reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech MX Vertical: ergonomie především

12.4.2019, Jan Vítek, recenze
Logitech MX Vertical: ergonomie především
Logitech MX Vertical se na trh dostala v minulém roce jako myš, která svůj tvar podřídila především ergonomii. Měli by tak o ni mít zájem především ti, kteří už pocítili potíže dané dlouhodobým používáním klasické myši.

Logitech Options

 
Software Logitech Options má velice pěkné uživatelské rozhraní a zajímavé funkce. Snahu o získání povolení k odesílání statistik do Logitechu můžeme odmítnout a nemusíme se ani registrovat a tvořit si účet, ale pak nebude možné zálohovat nastavení myši, které se tak evidentně provádí pouze do cloudu. Logitech tak neumožňuje prostý export nastavení do souboru, který si uložíme sami a za to si pochvalu rozhodně nezaslouží.
 
Hlavní záložky s funkcemi jsou tu tři, takže začneme tou první zvanou prostě Mouse.
 
 
Jednak tu máme možnost přiřadit dané nastavení konkrétní aplikaci. Stačí si přes menu nahoře vpravo vyhledat tu konkrétní ze seznamu, nebo přímo dle spustitelných souborů. Dále můžeme přehodit levé a pravé hlavní tlačítko, podívat se dole na úroveň dobití baterie myši, obnovit výchozí nastavení, přidat další zařízení připojené k jednomu transmitteru a tlačítko MORE nám nabídne zmíněné možnosti zálohování, dále dovolání se podpory, aktualizace firmwaru, atp. 
 
 
Funkci tlačítek (až na dvě hlavní) si můžeme změnit tak, že si je označíme a vybereme si z uvedeného menu. Může jít o klasické funkce jako spouštění vybraných aplikací, otevření dokumentů, kopírování, minimalizace oken, atp. Je tu i možnost si dané tlačítko aktivovat pro gesta. Může tak mít 4 funkce naráz dle toho, kam s myší při jeho stisknutí pohneme a další je připravena pro pouhý stisk. 
 
 
Záložka Point & Scroll má 3 další funkce spojené s pohybem ukazatele myši a rolováním. Můžeme si zde upravit citlivost ukazatele, zapnout vyhlazené rolování a invertovat jeho směr. 
 
 
Nakonec to je funkce Flow. Ta umožní využít jednu myš na dvou různých počítačích, a to podobně, jako by šlo pouze o dva monitory připojené k jednomu počítači. Bude tak stačit přejet jejím ukazatelem z jedné plochy na druhou a myš se automaticky přitom přepne na druhé PC.
 
Na obou počítačích musí být nainstalován software Logitech Options, takže to bude chtít Windows, přičemž k jednomu počítači musí být myš připojena pomocí rádiového rozhraní s využitím USB klíče a k druhému pomocí Bluetooth. Počítače pak musíme mít připojeny do stejné lokální sítě, aby spolu mohly aplikace komunikovat a pak už je necháme se vyhledat a provést potřebná nastavení. 
 
 
Pak budeme moci i snadno kopírovat text či obrázky nebo soubory, což skutečně funguje. V případě textu prostě stačí na jednom počítači dát jej do schránky a ten se pak umístí do schránky i ve druhém, takže jej můžeme pak vložit kamkoliv. 
 
Co se týče přesouvání ukazatele myši mezi počítači, zkušenost je taková, že směrem k výkonnějšímu desktopu se přepnul okamžitě, jako bych jej jen přesouval z druhého monitoru téhož počítače. Směrem ke slabšímu notebooku ale nejdříve zůstal zaseknutý u okraje jeho displeje a cca 1 až 2 sekundy vždy trvalo, než začal opět reagovat. I to je ovšem mnohem lepší, než kdybychom museli jako dosud vždy přepínat pomocí tlačítka na myši. 
 
V aplikaci si můžeme ještě nastavit umístění obou počítačů, aby pozice jejich obrazovek odpovídala skutečnosti. Jeden z nich si také můžeme dočasně deaktivovat, nebo rovnou odebrat. Přesouvání ukazatele mezi nimi lze také podmínit stisknutou klávesou Ctrl, což se bude hodit zvláště v případě, kdy přepnutí opravdu není vždy okamžité, protože pak by jen pouhé najetí myší na okraj znamenalo, že chvíli nebude reagovat. Užitečné je také zablokovat rohy obrazovek, aby se skrz ně ukazatel nemohl přesunout do sousední a pak bude možné také sdílet klávesnici, jenomže to si Logitech pojistil, aby tak bylo možné využívat pouze jeho vlastní modely.

reklama