reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 15 chladičů procesorů: 2. část

28.6.2007, Jan Vítek, recenze
Megatest 15 chladičů procesorů: 2. část
Dnes si představíme zbylých osm chladičů z našeho megatestu patnácti procesorových chladičů. Jedná se o modely firem Scythe, Thermalright, Thermaltake a Zalman, tedy smetánku mezi výrobci chladičů pro osobní počítače. Uvidíme tedy, jaký standard si udržují tito výrobci a v příštím díle se konečně dozvíme, jak na tom jsou i v testech chladicího výkonu.

Thermalright SI-128


Společnost Thermalright z USA je již dlouhou dobu synonymem pro velmi kvalitní, ale také velmi drahé CPU chladiče. Tato firma se vůbec zaměřuje výhradně na chlazení PC komponent a také jí to slušně vychází. Dnešním prvním produktem ze tří je verze SI-128, kterou najdeme na rozdíl od předchozích Scythe zabalenou v úplně obyčejné hnědé lepenkové krabici, na níž si přečteme akorát název firmy a produktu, jinak zhola nic. Ale uvnitř je chladič ukázkově chráněn ze všech stran pomocí pěnového materiálu, takže se nemá šanci ani hnout.


Model
Thermalright SI-128
Rozměry
125 x 145 x 91,5 mm
Hmotnost
510 g
Materiál
měď, hliník
Heatpipe
4x 8mm
Ventilátor
ne, pozice pro 1x 120mm
Kompatibilita
LGA 775, 939/940/754/AM2

Chladič dále vybalíme i z tuhého igelitového pytle a můžeme se začít kochat jeho čistě zpracovaným a stříbrně zbarveným tělem. Koncepčně se nejedná o žádnou novotu, prostě se vzala měděná základna, do ní se vrazily čtyři heatpipe a ty se pak nasunuly na velké množství hliníkových žeber.


- klikněte pro zvětšení -

Základna má 45 x 41mm styčnou plochu s viditelnými známkami po konečném opracování, ale jinak rovnou a odpovídající standardu výrobků Thermalright. Styčná plocha je pak zakryta horním hliníkovým blokem a společně tyto dva prvky objímají čtveřici heatpipe. Ty jsou na pohled daleko tlustší než u předchozích výrobků – oproti 6 mm to je 8 mm.





Heatpipe se pak napojují na velké množství 0,4mm žeber v pravidelných 1mm rozestupech. Tato žebra pak tvoří seshora plochu, na niž se akorát vejde jeden 120mm ventilátor, ale ten není součástí dodávky. Z některých obrázků si ještě můžeme všimnout dvou 3 mm tlustých drátů. Ty mají za úkol celou konstrukci zpevnit, aby se nestalo tak snadno, že se heatpipe ohnou a poškodí. To by si mohl uživatel poměrně snadno přivodit tím, že se bude například chladič snažit sundat z procesoru. Všichni víme, jak pevně dokáží chladiče na heatspreadu vlivem rozetřené teplovodivé pasty sedět.


- klikněte pro zvětšení -

Ke zpracování SI-128 tedy nemám výhrady, snad jen mohu poukázat na fakt, že kvůli hustě uloženým žebrům by měl tento chladič doprovodit silnější, alespoň 1500RPM ventilátor. Tento můj odhad doufám potvrdí i výsledky.




Příslušenství

Příslušenství u tohoto modelu není překvapením a dalo se snadno očekávat. Máme zde velkou tubu teplovodivé pasty Thermalright, měkké gumové proužky pod ventilátor, pružné drátky pro přichycení ventilátoru, manuál a dva typy spon s rámečkem, pomocí nichž chladič můžeme připojit na AMD K8 procesory včetně socketu AM2 a také Intel LGA 775.




Instalace

SI-128 se instaluje podobně jako Scythe ANDY Samurai Master, tedy velice snadno. Stačí si vybrat příslušnou sponu, chladič nasadit na procesor, sponu provléknout skrz heatpipe a podpůrné dráty a nasadit na plastové packy originálního rámečku procesoru.



Chladič dosahuje jistého přítlaku i tak, ale takový by zcela jistě nestačil. Proto přijde na řadu kovová páčka uprostřed spony, jejímž otočením se více vysune kovová západka a přitlačí chladič k procesoru. Pak je již vše připraveno na to, aby se přes pružné drátky přichytil vámi pořízený 120mm ventilátor. Zde to je model Papst 4412 F/2GL s 1600 RPM.

reklama