reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 15 chladičů procesorů: 2. část

28.6.2007, Jan Vítek, recenze
Megatest 15 chladičů procesorů: 2. část
Dnes si představíme zbylých osm chladičů z našeho megatestu patnácti procesorových chladičů. Jedná se o modely firem Scythe, Thermalright, Thermaltake a Zalman, tedy smetánku mezi výrobci chladičů pro osobní počítače. Uvidíme tedy, jaký standard si udržují tito výrobci a v příštím díle se konečně dozvíme, jak na tom jsou i v testech chladicího výkonu.

Thermaltake Golden Orb II


Společnost Thermaltake v tomto testu také nesmí chybět. Představí se tu dva její modely a shodou okolností oba mají turbínovitý tvar, jaký svého času u nás představila společnost Titan se svými M1AB. Golden Orb II se dodává v plastovém výlisku, který stačí rozevřít a obsah z něj pohodlně vyjmout.


Model
Thermaltake Golden Orb II (CL-P0220)
Rozměry
120 x 120 x 63 mm
Hmotnost
752 g
Materiál
hliníková žebra, měděné jádro
Heatpipe
ne
Ventilátor
100mm
1600 +/- 10% RPM
35,43 CFM
17 dBA
5 - 12 V, 0,13 A
Kompatibilita
Intel LGA 775, AMD AM2/939/754

Golden Orb II je jeden z přežívajících velkých chladičů procesorů, který nevyužívá heatpipe, ale spoléhá se pouze na tepelnou vodivost využitých kovů. Zde je to měděné jádro a extrudovaná hliníková paprskovitá žebra. Díky své mohutnosti jde také o velmi těžký chladič – váží celkem 752 g a to již může být při převážení počítače pro procesor a základní desku nebezpečné.



Zmínil jsem se tedy již o měděném jádru. To má průměr přesně 50 mm a evidetně se táhne až k základně ventilátoru, aby mohlo efektivně rozvádět teplo k hliníkovým žebrům. Výšku měděného bloku tedy odhaduji na cca 37 mm, což by vysvětlovalo hmotnost chladiče.



Od měděného bloku se tedy paprskovitě odděluje velké množství žeber. Jejich tloušťka je po celou délku stabilní až na několik málo z nich činí 1 mm. Možná by se zdálo, že ventilátor vsazený do středu chladiče má 120mm, ale spíše jde o rotor z 100mm verze. Pokud minulý Thermalright je se svou výškou vhodný do nízkých skříní, pak tento je s výškou 68 mm jestě vhodnější. Bude však také záležet na výkonu, i když pro tento Thermaltake rozhodně mluví i cena, jež je méně než poloviční.



Golden Orb II se připevňuje za jednoduchou sponu pomocí dvou šroubků a můžete jej připevnit na všechny moderní sockety, tedy Intel 775 a AMD 939/940/754 a AM2. Dodávaný ventilátor se točí rychlostí 1600 RPM, při nichž protlačí 35,43 CFM za hluku 17 dBA. Je však známo, že Thermaltake u svých specifikací s hlučností trošku přehání a i zde se mi zdá 17 dBA při tolika otáčkách příliš málo.




Příslušenství

V obalu a jeho černé krabičce najdeme různé spony i se šroubky a distančními sloupky pro připevnění na zmíněné sockety a kompatibilní procesory. Vedle toho samozřejmě také manuál a sáček s teplovodivou pastou.




Instalace

Golden Orb II se v našem případě na AMD K8 procesory instaluje tak, že využijeme zadního kovového ráměčku a ten připevníme zezadu na základní desku. Tu poté obrátíme a ze sáčku s označením K8 vyjmeme dva distanční sloupky. Sloupky pak našroubujeme na vyčnívající závity, a tím je defacto prodloužíme.



Na chladiči jsou již pripraveny dva montážní šroubky s pružinami a ty dle návodu stačí již jen slícovat s distančními sloupky a chladič připevnit. To však není tak jednoduché, protože je nutné vyvinout velkou sílu a překonat odpor pružin, až jsem se přitom bál o zdraví základní desky a procesoru. Leč chladič si nakonec sedl a mohl jsem jej tedy otestovat a navíc se odvděčil velmi dobrým přítlakem, kdy byla téměř veškerá pasta vytlačena mimo a styčná plocha si dobře sedla.

reklama