reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 15 chladičů procesorů: 2. část

28.6.2007, Jan Vítek, recenze
Megatest 15 chladičů procesorů: 2. část
Dnes si představíme zbylých osm chladičů z našeho megatestu patnácti procesorových chladičů. Jedná se o modely firem Scythe, Thermalright, Thermaltake a Zalman, tedy smetánku mezi výrobci chladičů pro osobní počítače. Uvidíme tedy, jaký standard si udržují tito výrobci a v příštím díle se konečně dozvíme, jak na tom jsou i v testech chladicího výkonu.

Thermalright Ultra-120


Druhým chladičem Thermalright je verze Ultra-120, který byl v mnohých testech označen jako výkonnostní král, na nějž zdaleka nestačila ani Noctua NH-U12, s kterou má mnohé společné. Zabalen je v naprosto stejně chudé, ale také naprosto stejně bezpečné krabici z hnědé lepenky, kterou vidím daleko lépe než všemožné barevné krabice s průzory a pestrobarevnými nápisy. Je vidět, že se Thermalright snaží, aby jeho výrobky mluvily samy za sebe.


Model
Thermalright Ultra-120
Rozměry
63,5 x 132 x 160,5 mm
Hmotnost
745 g
Materiál
měď, hliník
Heatpipe
4x duální
Ventilátor
ne, pozice pro 1x 120mm
Kompatibilita
Intel LGA 775, AMD 939/940/754 (AM2 po dokoupení spec. rámečku)

A že opravdu mluví. Již na první pohled na nás čistě zpracované tělo modelu Ultra-120 dokáže zapůsobit. Žebra jsou dokonale seřazena a všechna od sebe stejně vzdálena, což je zajištěno ohnutými packami, které najdeme vždy vprostřed každé strany. Nadstandardní je také jejich tloušťka – 0,6 mm a rozestupy mezi nimi číní téměř 1,5 mm.





Základna je velmi podobně zpracována jako u předchozího SI-128, tedy z pěkně zpracované poniklované měděné styčné plochy a hliníkového krytu. Skrz základnu prochází čtyři duální 0,6mm heatpipe, které pak přesně jako u NH-U9 a NH-U12 napřeskáčku procházejí žebry. Tím se krásně vystavují proudu vzduchu od lopatek připojeného ventilátoru.





Na žebrech je však ještě zvláštní ta věc, že jejich rohy byly zohýbány. Podle stránek výrobce to bylo učiněno proto, aby se snížil odpor pro ventilátorem tlačený vzduch. Logicky by to alespoň nějak fungovat mohlo, protože směr zahnutých konců je vystaven proti obvyklému směru točení lopatek ventilátorů a lépe by se tak mohl nabírat vzduch. Nebo také ne, to objektivně posoudit nemohu.




Příslušenství

V dodávané krabičce s drobným příslušenstvím se ani zde neskrývá žádné překvapení. Vedle tradičně nevkusné podlouhlé samolepky s logem firmy a také manuálu tady jsou šroubky a retenční rámečky, tuba s teplovodivou pastou, gumové pásky pod ventilátor a pružné drátky pro připevnění ventilátoru. Tento model je možné instalovat na sockety AMD 939/940/754 a Intel LGA 775. Pro socket AM2 je nutné si zakoupit zvláštní kit.




Instalace

Thermalright Ultra-120 se instaluje podobně jako chladiče CPU Noctua, tedy pomocí spon a šroubů s pružinami. To zajistí, aby se tlak na procesor pokud možno rozložil a uživatel si mohl i regulovat přítlak.



Tato verze využívá dvou typů spon a zadních rámečků. Bohužel jsem rámeček pro procesory AMD v balení nenašel, ale naštěstí jsem mohl bez problémů použít zadní rámeček z chladičů Noctua, který jsem měl po ruce. Ten jsem přiložil zezadu na základní desku, na procesor položil chladič a skrze něj provlékl jednoduchou kovovou sponu. Poté již stačilo vzít dva kratší šroubky s pružinkami, přes sponu je přichytit na spodní rámeček a chladič utáhnout. Ventilátor se pak jednoduše přichytí na jednu či druhou stranu pomocí pružných drátků přes gumové proužky.

reklama