reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech MX Master: nejlepší model své řady

31.3.2015, Jan Vítek, recenze
Logitech MX Master: nejlepší model své řady
Logitech nedávno uvedl na trh myš MX Master, kterou označil za svůj dosud nejlepší model s bezdrátovou konektivitou. Ty jsou zde přesně tedy dvě, a to rádiová technologie i Bluetooth. Vedle toho se tato myš může pochlubit dvěma kolečky a nejen jimi.
Kapitoly článku:
Logitech sám pokládá myš MX Master za svůj dosud nejlepší kousek s bezdrátovým rozhraním. Jedná se přitom o nový model ve velmi dlouhé řadě MX, z níž jsme testovali bezdrátovou Logitech MX700 již v roce 2002 a za ní následovala dlouhá řada myší s označením MX. Můžeme vzpomenout první laserový model MX1000, "vzdušnou myš" Logitech MX Air nebo Logitech Anywhere Mouse MX, která slibovala, že bude pracovat i na zrcadle. Něco podobného ostatně slibuje i MX Master, který má pracovat na průhledném skle. Přeci jen častěji narazíme na skleněný povrch stolu než zrcadlový.


- klikněte pro zvětšení -

Je jisté, že tato myš nás nepřijde levně. Jednak jde o produkt firmy Logitech, o níž je známo, že nasazuje spíše vyšší ceny a snaží se konkurovat kvalitou. A potom jde, či by mělo jít, o zatím nejvyspělejší produkt své řady. Použit je zde nový laserový senzor, dvě rozhraní, dvě kolečka a také možnost snadno přepínat mezi třemi zařízeními. Můžeme tak jednu myš využít třeba na svém desktopu, notebooku i domácím HTPC připojeném k televizoru. Stačí si dané připojení jen vybrat stiskem jednoho tlačítka.



Myš přišla v malém černo-modrém obalu, do nějž se však v prodejně bez rozříznutí vrchních samolepek nedostaneme, takže si ji neosaháte. Je však ukryta za otevíratelnými dvířky, takže kupující si ji může zblízka prohlédnout i tak, ale pouze přes přiléhavý kabátek z průhledného plastu.

Model
Logitech MX Master
Rozměry myši
128,3 x 83,5 x 47 mm
Hmotnost myši
147 gramů
Tlačítka
5 + 2 kolečka
Senzor
Darkfield Laser Sensor
400 - 1600 dpi (po krocích 200 dpi)
Rozhraní
Logitech Unifying (rádiové)
Bluetooth Smart
dosah až 10 metrů
500 mAH baterie LiPol s výdrží až 40 dní
Ergonomie
pro praváky
Kompatibilita
Windows 8, Windows 8.1, Windows 7 nebo Mac OS X 10.10 a novější
Orientační cena: 2699 Kč s DPH

Logitech udává všechny důležité specifikace, ovšem o senzoru se dozvíme pouze rozmezí hodnot rozlišení dpi a ne již podrobnosti, jako je maximální rychlost pohybu myši, kterou senzor ještě zvládne (udává se obvykle v palcích za sekundu) nebo frekvenci skenování povrchu. Tyto údaje ale budou zajímat spíše zájemce o herní myš, kdežto MX Master je kancelářská myš.

Co se týče rozhraní, máme tu již klasický Logitech Unifying, který se za dlouhá léta své existence nezměnil. Stále se k periferiím dodávají stejné transmittery, a to tom to také je. Unifying totiž je postaven tak, aby jeden transmitter mohl obsluhovat více zařízení najednou, což se tedy hodí především u sad klávesnic a myší. A pak tu máme Bluetooth Smart, což je marketingový název pro technologii Bluetooth low energy (LE). Právě díky těmto rozhraním budeme mít možnost připojit myš k různým zařízením a přepínat mezi nimi pouze stiskem tlačítka, což by bez Bluetooth s výbavou jednoho transmitteru nešlo.

Výdrž baterie kolem 40 dní není moc vysoká, ovšem bude asi záležet na tom, jaké rozhraní budeme převážně využívat. Ovšem pak stačí myš připojit na dodaný kabel s konektorem Micro USB, takže se z ní přinejhorším na pár hodin stane drátová myš. A pokud by to bylo nutné, dle Logitechu stačí minuta dobíjení na dvě hodiny práce, což může být záchrana v nouzových situacích, kdy myš prostě potřebujete a potřebujete ji bez kabelu.


Zpracování myši


Máme před sebou myš, jež má být chloubou firmy Logitech, takže můžeme očekávat příkladné zpracování. Toho se skutečně dočkáme, takže tělo je pevné a čistě zpracované, což je u takovéhoto produktu samozřejmost, ale navíc je tu i pořádný punc originality, což je v dnešním světě velmi těžké. Myš byla vyrobena především ze třech typů plastů. Dva mají stejnou barvu, čili jsou tmavě šedé až černé, přičemž tlačítka mají matný a tvrdý povrch, kdežto zbytek horní části myši je pogumovaný, takže jeho povrch je měkčí. Lem myši, celá spodní část a kousek pravého boku je pak vyroben z plastu s tvrdým metalízovým povrchem, který má nádech do šampaňské zlaté barvy, což lépe vynikne při pohledu na spodek myši.



