reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
12.4.2019, Jan Vítek, recenze
Logitech MX Vertical se na trh dostala v minulém roce jako myš, která svůj tvar podřídila především ergonomii. Měli by tak o ni mít zájem především ti, kteří už pocítili potíže dané dlouhodobým používáním klasické myši.
andre_z (154) | 12.4.201917:18
Já už používám vertikální myš několk měsíců a jak píše autor, první dny jsem šahal po klasické myši, když jsem potřeboval dělat něco přesného a dnes už používám jen vertikální.
Nemám soce Logitech, ale značku DeLux ta stála okolo tisícovky, pak jsem zjistil, že se dá koupit daleko levněji i na Alíkovi, tak pak další kolegové jsi ji kupovali tam a jsou s ní všichni spokojeni...

Je to opravdu o zvyku a nyní už mi vůbec npřijde, že používám jinou myš a opravdu vertikální myš mohu každému doporučit...

Co autor článku nezmiňuje, je délka myši a jak má velkou ruku. U spousty dražších vertikálních myší od firem, které se na ně specializují, se dají sehnat myší podle velikosti ruky, ať je myš opravdu ergonomická a dobře se drží... Jinak má myš univerzální délku na střední ruku...

Já mám konkrétně tento model:
http:­/­/www.kancelarske­-sluzby.cz­/ergonomicka­-vertikalni­-mys­-M618­-DeLux­-dratova
A pořídil jsem si ji i s másážním návlekem, i z důvodu, že s ím návlekem se v mé o něco větší ruce lépe drží, než bez návleku...
Odpovědět0  0
Pavel Matějka (1578) | 12.4.20199:49
dlouhodobým používáním. Udělaly mi to tři poslední Logitechy, takže tohle asi nebude výjimka. Nejdřív ujedou jinam a pak uletí klouzáky na spodní straně. Dělal jsem i to,že jsem je lepil.

Vertikální myš s malou dobíjecí baterkou jsem měl, ale když mi to už po sedmé vyplivlo kvůli baterce uprostřed práce po pěti dnech od nabití, letěla do elektroodpadu. Teď používám Hamu na jeden tužkáč, vydrží asi měsíc, strkám tam nabíjecí NiMH 2500 mAh z Lídla, to už se dá. Zajímavé, že obyčejné bezdrátovky, které na jeden tužkáč vydrží půl roku nebo rok, jsou dost běžné. Nejde mi na rozum, proč to nejde u vertikálních? Nebo to jde, ale u myši za dva litry...
Odpovědět0  0
Docik (104) | 12.4.201916:57
Tím nebylo asi myšleno, že se vám po dlouhodobém užívání myš začne rozpadat, ale že když se živíte prací u počítače, tak po pár letech s klasickou myší 8 ­- 12 hodin denně ­- dostanete takzvaný karpální tunel, problém s poškozením ruky v místě kde je opřená o stůl a tlačí vám na nervy a cévy které zápěstí prokrvují. Projevuje se to častým brněním ruky až se z toho stane chronická bolest ruky a ramene a velmi časté brnění prstů. Pak vám pomůže už jenom chirurgický zákrok.
Odpovědět0  0
M0RGAN (248) | 12.4.20198:53
Kolečko myši se mačká proti palci položenému na myši, takže stabilita je dostatečná.
Unifying je společný pro všechny periferie Logitech už řadu let, takže v případě ztráty není problém využít a naprogramovat dongle jiný, případně se bude dát snadno sehnat. Tuto sice ne, ale Anywhere MX 2S jsem zkoušel přes bluetooth a tohle rozhraní člověk fakt používat nechce. :­-­)
Přeprogramovat se dají všechna tlačítka.
Ta ­"volba kanálů­" ve skutečnosti je pro připojení k více přijímačům současně, kdy jednu myš mám připojenou k počítači i dvěma notebookům současně a buď tím tlačítkem vespod myši ručně zvolím, které zařízení budu aktuálně ovládat, nebo je možno použít funkci Logitech Flow a ovládat je všechna současně, jako více monitorů u jednoho počítače. Včetně společné schránky. Zařízení musí být v jedné síti.

Používám ji už někdy od konce léta a za mě se tato investice rozhodně vyplatí. Zkoušel jsem před tím nějakého vertikálního číňana za €15 a to bylo naprosto nepoužitelné, řešení od Logitechu je super.
Odpovědět1  0
JirkaH (93) | 13.4.201913:36
S uvedeným názorem souhlasím.
Myš mám již nějakou dobu a z toho, co je v ranku vertikálních myší k dispozici, je tato pro mě jasná jednička. Logitech si to samo nechá zaplatit. Různých jiných vertikálních myší jsem vyzkoušel 6, ani jedna se neosvědčila, ať již ergonomií nebo kvalitou. Zásadní vadou ostatních bezdrátových myší je skutečnost, že pokud dojde ke ztrátě přijímače, je myš možno rovnou vyhodit.
Možnost ovládat až 3 počítače je vynikající věc, sám to používám s ručním přepnutím a dvěma přijímači na dvou PC.
Hlavním přínosem je ovšem skutečnost, že ruka je v lepší, zdravější poloze a já jsem již bohužel začal problémy s pravou rukou dost hmatatelně pociťovat. Nyní již je klid a ruka je opět v pořádku.
Pro velmi příležitostné hraní her mám ke kompům stále připojenou Zowie EC1­-A, myšky se nijak neperou.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.