reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech H800: bezdrátově přes USB i Bluetooth

19.10.2011, Jan Vítek, recenze
Logitech H800: bezdrátově přes USB i Bluetooth
Dnes si představíme produkt od firmy Logitech, a to bezdrátová sluchátka s mikrofonem, čili headset. Jedná se o model Wireless Headset H800 vybavený rozhraním Bluetooth, díky němuž budou možnosti využití velmi široké...
Kapitoly článku:
  1. Logitech H800: bezdrátově přes USB i Bluetooth
  2. Zkušenosti z provozu a závěr

Zkušenosti z provozu


Především je třeba říci, že v průběhu testování přes USB rozhraní headset pracoval headset korektně a bezchybně, ovšem při připojení přes Bluetooth se problémy našly, což vždy vyřešil klasický postup vypnout a zapnout. V případě jeho připojení k PC pomocí USB transmitteru stačilo, když jsme jej vložili do připraveného portu. Krátce nato se v operačním systému Windows 7 64bit automaticky nainstalovaly ovladače zvukového zařízení Logitech Wireless Headset a pak jen stačilo na sluchátkách přehodit přepínač do PC režimu, za pár sekund se v nich ozvalo pípnutí a bylo hotovo. Je třeba také říci, že už spuštěný přehrávač VLC Media Player na tuto změnu zareagoval a jeho zvuk se ihned přepnul do sluchátek. Ovšem je škoda, že se zvuk automaticky nepřepne na předešlé zvukové zařízení, když sluchátka jen vypneme. Pak je ještě třeba odpojit USB transmitter, nebo nastavení v systému ručně upravit.

V případě připojení pomocí Bluetooth se zařízení ohlásí jako H800 Logitech Headset a pak je můžete spárovat, aby bylo následně vždy po zapnutí k dispozici. Jeho stav nám ostatně ohlásí malá zelená kontrolka umístěná hned vedle hlavního vypínače, která bliká, pokud sluchátka vyhledávají, nebo prostě nemají spojení a po jeho nalezení se rozsvítí nepřetržitě. Nicméně pokud se vám nebude dařit headset spárovat, bude třeba v průběhu párování na headsetu držet aspoň po dobu pěti sekund tlačítka pro zvýšení hlasitosti a přetáčení dopředu.





Pak by neměl být problém za předpokladu, že pracujete s výchozím PINem 0000, ovšem v našem případě jsme vůbec neuspěli ve snaze o připojení k telefonu Samsung Omnia Lite (B7300). Headset jednoduše nebyl nalezen, zatímco s telefonem LG Optimus 2x pracoval, stejně tak jako s notebookem Asus B80A.

Po spárování s počítačem se ohlásí dvě zvuková zařízení - Bluetooth Hands-free Audio a Bluetooth Stereo Audio, z nichž budete chtít využít to druhé, neboť Hands-free Audio má daleko horší kvalitu zvuku, která je určena pro nenáročný přenos a reprodukci lidského hlasu.

Dobré také je, že sluchátka pracují i při svém dobíjení, takže je můžeme využívat nepřetržitě, jen pochopitelně na dobu dobíjení ztratíme volnost bezdrátového rozhraní. Rychlost dobíjení bude silně záviset na tom, zda využijete prostý USB port počítače, nebo třeba nějaký adaptér, který nejspíše poskytne větší výkon. V našem případě jsme využili 5W adaptér, jenž sluchátka nabíjel necelé dvě hodiny. V průběhu nabíjení bude aktivní oranžová kontrolka poblíž USB konektoru sluchátek, která bude pomalu poblikávat a až se kapacita baterie naplní, kontrolka se rozsvítí nepřetržitě. A naopak, pokud už vám nezbývá kapacita ani na půl hodiny, kontrolka se rozsvítí červeně a ozve se pípání.

Co se týče kvality přednesu hudby, pak na první poslech Logitech Wireless Headset zaujme výraznými basy a celkově hutným zvukem, ovšem už první srovnání se sluchátky Sennheiser HD-497 pomocí tracku Morcheeba - Enjoy the Ride (FLAC) odhalily jeho hlavní nedostatky. Jde o slabší dynamiku zvuku a trošku huhlavý přednes daný nevýraznými výškami, takže posluchač má potíže rozlišit jednotlivé nástroje.

