reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Maxtor Shared Storage Drive: sdílených 200 GB

30.9.2005, Martin Kuchař, recenze
Maxtor Shared Storage Drive: sdílených 200 GB
S každodenním rozšiřováním počítačových sítí vzrůstá i potřeba na úložný prostor dosažitelný ze všech segmentů. Je možné si vytvořit klasický úložný server, ale to s sebou nese potřebu umístit někam neustále zapnutý počítač. Maxtor tento problém vyřešil daleko pohodlněji. Díky jeho zařízení můžeme využívat všech klasických výhod, které síťové úložiště přináší, avšak pouze s malým zařízením.
Bohužel kvůli absenci FTP přenosů bylo prakticky vyloučeno jakékoliv přesné měření přenosové rychlosti při uploadu a downloadu. Jediné měření, co jsem byl schopen provést, bylo takové, že jsem dal kopírovat vzorky dat a stopkami měřil dobu přenosu. Tyto hodnoty sice dokáží přibližně určit přenosovou rychlost, ale to pouze průměrně a nelze zaznamenat špičky a výkyvy při různém množství přenášených dat.

Postupně jsem tedy provedl tyto testy:
1) Přenášení 1,5 GB datového vzorku a měření času + ping na zařízení po celou dobu. Tím získám přibližnou hodnotu přenosové rychlosti a zjistím, na kolik je zařízení vytíženo, aby dokázalo reagovat na jiné požadavky (ping).
2) Stejně jako předchozí, pouze přenášení 1,5 GB dat v malých souborech (v průměru 6MB).
3) Kopírování ze dvou počítačů zároveň. Jeden upload 1GB a druhý download 1GB.
4) Kopírování 200 MB z USB 2.0 flash disku.

Test
Naměřená hodnota
1,5GB soubor
5,11 MBps
1,5GB v malých souborech
5,00 MBps
upload a druhý download
2,76 MBps a 3,04 MBps
200 MB z flash disku
4,7 MBps

Při všech testech se doba odezvy pohybovala na 1ms a maximálně skočila na 2ms. To je docela samozřejmé, neboť kapacita linky nebyla využita ani z poloviny. Bohužel to je dáno tím, že veškeré přenosy jsou prováděny skrze Microsoft sdílení. Kdyby zařízení obsahovalo i FTP server, pak by se dala linka vytížit minimálně o 15% více o hodnoty by bezesporu vzrostly.

Snad se výrobci do příště poučí a FTP server do zařízení přidají. Zajistilo by to daleko větší zpětnou kompatibilitu s počítači a nebyly by vůbec závislé na operačním systému. Také obsluha a práce s FTP serverem je pohodlnější a pro mírně pokročilého uživatele jistě cennější než tak, jak je to v tomto zařízení.


Závěr



Maxtor Shared Storage Drive je velmi zajímavé a užitečné zařízení pro větší sítě s potřebou volně dostupného úložiště dat. 200GB prostoru není zanedbatelné a díky možnosti rozšíření pomocí USB portů není ani konečnou hodnotou. Není problém si tedy vytvořit dohromady 800 GB datového prostoru, kde si mohou uživatelé vyměňovat sobory, provádět zálohy svých osobních či pracovních dat a nebo pouze ukládat novinky apod.



Jediné výtky mám opravdu k absenci FTP, neboť si myslím, že při tak vypracovaném systému a schopnostem procesoru Broadcom by byla takováto věc pro výrobce jistě hračkou. No budu tedy doufat, že se brzy setkám s novou generací těchto sdílených disků, kde již budu moci od těchto připomínek upustit.



Maxtor Shared Storage Drive (200GB)
Klady
Zápory
Možnosti nastavení
Přítomnost tiskového serveru
Složky chráněné heslem
Velmi robustní provedení
Pěkný design
Možnost rozšíření
Nízké přenosové rychlosti
Absence FTP
Potíže s DHCP a AutoIP
Absence indikace připojených uživatelů
Žádná indikace provozu
Orientační cena: 7315 Kč bez DPH
reklama