reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mafia II: mafiánské nároky na hardware

6.9.2010, Petr Štefek, recenze
Mafia II: mafiánské nároky na hardware
2K Games nás počastovali novým dílem své Mafie, a tak všichni fanouškové jistě už hru hrají nebo jí alespoň plánují zakoupit. My se dnes zaměříme především na nároky na herní hardware, které nejsou nemalé, vždyť zde máme i podporu PhysX.
Mafia II je hrou, která i přes fakt, že její grafický engine využívá pouze možností DirectX 9, vytěžuje současný hardware na maximum a ještě přidává PhysX. Hra je velmi dobře hratelná na veškerých konfiguracích, které nejsou z hlediska výpočetní techniky z antických dob. Nicméně se musíte smířit s podstatně nižšími detaily a absencí PhysX i vyhlazování.

Pokud vlastníte grafickou kartu alespoň na úrovni GeForce GTX 260 nebo lépe GeForce GTX 460, budete si Mafii užívat plnými doušky v rozumném rozlišení bez vyhlazování i s PhysX. K těmto kartám (a vůbec obecně) ale potřebujete velmi silný procesor, protože Mafie II skutečně naplno využívá potenciál vícejádrových procesorů, které v posouvají hranici FPS opravdu podstatně nahoru.

Bohužel, opět musím konstatovat, že pro ideální konfiguraci platí, že by měla být vybavena vysoko taktovaným Intel Core i7/i5 a případně novým šestijádrem AMD Phenom II X6 1055T, to vše samozřejmě ještě s dalším přetaktováním. Zní to možná neuvěřitelně, ale na obyčejném počítači vybaveném dvoujádrovým Core 2 Duo a Radeonem HD 5850 byla občas hra v rozlišení 1680x1050 s vyhlazováním dýchavičná (zejména v přestřelkách).



Dále musím konstatovat, že i přes brutální výkonnostní propad při aktivaci PhysX u karet ATI Radeon, je dobré zamyslet se, k čemu PhysX u této hry vlastně slouží. Vše vypadá příliš efektně a často to zcela neodpovídá reálné situaci a pokud se dostanete do přestřelky s kulomety, lítá vše, co má peří a reálná fyzika se opravdu nekoná. Jedná se spíše o "hollywoodské" efekty.

I přes fakt, že ve svém herním počítači používám momentálně SLI GeForce GTX 460, tak jsem s postupem času raději PhysX deaktivoval. Majitelé Radeonů tedy nemusí zoufat. Někdy je méně jednoduše více, zde to platí dvojnásob. Další věc kterou jsem byl poměrně překvapen, bylo zjištění, že Radeony HD 5800 jsou méně závislé na silném procesoru než grafické karty na architektuře Fermi, což dokládá menší pokles FPS u měřených karet.

Celkově se mi ovšem grafická stránka Mafie II a vůbec kvalita celé hry velmi zamlouvá (byť jsem nehrál první díl). Pokud si tedy troufáte a máte dostatečně silný procesor (archaické dvoujádro vás zde nezachrání), pak si Mafii II určitě pořiďte.


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Mafia 2 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>




Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama