Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech LX 710 - laserová sestava

18.9.2006, Jan Vítek, recenze
Logitech LX 710 - laserová sestava
Před několika týdny jsme vám přinesli novinku o nových produktech firmy Logitech. Zařadil se mezi ně i bezdrátový set multimediální klávesnice a laserové myši s novými zajímavými funkcemi – Cordless Desktop LX 710 Laser – o němž bude dnešní recenze. Představí se v něm multimediální klávesnice s novým rozložením a laserová myška.
Pokud alespoň trochu vládnete anglickým jazykem, pak již jistě víte, že se jedná o bezdrátové řešení jak pro klávesnici, tak pro myš. Čím se tento produkt vyznačuje, je zaměření na zpracování obrazu a fotografií vůbec, pro což je klávesnice připravena několika funkčními tlačítky a myš laserovou optikou, která má oproti klasické výhodu ve vyšší přesnosti senzoru. Tento set je rovněž se svými funkcemi vyhledávání a rozložením kláves připraven na nadcházející Windows Vista, což ale neznamená, že jsou tyto funkce pro Visty nějak nezbytné; pouze užitečné.



Zkusíme si teď ve stručnosti shrnout, co všechno tento set vlastně nabízí, než se podíváme na jeho jednotlivé prvky podrobněji. Klávesnice je až na střední pole s klávesami home, end, atd. standardního rozložení. Místo obvyklých kláves tu ale najdeme i tlačítka pro práci s obrázky – funkce pro lupu a natáčení obrazu, tlačítka pro ovládání hudebních přehrávačů, nastavování hlasitosti + mute a tlačítka pro vyhledávání, spuštění poštovního klienta a VoIP klienta. Logitech navíc přiřadil každé z F kláves ještě druhou funkci, což obvykle zahrnuje spouštění předvolených aplikací stisknutím kombinace klávesy FN a jedné z F kláves.



Co se týče myši, pak ta je již nesrovnatelně jednodušší, což ale neznamená, že by tím trpěla. Najdete na ní celkem čtyři tlačítka a nezbytné kolečko. Dvě z tlačítek jsou samozřejmě klasicky levé a pravé a další dvě dnes již také zažité tlačítka dopředu a dozadu. Kolečko lze kromě mačkání a otáčení také nahýbat do stran.



Celý set se dodává v pěkné kartonové krabici, na jejíž levé straně je za plastovým výliskem k vidění myš a pod ní malý USB přijímač. Klávesnici si tak můžete před koupí prohlédnout pouze na obrázku, neboť krabice je zalepena (i když v podstatě není problém se do ní dostat bez výrazného poškození průhledné samolepky). Uvnitř je vše pečlivě zabaleno a choulostivé části klávesnice a myši opatřeny igelitovým přelepem.

V sadě tedy najdete klávesnici, myš, USB přijímač, prodloužený USB port, 4x AA baterie, manuál a CD se softwarem. Nejdříve se podíváme na klávesnici. Pokud ji mám velikostně srovnat s normální klávesnicí bez multimediálních prvků, pak vychází téměř stejně, pouze je větší na výšku kvůli prostoru pro zápěstí.


Klávesnice


Klávesnice kombinuje osvědčené barvy – černou a stříbrnou, jež sem tam doplní oranžovými alternativními popisky tlačítek. Pokud si budeme všímat hlavních kláves, pak nám neunikne střední pole, o němž jsem se již zmiňoval. To se od klasiky výrazně liší. V podstatě všechny klávesy jsou na něm překopány – Delete se zvětšil a nyní zabírá dvě pozice, čímž vystrnadil Insert, který najdeme coby tlačítko až zcela nahoře. To je také jedna z věcí, která mi při zvykání si na tuto klávesnici činila potíže a nepřišel jsem jí na chuť ani při téměř dvoutýdenním používání – zvláště při intuitivním používání kombinací Ctrl+Insert a Shift+Insert.


- klikněte pro zvětšení -

Další změna nutně vychází ze zúžení středního bloku kláves. Šipky již nemohou být zarovnány s horní šesticí, tudíž se musely částečně podsunout pod hlavní pole kláves, které se mimochodem také muselo zkrátit o jednu klávesu. Z toho při používání vyplývá jedna věc, a sice že při automatickém přehmatávání na šipky budete alespoň ze začátku sahat o jednu klávesu doprava.


- klikněte pro zvětšení -

Pak již ale mohu o rozložení hlavních kláves mluvit pozitivněji. Zvláště mě potěšila kombinace velkého Enteru a především Backspace, což se dnes již jen tak nevidí a musíme si tak nejednou vybírat, zda chceme velký Enter a malý Backspace, nebo naopak. Numerický blok kláves zůstal naprosto stejný, a tak zbývá pouze jedna ze záležitostí spojená se systémem Windows Vista – pouze jedna, levá, Windows klávesa, chybějící klávesa pro vyvolání menu a přepínací klávesa FN (funguje jako Shift) pro vyvolání alternativních funkcí kláves (červené popisky).


