reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech t650: touchpad pro Windows 8

4.12.2012, Jan Vítek, recenze
Logitech t650: touchpad pro Windows 8
Společnost Logitech si zase jednou připravila nové periferie, mezi něž patří také touchpad t650. Ten je bezdrátový, má dobíjecí akumulátor a samozřejmě nabízí možnost ovládání více prsty. Připraven je již také pro operační systém Windows 8...
Kapitoly článku:

Nastavení touchpadu


Logitech t650 Wireless Rechargeable Touchpad je periferie přímo určená pro operační systém Windows 8, který klade se svým rozhraním Metro důraz na dotykové ovládání daleko více než jeho předchůdci. I proto se zde více uplatní zařízení, která nám umožní provádět dotyková gesta, s jejichž pomocí se budeme přesunovat mezi jednotlivými obrazovkami, což v případě Windows 7 nebylo potřeba. Tam jsme si hráli maximálně tak s jednotlivými okny na jedné a té samé ploše, čemuž také odpovídaly funkce předchozích dotykových zařízení, jimiž t650 samozřejmě také disponuje. Když ty srovnáme s funkcemi pro Windows 8, zjistíme, že základní nabídka zůstala. Ty speciální byly ale obměněny a máme tu jednu navíc.

Funkčnost touchpadu však zůstala naprosto stejná, jen se reakce na pohyby prstem přizpůsobily novému uživatelskému rozhraní. Nicméně my si budeme všímat především toho nového, takže jsme t650 zkoušeli pod operačním systémem Windows 8.





K tomu patří také nastavení pomocí aplikace SetPoint, již jsme si tedy stáhli ve verzi 6.51.8 pro Windows 8, jenomže to nebylo nutné. Operační systém totiž sám chvíli po zasunutí transmitteru Unifying nabídne stažení a instalaci softwaru, přičemž ten je univerzální pro řadu různých periferií firmy Logitech, takže ani nebylo předem zapotřebí zapnout touchpad, aby byl rozpoznán. To jsme mohli učinit až po instalaci, kdy se v příslušném okně objevila záložka My Mouse.




- klikněte pro zvětšení -


Bohužel se už po prvním pohledu na nabídku voleb ukázalo, že si opět nebudeme moci tvořit vlastní gesta a přiřazovat k nim akce. Na první obrazovce pouze můžete trošku upravit základní funkce, třeba provedení kliknutí pravého tlačítka "myši", a to s výběrem místa (pravý roh, levý roh) či způsobu (jedním prstem, dvěma prsty). Zvolenou akci navíc pro názornost ukazuje animace v pravé části okna. Dále první obrazovka umožní ještě zvýraznit pohyb ukazatele a také nastavit citlivost plochy.




- klikněte pro zvětšení -


Dále už je možné pouze vypnout gesta, která jsou všechna ve výchozím nastavení označena jako aktivní. Jako první je pohyb třech prstů nahoru, což ukáže Start menu ve stylu Metro. Pohyb dolů naopak ukáže klasický Windows desktop. Pohyb jednoho prstu z levého okraje touchpadu (je třeba začít opravdu na jeho hraně) bude přepínat mezi aplikacemi stejně jako Alt+Tab, ovšem ihned a bez náhledů. Stejný pohyb zprava ukáže tzv. Charms, čili rychlou vysunovací nabídku vztahující se k tomu, co máme právě spuštěné. Nabídka aplikací (App Bar) se ukáže po švihnutí prstem od horního okraje a pak tu jsou obvyklé funkce pro maximalizaci/minimalizaci oken a jejich přesunutí k levému či pravému okraji pomocí pohybů čtyřmi prsty. To je celkem dobře proveditelné, protože dotyková plocha je dostatečně velká.




- klikněte pro zvětšení -


Nezapomnělo se ani na pohyb v oknech, respektive rolování ve vertikálním i horizontálním směru pomocí dvou prstů, přesun mezi stránkami vpřed a vzad pomocí třech prstů a klasické zoomování dvěma prsty, které k sobě přibližujeme či oddalujeme od sebe.




- klikněte pro zvětšení -


Čtvrtá obrazovka poslouží pouze k ověření stavu baterie, přičemž o to se nemusíme průběžně starat, protože SetPoint nás případně upozorní sám.




- klikněte pro zvětšení -


A poslední obrazovka se jako obvykle věnuje transmitteru Unifying, který je známý tím, že na něj můžete připojit více periferií, což je jednodušší a také tím šetříme USB porty pro jiné použití.
reklama