy zvlášť nastavit libovolnou barvu podsvícení. Uvidíme. Třetí výhodou jsou programovatelná tlačítka G, jichž je zde trošku nezvyklý počet, a sice devět. Jsou také rozdělena na dvě skupiny. No a nakonec tu máme také už zmíněnou dokovací stanici Arx Dock pro telefon, ale spíše než o ni jde o doprovodný software, bez nějž by šlo pouze o nezajímavý držák.


Zpracování klávesnice


K provedení klávesnice mám své výhrady. Logitech se snažil přijít s neotřelým designem, což má zajistit konstrukce z lesklého plastu, která už od pohledu prostě nemůže být pevná. Když tedy klávesnici vezmeme do ruky, tato konstrukce začne různě povrzávat, což působí trošku levným dojmem. Pokud je k něčemu vhodná, pak jen jako opora pro podložku pod zápěstí, protože ta je sama o sobě jen velmi lehký a ohebný plastový výlisek. Ten lze na klávesnici velmi snadno nasadit, ale kvůli tomu se i neméně snadno uvolní a odpadne. Osobně bych tedy ocenil, kdyby podložka byla sama o sobě pevnější a klidně by mohla i nahradit konstrukci z lesklého plastu.


- klikněte pro zvětšení -

Logitech G910 s nasazenou podložkou pod zápěstí už vypadá střízlivěji, tedy do té doby, než ji zapojíme a ona začne předvádět možnosti svého podsvícení. Po klávesách přeběhne několik vln v barvách duhy, ale pak se zapne uniformní modré podsvícení a to nezměníme, dokud si nenainstalujeme doprovodný software, ale na ten je ještě čas.



Často si stěžuji na to, že podsvícené klávesnice mívají velmi málo kontrastní popisky, ovšem zde to vůbec neplatí. Popisky jsou dobře vidět i v příšeří bez podsvícení, ovšem nikdo si nebude kupovat klávesnici s RGB podsvícením proto, aby ho pak nevyužíval. Nejdříve se ale podívejme na nabídku kláves a tlačítek. Mezi ty programovatelné klávesy patří jako obvykle G, a to G1 až G9. Pět kláves je v jednom sloupci připraveno pro malíček a další čtyři jsou nahoře nad klávesami F, přičemž ty už jsou hůře dosažitelné. Vedle nich tu máme také klasické přepínače M1, M2 a M3 pro vyvolání profilů a nezapomnělo se ani na tlačítko MR pro vytváření maker v reálném čase a třeba přímo ve hře (čili bez pomoci softwaru).

Na klávesách G a také WASD také vidíte zmíněné linky, které kopírují zlomy ve tvaru kláves. Toto si Logitech mohl klidně odpustit a my bychom o nic nepřišli. Nakonec je vidět spodní sklíčko s označením G910, které bude také podsvíceno.



Arx Dock je tedy pouze zasunovací šuplík, v němž se opře mobilní telefon. Vedle něj máme kontrolky přepínačů, na jejichž původní místo se přesunula tlačítka. Také můžete vidět, že jde o klávesnici s americkým rozložením, která má velký Enter, dlouhý Backspace i pravý Shift, takže uskrovnit se zde musel levý Shift.



Veškerá speciální tlačítka jsou umístěna v pravé části klávesnice. Vedle kontroler přepínačů máme tlačítko herního režimu, které má tedy jediný úkol, vypnout klávesy Windows. Další tlačítko nad klávesou Pause dokáže vypnout či zapnout podsvícení a bez nainstalovaného softwaru dokáže pouze to. Pak už tu jsou čtyři tlačítka pro ovládání multimédií (přehrát/pauza, stop, skok zpět a vpřed) a pod nimi tlačítko pro ztišení zvuku a široké kolečko pro nastavení hlasitosti, které funguje stejně jako kolečko u myši. Jinak tu je standardní rozmístění kláves, což platí pro ty středové i numerické.


- klikněte pro zvětšení -

Vespod má klávesnice G910 velké gumové plochy, aby po stole neklouzala, a to platí i pro spodní část dokovací stanice Arx. Jinak tu tedy není nic zajímavého až na nízké nožky, které umožní nastavit velmi mírný sklon. Škoda jen že nožky jsou jen jedny a tak nízké a nejsou tu i trošku větší, díky nimž by i sklon byl větší.



Nakonec se v této kapitole podíváme na klávesnici z boku, odkud vynikne její mírně prohnutá plocha hlavních kláves a jejich plný zdvih. V tomto ohledu jde tedy o klasickou desktopovou klávesnici, žádný hybrid se sníženým zdvihem.



Příslušenství tentokráte vynecháme, protože jeho jedinou součástí je již popsaná podložka pod zápěstí a vedle ní dostaneme už jen manuál.
reklama