- klikněte pro zvětšení -


Hlavní klávesy máme za sebou a teď již k těm ostatním. Začneme funkčními F klávesami, nebo spíše tlačítky. Ty se bohužel musely přizpůsobit velikosti klávesnice, a tak je zde společně s Escape nalezneme pouze v podobě nízkých a úzkých tlačítek, která se umístěním musela navíc přizpůsobit horním speciálním klávesám. Je to daň za téměř nezvýšené nároky na rozlohu klávesnice, ale osobně bych raději uvítal plnohodnotné F klávesy v klasickém rozložení za cenu pár centimetrů navíc.



Výchozí alternativní funkce F kláves:
  • F1 – Textový editor
  • F2 – Tabulkový procesor
  • F3 – Hodiny a kalendář
  • F4 – Kalkulačka
  • F5 – složka Moje dokumenty
  • F6 – vytvořit nový adresář
  • F7 – Tisk
  • F8 – funkce uložit
  • F9 až F12 – dle uživatele

Napravo od F kláves máme zbývající klávesy, zde tedy poněkud odsunuté na kraj zájmu. Jedná se o již zmíněný Insert, jenž bych stokrát raději viděl místo dvojnásobného Delete, pak Printscreen s alternativní funkcí klávesy pro vyvolání menu, následuje Pause/Break s další funkcí Scroll Lock, tlačítko pro zjištění stavu baterií (se světelnou odezvou pod šipkami) a nakonec bezpečně nejmenší tlačítko na klávesnici, což kvituji, pro uspání počítače.



Horní multimediální tlačítka mají jako jediná lesklou úpravu. Výrobce je v dvouřadé formaci trochu násilně vklínil mezi druhý a třetí blok F kláves. Jejich horní řada je naprosto jasná, mají funkce zeslabení zvuku, úplného ztlumení (mute) a zesílení zvuku. U těchto kláves se také po nainstalování softwaru změny ukáží i s pomocí OSD nápisů v zelené a červené barvě. Také jste si možná všimli, že klávesnice na sobě nemá žádné LED pro indikaci stavu Num/Caps/Scroll Lock – to se totiž také zobrazí s pomocí OSD v dolní části monitoru.



Druhá řada horních lesklých kláves zahrnuje tlačítko pro vyhledávání, jež bude svázané s rozšířenými možnostmi MS Vista. Ovšem i dnes je možné je využít i ve Windows XP tím způsobem, že po zvolení si způsobu vyhledávání a příslušného jazyka stačí myší označit text, zmáčknout ono tlačítko a ihned se zobrazí výsledky v prohlížeči. V ovládacím softwaru si zatím můžeme zvolit mezi vyhledávači Yahoo! Livewords, Yahoo! Search a Google. Mezi nabízenými jazyky prozatím chybí čeština, ale ta by logicky měla být zahrnuta v době, kdy bude k dispozici i česká varianta klávesnice. Ostatní dvě tlačítka mají také jasnou funkci – otevření výchozího poštovního klientu a VoIP aplikace.



Poslední klávesy, které zbývají, jsou umístěny po stranách ve stříbrném lemování. Ač jsou sice velmi vkusně zakomponovány v celkovém vzhledu, tak přeci jen mi překáží. Osobně jsem totiž při manipulaci zvyklý, a věřím, že nejsem sám, klávesnici jednou rukou popadnout za okraj a někam přenést. Tato tlačítka jsou ale umístěna přesně v mém obvyklém místě úchopu, ať už na levé či pravé straně, ovšem to je pouze můj postřeh, jinak jsou velmi užitečná.



Ta levá jsou určena k pomoci při ovládání grafických editorů. Horní dokáže nastavený editor spustit, tlačítko Rotate s obrázkem otáčet po 90° (doleva či doprava) a poslední tři ovládají lupu – zvětšit, zmenšit a nastavit na 100% velikost. Tlačítka na pravém okraji naopak ovládají hudební přehrávače. Horní je také určeno pro spouštění výchozího softwaru, pak tu máme funkci Shuffle, skoky po stopách doprava či doleva a nakonec kombinované tlačítko Play/Pause.


- klikněte pro zvětšení -



Nohy klávesnice dovolují dvě nastavení sklonu - vyklopíte buď krátké, nebo dlouhé

Klávesnice zespodu až tolik zajímavá není, nalezneme zde pouze malý spínač, s jehož pomocí se klávesnice připojuje k USB přijímači. Dodávané baterie se vkládají za sebe do prostoru pod mezerníkem, jenž odhalíme odcvaknutím plastového panelu. Nakonec se ještě zmíním o černém povrchu klávesnice. Ten není z klasického tvrdého plastu, ale z materiálu, jenž má jakousi protiskluzovou úpravu, takže se klávesnice příjemně drží.