Nastoupili Flogging Molly a jejich klasika Drunken Lullabies (320 kbps), kde byl rozdíl mezi srovnávanými sluchátky ještě daleko větší, tedy v neprospěch Logitechu. Z nich při srovnání se Sennheisery zněla písnička jako ze 64kbps MP3. Zvuk byl slyšitelně osekaný a bez rozlišení a je jen otázkou, zda to je problém samotných sluchátek, nebo spíše kapacity bezdrátového rozhraní. Zde je třeba zmínit, že v případě připojení přes Bluetooth byl zvuk subjektivně možná o trochu kvalitnější než při připojení pomocí USB transmitteru. Pak už byla vyzkoušena jen klasická hudba, kde se projevovaly ty samé neduhy.

Mikrofon integrovaný v tomto headsetu pracuje bezchybně a lidský hlas zachytává v čisté podobě a bez šumu. Možná ale bude třeba, abyste si zvýšili citlivost mikrofonu.

Dosah bezdrátového rozhraní se také liší v tom, zda použijete USB transmitter nebo Bluetooth. V případě Bluetooth je dosah při přímé viditelnosti obvyklý, tedy cca do 10 metrů a po překročení této vzdálenosti ihned vypadne. V druhém případě je to o cca dva metry lepší s tím, že zvuk začne postupně vypadávat a zadrhávat se, takže bezpečně poznáte, že už jste na konci dosahu.

Výdrž na baterie skutečně dosahuje až šesti hodin, přičemž bude záležet na tom, jak budete sluchátka používat a jakou hlasitost si nastavíte. Nicméně faktem je, že specifikace výrobce ani trochu nepřehání, takže zde je vše v pořádku.


Závěrečné hodnocení


Logitech si pro naše desktopy, notebooky i chytré telefony připravil Wireless Headset H800 slibující kvalitní bezdrátové audio pro poslech hudby a telefonování. K dispozici máme pěkná sluchátka s vyklápěcím mikrofonem, jejichž zpracování mi přišlo dostatečně kvalitní a zmínit se musím také o dobře použitelných ovládacích prvcích na pravém sluchátku, které jsou dobře přístupné a po chvíli je budete s jistotou používat i poslepu.





Co se týče konektivity, na výběr máme mezi USB transmitterem a rozhraním Bluetooth, což rozšiřuje kompatibilitu snad na všechna zařízení, s nimiž bychom chtěli Wireless Headset H800 využít. Rozdíl je v tom, že rozhraní USB zajistí daleko snazší a bezproblémovější instalaci, o něco větší dosah, ale subjektivně trochu horší kvalitu zvuku. Při připojování přes Bluetooth je třeba dodržet přesný postup popsaný v manuálu a přitom se občas objeví problémy třeba s praskajícím zvukem, které v našem případě vyřešilo odpojení a opětovné připojení headsetu. Headset byl mimochodem zkoušen s telefony Samsung Omnia Lite, LG Optimus 2x a notebookem Asus B80A.

Kvalita zvuku se nemůže rovnat s klasickými velkými sluchátky, jako jsou třeba Sennheiser HD-497, které poskytnou výrazně detailnější a bohatší zvuk. I to je cena za bezdrátový přenos zvuku a samozřejmě i vina použitých měničů. Nicméně s mikrofonem jsem byl spokojený.

Ve výsledku je Wireless Headset H800 dobře použitelný za předpokladu, že si jej nebudete pořizovat především pro reprodukci hudby a také si předem ověříte jeho dobrou funkčnost s vaším zařízením připojeným přes Bluetooth. Ono asi ne nadarmo je v manuálu uvedeno, že pokud s vaším telefonem či tabletem dobře nepracuje, máte zkusit jiné zařízení. A to po zaplacení nemalé pořizovací částky zrovna nepotěší.


Slušné provedení a nabídka funkcí
Slabší přednes zvuku
Bezdrátové připojení přes USB i Bluetooth
Možné problémy s Bluetooth
Kvalitní mikrofon
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 2 300 Kč s DPH



Stále aktuální cena v českých obchodech



Graf ceny produktu Logitech Wireless Headset H800 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>


Za zapůjčení headsetu Wireless Headset H800 děkujeme Logitechu




Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama