reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 15 chladičů procesorů: 1. část

27.6.2007, Jan Vítek, recenze
Megatest 15 chladičů procesorů: 1. část
Dnes načneme test procesorových chladičů. Setkáme se s celkem 15 modely, jež by se téměř všechny daly zařadit mezi vyšší až nejvyšší třídu a figurovat zde bude celkem 8 výrobců. Zajímá vás, co se v poslední době objevilo v této oblasti nového?

Pentagram Freezone HP-120 AlCu


Druhý chladič z repertoáru Pentagram je již na první pohled klon chladiče Thermaltake Big Typhoon, který zde byl již před drahnou dobou. Nejedná se tedy o žádné inovativní řešení, ale jednoduše obdobu chladiče, který již ani není aktuální. Přichází k nám v rozměrné papírové krabici s plastovým uchem, uvnitř níž je chladič chráněn ještě plastovým výliskem.


Model
Pentagram Freezone HP-120 AlCu
Rozměry
127 x 122 x 122 mm
Hmotnost
735 g
Materiál
měď, hliník
Heatpipe
6x
Ventilátor
120mm
1500 RPM
25 dB
57,9 CFM
4x fialová LED
Kompatibilita
Intel LGA 775 / AMD AM2, 754, 939 , 940

Z předchozích zkušeností víme, že tento chladič potřebuje vyšší otáčky svého 120mm ventilátoru, protože obsahuje velké množství hustě uložených hliníkových žeber. Ta okolnímu vzduchu odevzdávají tepelnou energii, již z celoměděné základny sebrala šestice samostatných heatpipe.



Ze základny o rozměrech 56 x 50 mm heatpipe po třech kusech míří na opačné strany a nahoře se pak po otočení napojují na žebra. Ta jsou 0,3 mm tlustá a od sebe vzdálená cca 1 mm. Také jsou ale i poměrně vysoká (5 cm), takže vzduch musí překonat opravdu podstatný odpor, aby mohl dobře proudit skrz.





Ventilátor byl vyroben z průhledného plastu a doporučoval bych, abyste si na jeho rotor dávali pozor, protože ten se povážlivě hýbe, což je nejspíše zapříčiněno nepevným upevněním v rámečku. Jeho otáčky dle specifikací činí 1500 RPM a hlučnost 25 dB. Pro efekt byl dále opatřený čtyřmi fialovými LED.




Příslušenství

V krabici se kromě chladiče s ventilátorem nachází ještě jednoduchý manuál (čeština nechybí), úzká injekční stříkačka s trochou šedé teplovodivé pasty, sada šroubků a distančních sloupků a nakonec také univerzální retenční rámečky, jaké známe od výrobce Thermaltake. Díky těm je možné Freezone HP-120 AlCu nainstalovat na všechny moderní sockety – AM2/754/939/940 a Intel LGA 775.




Instalace

Tento chladič se instaluje pomocí klasických „thermaltakovských“ spon s tvarem písmene H. Zespodu se nejdříve umístí jedna kovová spona a samozřejmě také pěnový materiál, jenž kopíruje její tvar. Otvory v desce se prostrčí šrouby a na ně se z druhé strany našroubují distanční sloupky.



Nyní je již vše připraveno na to, aby se na pastou namazaný procesor přiložil chladič, jeho středem prostrčila další H spona a ta se přišroubovala na trčící distanční sloupky. Malý problém je ten, že k šroubkům nemáte kvůli chladiči přímý přístup seshora, ale i tak to i obyčejným šroubovákem je možné provést.

reklama