reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech K310: voděvzdorná klávesnice

15.2.2013, Jan Vítek, recenze
Logitech K310: voděvzdorná klávesnice
Pokud neustále bojujete se špínou usazenou v klávesnici, pak by vám mohl přijít vhod model Logitech Washable Keyboard K310, který můžeme klidně strčit pod proud tekoucí vody. Nyní se podíváme na to, co všechno nám klávesnice K310 nabídne.
Kapitoly článku:
  1. Logitech K310
  2. Zkušenosti z provozu a závěr

Zkušenosti z provozu


Slíbil jsem, že se podíváme dovnitř této klávesnice, takže hurá na to. Má očekávání nebyla překonána, neboť se ukázalo, že jde v podstatě o normální hybridní membránovou klávesnici s několika úpravami. Zaprvé tu máme elektroniku uzavřenou v malé plastové krabičce a pak bylo rovněž nezbytné, aby tři fólie tvořící "plošný spoj" pod silikonovou membránou měly zalepené okraje, aby mezi ně nemohla vniknout tekutina. Tyto dvě věci jsou základ pro to, aby klávesnice přežila ráchání ve vodě, ovšem je také jasné, že když ji celou ponoříme, všechna voda se zevnitř během několika minut neztratí, neboť na to drenážní otvory samy o sobě nestačí. Klávesnici je pak třeba vysušit, což chce buď čas a nebo její demontáž.

A právě možnost snadné demontáže se bude velmi hodit v případě, že si klávesnici prolijete třeba kávou, limonádou, či prostě něčím, co po sobě může zanechat špatně odstranitelné a lepivé skvrny. Vyzkoušeno bylo tedy i polití horkým černým čajem, což klávesnice také přežila bez úhony. Samozřejmě je po takového nehodě nejlepší klávesnici hned vzít a jít prolít vodou, aby se nečistoty nestačily usadit a voda je vypudila. To samo o sobě stačilo, protože po vysušení nebyla uvnitř klávesnice po čaji ani stopa.




- klikněte pro zvětšení -


Nic nás ale nenutí klávesnici rovnou koupat, však bude úplně stačit (i silný) proud teplé vody, jejž dokáží částečně zadržet a odklonit čepičky kláves. Pak klávesnici stačí v rychlosti osušit nebo nechat okapat a hned poté ji můžeme zapojit, což jsme také ihned vyzkoušeli. Nedlouho po koupeli byla klávesnice zapojena a pracovala bezchybně.

Ovšem z práce s ní jsem osobně nebyl příliš spokojen. Opět se zde projeví její chatrná konstrukce, která prostě nezajistí to, že bychom měli pocit komfortu. Klávesnice se při psaní prohýbá, rachotí a vůbec působí oním pověstným "levným dojmem". To je paradox, když jde vlastně o klávesnici, která by nám měla díky své odolnosti vůči vodě a možnosti snadného vyčištění zajistit dlouhou životnost. A právě u takovéhoto produktu bych očekával přeci jen odlišné zpracování.

Co se týče kláves samotných, pak spokojeni budou uživatelé přivyklí na moderní notebookové klávesnice, které jsou také už většinou typu Chiclet. Osobně jsem zvyklý na klasické desktopové klávesnice, ovšem netrvalo dlouho a přivykl jsem si i na K310 psát poslepu, i když pomaleji a méně jistě. Poslední věc, která mě na ní zaujala, byla hlučnost. Zatímco malé klávesy mají tlumený a tichý zvuk, mezerník vydává ostré a hlasité cvaknutí, což může být problém vzhledem k tomu, že jde o velmi často (ne-li nejčastěji) používanou klávesu. Něco podobného platí i pro jiné větší klávesy, jež využívají také stabilizační nožky, čili například Ctrl. Škoda že v tomto případě výrobce nenapadlo využít tlumicí gumové kroužky, jaké upotřebil v nedávno testované mechanické Logitech G710+.


Závěr


Klávesnicí Washable Keyboard K310 firma Logitech opět ukazuje, proč patří mezi přední výrobce periferií, i když v tomto případě se samozřejmě nejedná o žádnou novinku, přestože jsme na voděvzdorné klávesnice zvyklí spíše z oblasti notebooků. Jenomže zde nejde ani tak o ochranu hardwaru proti nehodám s tekutinami (i když to se samozřejmě také hodí), jako spíše o možnost takovou klávesnici vyčistit, což se může hodit v domácnosti, ale třeba i v knihovnách nebo internetových kavárnách. Klávesnice je známé semeniště bakterií a odkladiště nečistot a takto s nimi můžeme bojovat.




- klikněte pro zvětšení -


K310 opravdu dokáže snadno přežít ponoření do teplé vody, ovšem neměli bychom to s čištěním přehánět, čili přehnaně ji namáhat čisticími prostředky, teplotou a drhnout ji jak litinovou pánev. Přeci jen jde stále o normální hybridní membránovou klávesnici, která má oproti normálním modelům zajištěny kritické části proti vniknutí vody a ve svém spodním krytu odtékací otvory. To je vše, čím se liší.

Ovšem Logitech K310 je také velmi tenká a lehká klávesnice, což se negativně podepsalo na celkovém komfortu při psaní. Sama o sobě se velmi snadno prohýbá a také její velké klávesy jsou příliš hlučné (čím větší, tím hlučnější). Osobně bych pak akceptoval, kdyby se prodávala za 500 Kč, ovšem nějakých 850 Kč je dle mého názoru příliš. Jenomže jde také o to, že K310 nemá ve své třídě konkurenci, když nepočítáme profesionální modely jako HP USB PS2 Washable Keyboard (která ale už není k dispozici) nebo různé gumové ohebné modely, jež zase ani zdaleka nedokáží nabídnout stejný komfort.


Plusy


+ voděvzdorná omyvatelná klávesnice
+ česká verze (i slovenská), laserové popisky
+ multimediální funkce
 
 

Minusy


- slabé prohýbající se tělo
- hluk větších kláves
- cena
 
 
Cena v době testování: cca 850 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení Logitech Washable Keyboard K310 děkujeme Logitechu.


Jak hodnotíte klávesnici Logitech K310?
V anketě šlo hlasovat od 15.2.2013 do 28.2.2014. Počet hlasujících: 8
Výborná0 %
Průměrná75 %
Špatná25 %
reklama