Na jejím těle si můžete všimnout především velké opory pro palec, která částečně podpoří i zápěstí a díky tomuto zpracování je myš ergonomická. Pokud si narovnáme zápěstí do přirozené polohy a ruku položíme na myš, uvidíme, že zápěstí se při správném úchopu vůbec nemusí ohýbat, což platí i pro prsty. Celá ruka tak může být v přirozené poloze, což má pozitivní dopad na naše zdraví.

Opěrka o palec má také speciální, dejme tomu polygonový povrch, který je viditelný zvláště v odrazu světla. Jde spíše jen o takovou potěchu oka, ovšem jak jsem ihned poznal, je to i příjemné na dotyk. Člověk si také může hmatem vybrat jeden bod, na který bude pokládat palec, aby mohl držet myš stále stejným způsobem.



Na vrchní části myši narazíme na dvě hlavní tlačítka, jež mají poměrně lehký stisk a ozývají se ostrým cvaknutím mikrospínače. Stisk ale není tak lehký, abychom je mačkali nevědomě pouze vahou prstu. Jednou z předností je hlavní kolečko, které je kovové a má na sobě dva rýhované gumové pásky, díky nimž v prstech vůbec neprokluzuje. Tlačítko nad ním přepíná jako obvykle mezi krokovým režimem a režimem volného protáčení, což již známe. Toto tlačítko je elektronické a ne mechanické, takže mu můžeme přiřadit i jiné funkce. Krokový režim zde funguje tak, že se projeví pouze při pomalejším otáčení, kdy má krokování aretaci tak akorát, tedy ne moc jemnou a ani silnou. Pokud ale kolečko zkusíme v tomto režimu roztočit, krokování ihned zmizí a kolečko se začne volně protáčet, než je zase přibrzdíme.

Díky takovéto funkci mám pocit, že je druhý režim volného protáčení v podstatě zbytečný a hned ten první vhodně kombinuje výhody obou. Někdo ale třeba krokování kolečka nemá rád, takže je jen dobře, že máme možnost volby. Výhradu mám pouze ke stisku kolečka, který by mohl být rozhodně lehčí, a to zvláště když přihlédneme k tomu, jak lehký je stisk hlavních tlačítek.



Tlačítka na pravém boku jsou na první pohled pouze dvě, a to v podobě dvou podlouhlých trojúhelníků umístěných přímo nad sebou. Jsou samostatná, fungují ale podobně jako jedno kolébkové, takže není problém s tím, že bychom si je pletli. Jejich funkcí je jako obvykle posun zpět a vpřed, třeba ve webovém prohlížeči. Specialitkou ale je malé, ale dlouhé kolečko, tedy spíše váleček, který je určen pro palec, jímž na něj velmi snadno dosáhneme. V podstatě se ocitne při přirozeném úchopu myši hned pod bříškem palce.

Tento váleček má také gumový a vroubkovaný povrch jako hlavní kolečko, ovšem je jinak daleko jednodušeji zpracován. Můžeme jím pouze otáčet, přičemž tu není žádné krokování, ale ani volné protáčení, protože při něm klade menší odpor, díky němuž se hned zastaví. Nelze ani stisknout, takže nefunguje jako další tlačítko. Můžeme s ním ale třeba rolovat do stran, což se bude hodit třeba grafikům, případně si k němu přiřadit jinou funkci, pokud nám to umožní doprovodný software.

Poslední tlačítko, kterým myš disponuje, je tzv. Gesture Button. Pokud se blíže podíváte na samotný spodní okraj opory pro palec u samotného lemu myši, pak ten vypadá jako když se odchlipuje. Právě zde je ale ukryto poslední tlačítko, jež bychom ani nemuseli objevit, protože jeho stisk je poměrně tuhý. Musíme tak palec silně tlačit směrem dolů a pak můžeme pohybem myší tvořit gesta. Jaká, na to se podíváme na další stránce. Nakonec mohu zmínit malé zelené LED, které jsou přímo před pozicí palce a ty nám po zapnutí myši nakrátko ukáží, jak je na tom její baterie.



Originální je také zpracování spodní části myši, která není rovná, ale zprohýbaná, až připomíná tlapu nebo ruku v palčáku. Tvarována je tak, aby se podložky dotýkala na potřebných místech, a to samozřejmě prostřednictvím teflonů. Ty jsou zde velmi velké, zvláště ten pod palcem a pak tu máme středový panel s potřebnými ovladacími prvky i laserovým senzorem. Hned nahoře pod označením MX Master je hlavní vypínač. Dále tu je tlačítko connect, jímž zařídíme, aby myš byla viditelná pro spárování se zařízeními s rozhaním Bluetooth a pak tu je už jen tlačítko s bíle podsvícenými číslicemi 1, 2 a 3. S jeho pomocí si vybíráme mezi třemi zařízeními, s nimiž je myš spárována. Jednička je přitom vyhrazena pro hlavní rádiové rozhraní.



Zbývá už je micro USB konektor, který je logicky vepředu. Někdo by mohl namítnout, že by se hodil třeba magnetický konektor, u nějž by nehrozilo riziko poškození při náhodném vytržení kabelu, ovšem takto máme zase výhodu kompatibility. Však kabel či nabíječku s micro USB najdeme v podstatě všude (tedy v lese nebo na poli asi ne, ale víte, jak to myslím).


Příslušenství


Společně s touto myší dostaneme letáky s informacemi o bezpečnosti, záruce, atp. Krom toho tu máme také nezbytný miniaturní transmitter Logitech Unifying a také USB - micro USB kabel pro dobíjení myši.

reklama